18 Ιανουάριος, 2016

«Η γοητεία του Ποταμιού είναι η σύνθεση απόψεων»

Γιώργος Μαυρωτάς

Το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς μετείχε στην εκπομπή STUDIO 3 της ΕΡΤ1 με τους Μαριλένα Κατσίμη και Σίλα Σεραφείμ.

Ο κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του σχολιάζοντας την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ. και διαπίστωσε πως δημιουργήθηκε αισιοδοξία στο μεταρρυθμιστικό χώρο καθώς η μεταρρυθμιστική ατζέντα θα βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής, θέτοντας όμως τον προβληματισμό κατά πόσον ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται και εάν η Ν.Δ. μπορεί να τον ακολουθήσει. Εκτίμησε πως είναι η ευκαιρία για το Ποτάμι να καταδειχθεί ως η αυθεντική μεταρρυθμιστική δύναμη, καθώς δεν φέρει βαρίδια και δεν κρύβει σκελετούς στη ντουλάπα του. Τόνισε δε πως το Ποτάμι κινδυνεύει μόνο αν πάψει να είναι γεννήτρια ιδεών, προτάσεων και λύσεων.

Με αφορμή τις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις του Ποταμιού, εκτίμησε πως το κόμμα θα αντιμετώπιζε προβλήματα αν επίκεινταν εκλογές σε μικρό χρονικό διάστημα, όμως υπάρχει ικανός κοινοβουλευτικός χρόνος ώστε να αναστραφεί το κλίμα, και να ακουστούν οι απόψεις του περισσότερο από τον κόσμο. Στη συνέχεια της συζήτησης, απέρριψε τα σενάρια συνεργασίας με το Πα.Σο.Κ., κάνοντας σαφές πως πρέπει να προηγείται η συνεννόηση σε επίπεδο πολιτικών, και εν προκειμένω επί των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, και στη συνέχεια με βάση αυτές να προκύψουν πιθανές συμμαχίες.

Υπενθύμισε, μάλιστα, πως τόσο το Πα.Σο.Κ. όσο και η Ν.Δ. έχουν παρελθόν και ευθύνη για διάφορες παθογένειες, γεγονός που καθιστά το Ποτάμι επιφυλακτικό απέναντί τους.

Αναφερόμενος στα εσωτερικά του Ποταμιού, τόνισε πως δεν τίθεται θέμα ηγεσίας και ερμήνευσε τις δηλώσεις Θεοχάρη ως αίτημα ανάληψης πρωτοβουλιών και όχι αλλαγής ηγεσίας. Επεσήμανε πως στο επικείμενο συνέδριο θα δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί η φωνή της βάσης, μέσω της όσο δυνατόν μεγαλύτερης αντιπροσώπευσης, επιβεβαιώνοντας την οργάνωση του Ποταμιού, η οποία είναι από κάτω προς τα πάνω. Υπενθύμισε δε πως στο Ποτάμι ο συγκερασμός απόψεων είναι modus vivendi και πως, ακριβώς η ικανότητα συνένωσης διαφορετικών απόψεων συνιστά τη γοητεία του κινήματος. Άλλωστε τα διλήμματα δεν είναι πλέον (κεντρο)αριστερά ή (κεντρο)δεξιά αλλά στασιμότητα ή μεταρρυθμίσεις, λαϊκισμός ή ειλικρίνεια, παρασιτισμός ή δημιουργία.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό, εκφράζοντας τη διαφωνία του Ποταμιού με τις προτάσεις Κατρούγκαλου και την επιφύλαξη κατά πόσον το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί θα ταυτίζεται με αυτό που θα έρθει από τις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια παρουσίασε τους 3 πυλώνες της πρότασης του Ποταμιού για τη στήριξη του ασφαλιστικού: κρατικό, επαγγελματικό και ιδιωτικό, δίνοντας έμφαση σε ένα περισσότερο ανταποδοτικό σύστημα το οποίο δεν θα στραγγαλίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ οι εισφορές θα πιάνουν τόπο.

Δείτε βίντεο της συνέντευξης:

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και υπεύθυνος του τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης