19 Οκτώβριος, 2017

Η υπεύθυνη και η ευθηνή πολιτική

Αλέξανδρος Κατσαντώνης

Το δικαίωμα στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως στοιχείου της ανθρώπινης προσωπικότητας θα κατοχυρωθεί ουσιαστικά, τις αμέσως επόμενες ημέρες, για πρώτη φορά με νόμο του ελληνικού Κοινοβουλίου. Και τούτο θα συμβεί χάρη στην υπεύθυνη πολιτική στάση μιας χούφτας βουλευτών της ήσσονος αντιπολίτευσης.

Χωρίς τη στήριξη σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή της ΔΗΣΥ, κ. Θεοχαρόπουλου, η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της αριστερής συνιστώσας της συγκυβέρνησης θα είχε πέσει, όπως προκύπτει από τα γεγονότα, στο κενό.

Και αν αυτό συνέβαινε, σε καμία περίπτωση δεν θα σήμαινε απώλεια της δεδηλωμένης, φρονώ δε ότι πιθανότατα δεν θα οδηγούσε καν σε ενδοκυβερνητική κρίση, παρά μόνο θα συνεπαγόταν ότι οι τρανς πολίτες τούτης της χώρας θα έπρεπε να συνεχίσουν –άγνωστο μέχρι πότε– να βασίζονται στην εργασία και τη γνώση ικανών δικηγόρων και φωτισμένων δικαστών για την άρση των εις βάρος τους αντισυνταγματικών διακρίσεων.

Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα, αν δηλαδή το νομοσχέδιο πέρασε χάρη στις ψήφους των 6+1 της αντιπολίτευσης, γιατί ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε, μιλώντας από το πρωθυπουργικό έδρανο, ότι το σχέδιο νόμου «με τον Καμμένο, που τον λέτε οπισθοδρομικό, πέρασε»;. Κι ακόμη, γιατί άλλοι βουλευτές της ήσσονος αντιπολίτευσης διατείνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, δημοσίως, στα μέσα και στα κοινωνικά δίκτυα, ότι και αυτοί υπερψήφισαν το νομοσχέδιο και πως οτιδήποτε άλλο είναι «παραποίηση γεγονότων» και «παραπληροφόρηση»;

Μια πολύ συνοπτική απάντηση είναι ότι υπάρχει η υπεύθυνη, υπάρχει και η ευθηνή πολιτική.

Γιατί είναι πράγματι πολιτικά ευθηνό να κυβερνάς σε στρατηγική συμμαχία με τη συντηρητικότερη πτέρυγα της Δεξιάς και να καμώνεσαι συγχρόνως τον προοδευτικό, επειδή μετά χιλίων κόπων, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια διακυβέρνησης και, εν τέλει, με τις ψήφους της ήσσονος αντιπολίτευσης, κατάφερες να αναγνωριστούν, στοιχειωδώς, θεμελιώδη δικαιώματα των τρανς. Θα μπορούσε, βεβαίως, να πει κανείς ότι από τον πρωθυπουργό αυτή η ρητορική ήταν αναμενόμενη. Εχει δηλώσει και έχει επαναλάβει ο κ. Τσίπρας ότι κυβερνά, ενίοτε αυταπατώμενος, με την «πατριωτική Κεντροδεξιά» του κ. Καμμένου.

Αντίθετα, μη αναμενόμενη, αλλά, δυστυχώς, εξίσου πολιτικά ευθηνή ήταν η στάση των περισσότερων βουλευτών της ΔΗΣΥ. Πολιτικών ανδρών και γυναικών που ανήκουν αναντίρρητα στην προοδευτική παράταξη, οι περισσότεροι είναι γεννήματά της, αλλά επέλεξαν, για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους, να μη στηρίξουν αυτή τη σπάνια προοδευτική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ουδείς ψόγος, βεβαίως, για την πολιτική επιλογή. Ομως, δεν πήραν, ως όφειλαν, γενναία και ευθαρσώς, την ευθύνη αυτής της επιλογής.

Αντιθέτως, προσπάθησαν να την αποποιηθούν, με μισές αλήθειες και με κοινοβουλευτικά τεχνάσματα. Διότι δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μισή αλήθεια, ο ισχυρισμός των απόντων βουλευτών ότι τάχα στήριξαν το νομοσχέδιο εξ αποστάσεως, καθόσον είναι γνωστό (τουλάχιστον στους ίδιους) ότι η δήλωση «πρόθεσης ψήφου» δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, είναι άκυρη, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής.

Και δεν είναι τίποτε άλλο παρά φτηνό και εύκολο κοινοβουλευτικό τέχνασμα το «ναι σε όλα – παρών στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου», καθόσον όλοι γνώριζαν ότι, χωρίς τις διατάξεις του άρθρου 3, ο νόμος θα ήταν πρακτικά ανεφάρμοστος για όλους, όχι μόνο για τους ανηλίκους.

Αν μένει κάτι θετικό απ’ όλα αυτά, είναι ασφαλώς ότι η υπευθυνότητα επικράτησε. Ο νέος νόμος έχει πολλές αδυναμίες και μένουν πολλά να γίνουν για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των τρανς. Ομως η υπερψήφισή του ήταν ένα βήμα εμπρός. Οι εικόνες από τα θεωρεία της Βουλής το μεσημέρι της Τρίτης δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας ως προς αυτό.

* Ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης είναι νομικός συμβούλος της Κ.Ο. του Ποταμιού

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών