4 Οκτωβρίου, 2018

Η υπερψήφιση της Οδηγίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα ήταν ιστορική

Γιώργος Γραμματικάκης

«Καθώς η ελληνική επικαιρότητα μονοπωλείται από τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα ήταν, ίσως, αναμενόμενο η συζήτησή μου με τη Μάριον Μιχελιδάκη και τον Κώστα Λασκαράτο στη τηλεόραση της ΕΡΤ να επικεντρωθεί στο ζήτημα του δημοψηφίσματος.

Παρ' όλα αυτά, η υπερψήφιση της Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα δεν μπορούσε να λείπει από τη συζήτηση, καθώς στο κρίσιμο αυτό θέμα για την προστασία των καλλιτεχνών και των δημιουργών υπήρξα εισηγητής στην Ομάδα των Σοσιαλιστών.

Μερικά αποσπάσματα από αυτή την ενδιαφέρουσα συνομιλία :

Νομίζω ότι πλέον ήρθε η στιγμή με την αμηχανία του δημοψηφίσματος, με τη σύγχυση που επικρατεί, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια και να υπάρξει μια εθνική γραμμή στο θέμα της πΓΔΜ. Καθυστερήσαμε πάρα πολύ και δεν έγινε κάτι τέτοιο με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης που έφτασε τη διαφωνία της σε ακραία σημεία.

Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι τις εθνικές ευαισθησίες που υπάρχουν γύρω από το θέμα - και δεν το λέω τυπικά. Και προφανώς δεν πρέπει αυτές να παρεξηγούνται. Πιστεύω, όμως, ότι μετά από τόσα χρόνια, και με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί σημαντικά - καθώς στο εξωτερικό όλοι αποκαλούν τη γείτονα χώρα Μακεδονία- είναι καιρός να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Θα έλεγα περίπου όπως αυτή των Πρεσπών που θα κοιτά προς το μέλλον και όχι το παρελθόν.

Νομίζω ότι ένα ιστορικό συμπέρασμα είναι ότι τα δημοψηφίσματα δεν απεικονίζουν την πραγματική θέληση των λαών. Ίσως επειδή είναι μονοσήμαντα, ίσως επειδή είναι συγκεχυμένα. Ας θυμηθούμε τα τρία τελευταία. Το ελληνικό δημοψήφισμα το 2015, το Brexit, που ήδη το μετανιώνει σε μεγάλο βαθμό η Βρετανία και τώρα το δημοψήφισμα των Σκοπίων, που και αυτό επιδέχεται πολλές ερμηνείες και αφήνει ανοιχτές διαδικασίες.

Η υπερψήφιση της Οδηγίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα ήταν πράγματι ιστορική. Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων και συγκρούσεων μεταξύ των πολιτικών ομάδων καταφέραμε να «δημιουργήσουμε» μια ασπίδα προστασίας για τους καλλιτέχνες και δημιουργούς που μέχρι σήμερα βλέπουν τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς (όπως η Google και το YouTube) να εκμεταλλεύονται το έργο τους χωρίς συνήθως την παραμικρή αποζημίωση. Ταυτόχρονα όμως υπήρξε και μια νίκη της Δημοκρατίας καθώς οι τεχνολογικοί αυτοί κολοσσοί χρησιμοποίησαν συχνά αθέμιτα μέσα στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

*Ο Γιώργος Γραμματικάκης είναι ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.

Πηγή: Facebook