27 Ιουνίου, 2017

Η οικονομία δεν θέλει φαντασία, θέλει λύσεις

Νίκος Νυφούδης

Υπερφορολόγηση, «λουκέτα», «φέσια». Αυτό είναι το τρίπτυχο της κατάρρευσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας και, κατά συνέπεια, της ελληνικής οικονομίας. Από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017, περίπου 60.000 ατομικές επιχειρήσεις έχουν βάλει «λουκέτο».

Το Δημόσιο χάνει 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη μη καταβολή του τέλους επιτηδεύματος, ενώ το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει απώλειες 249 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν ειδικοί, η «χασούρα» για το 2016 υπολογίζεται στα 43,8 εκατ. ευρώ, ενώ για κάθε 10.000 «μπλοκάκια», τα Ταμεία έχασαν 2,5 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις στην είσπραξη ΦΠΑ, καθώς το 2014 το «έλλειμμα ΦΠΑ» άγγιξε το 28%, ήτοι 4,926 δισ. ευρώ. Μάλιστα, την περίοδο 2010-2014, τα διαφυγόντα έσοδα από την είσπραξη ΦΠΑ, ανήλθαν στα 32,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε δώδεκα φορές τα ετήσια έσοδα ΕΝΦΙΑ.

Μπορούμε να παραθέτουμε στοιχεία και αριθμούς μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Οι αριθμοί, όμως, αντιστοιχούν σε εργαζόμενους, σε ανθρώπους, σε οικογένειες. Η μόνη ρεαλιστική και άμεσα υλοποιήσιμη λύση, την οποία δεν θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν ούτε οι δανειστές, καθώς είναι πάγια πρακτική των περισσοτέρων εταίρων μας, είναι ο ΦΠΑ των επιχειρήσεων να είναι απαιτητός από το κράτος με την εξόφληση των τιμολογίων που αφορά.

Πώς είναι δυνατόν να ζητούν από έναν επιχειρηματία να αποδώσει ΦΠΑ που δεν έχει εισπράξει; Και αν δεν εισπράξει ποτέ το τιμολόγιο σ' αυτό το περιβάλλον κρίσης; Χάνει και το κεφάλαιο, αλλά και τον φόρο που στην ουσία προκατέβαλε; Αν εφαρμοζόταν αυτό δεν θα ασφυκτιούσε η αγορά, δεν θα σκεφτόταν να πουλήσει ο επιχειρηματίας, ούτε θα χρειαζόταν να σκαρφιστεί «αγορές», ώστε να μειώσει τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσει, ενώ δεν τον έχει εισπράξει. Η οικονομία δεν θέλει φαντασία, θέλει λύσεις που θα βάλουν το λιθαράκι τους για να δώσουν μια ώθηση στους μικρούς επιχειρηματίες, εκείνους που δίνουν δουλειά σε συμπολίτες μας και παράγουν τον πλούτο της χώρας.

*Ο Νίκος Νυφούδης είναι πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Εξαγωγών και Γραμματέας Β’ Θεσσαλονίκης στο Ποτάμι

Πηγή:Thessnews.