23 Οκτωβρίου, 2015

«Οι υπερεξουσίες ενός Υπουργού-Αυτοκράτορα είναι το πρόβλημα και όχι η λύση»

Γιώργος Μαυρωτάς

Το βράδυ της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς βρέθηκε στην ΕΡΤ1 συμμετέχοντας στο πάνελ της εκπομπής ΕΡΤ FOCUS με τους δημοσιογράφους Ντένια Σαρακίνη και Γιώργο Κογιάννη.

Ο κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας, με αφορμή την επίσκεψη Hollande, πως η έξοδος από την κρίση είναι κυρίως ενδογενής υπόθεση και η εξωτερική βοήθεια θα είναι επικουρική και όχι με τη μορφή του από μηχανής θεού. Επεσήμανε πως αν δεν υπάρξει συναίνεση, είμαστε μάλλον καταδικασμένοι. Σχετικά με τη θρυλούμενη προσέγγιση Ποταμιού - Πα.Σο.Κ, διευκρίνισε ότι συμβαίνει στο μυαλό διαφόρων συγκροτημάτων και μόνο.

Ο βουλευτής του Ποταμιού απέρριψε για μια ακόμη φορά τις αιτιάσεις πως το Ποτάμι επιθυμούσε μια οποιαδήποτε συμφωνία, διευκρινίζοντας ότι η θέση του κόμματος ήταν πως όσο νωρίτερα έρθει μία συμφωνία από την Κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τη χώρα, κάτι που παραδέχτηκε αργότερα και ο πρωθυπουργός. Περαιτέρω, υπενθύμισε πως όταν ο κ. Τσίπρας αμφιταλαντευόταν και δεν είχε εξασφαλισμένη τη στήριξη των βουλευτών του Συ.Ριζ.Α, το Ποτάμι δήλωσε πρώτο, υπεύθυνα, πως οι 17 βουλευτές του ήταν έτοιμοι να υπερψηφίσουν πιθανή συμφωνία, τοποθετώντας την πατρίδα πάνω από το κόμμα, παρασύροντας έτσι και τις υπόλοιπες δυνάμεις στην υπεύθυνη αυτή στάση. Γιατί όπως είπε ο κ. Μαυρωτάς αυτό που διακυβευόταν δεν ήταν το περιεχόμενο της συμφωνίας που προέκυψε από τη διαπραγμάτευση των 17 ωρών αλλά η θέση της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο βουλευτής Αττικής συνέχισε την τοποθέτησή του θεωρώντας πως η συμφωνία αν και όχι η καλύτερη δυνατή πρέπει να υλοποιηθεί και το Ποτάμι, με κριτική ματιά απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, θα ασκήσει γόνιμη και εποικοδομητική αντιπολίτευση, στηρίζοντας κατά περίπτωση, ευχόμενος και η κυβερνητική πλευρά να διαθέτει ευήκοα ώτα. Ως παράδειγμα, έφερε το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή, το οποίο δεν υπερψηφίστηκε από το Ποτάμι στο σύνολό του, με χαρακτηριστική περίπτωση την καταψήφιση του άρθρου 13 που επιτρέπει να χαριστούν τα ανταποδοτικά τέλη σε Αττική Οδό και Αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος και αποτελεί την ταφόπλακα για κάθε εκκρεμή υπόθεση που αφορά ανταποδοτικά τέλη προς δήμους.

Ο κ. Μαυρωτάς αποδέχθηκε πως η χρήσιμη στάση του Ποταμιού δημιούργησε σύγχυση στον ελληνικό λαό και δεν εκτιμήθηκε προεκλογικά, καθώς δεν επικοινωνήθηκε κατάλληλα. Εξήγησε πως επιθυμία του Ποταμιού ήταν να είναι στο κάδρο και τα δύο μεγάλα κόμματα Συ.Ριζ.Α και Ν.Δ, όπως και το Πα.Σο.Κ., για να προκύψει μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, καθώς όσο ευρύτερη είναι η συνεργασία τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να πετύχει.

Στο δεύτερο σκέλος της συζήτησης, ο βουλευτής του Ποταμιού αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο περί τηλεοπτικών αδειών, τονίζοντας πως το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο χρειάζεται τακτοποίηση, η οποία όμως, σε μεγάλο βαθμό, δεν έρχεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Τόνισε πως η βασική ένσταση του Ποταμιού αφορά στις υπερεξουσίες που δίνονται στον Υπουργό, όπως συνέβη και με το νομοσχέδιο που αφορούσε την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα και πως οι αρμοδιότητες είναι προτιμότερο να αναλαμβάνονται από μία Ανεξάρτητη Αρχή, όπως το Ε.Σ.Ρ. Επεσήμανε τέλος, πως το Ποτάμι έχει επίσης ενστάσεις ως προς το κεφάλαιο Ε του νομοσχεδίου, περί εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής, όπου για προαγωγές και μεταθέσεις για παράδειγμα σε γραφεία τύπου πρεσβειών θεσπίζονται διαδικασίες στις οποίες η συνέντευξη πριμοδοτείται με έως 30 μόρια ενώ τυπικά προσόντα όπως το διδακτορικό με μόλις 2, αντίθετα με τη θέση του Συ.Ρι.Ζα στο νομοσχέδιο για την Παιδεία που συνέδεαν τη συνέντευξη με στημένες καταστάσεις και υποκειμενικότητα.