18 Ιανουαρίου, 2017

Η γεωργία είναι ένας «γίγαντας με αλυσίδες»

Ποτάμι

Ειδική αναφορά στο δυσβάσταχτο και αντιπαραγωγικό κόστος παραγωγής στη χώρα μας, αλλά και στα εκατομμύρια στρέμματα που έμειναν ακαλλιέργητα, από παραγωγούς που δεν επέλεξαν την παραγωγή αλλά την ενίσχυση, έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή με θέμα το αγροτικό. Ο Επικεφαλής του Ποταμιού κατέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις του Κινήματος, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι οποίες έχουν οδηγήσει στην αύξηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. «Υπερφορολογείτε τους νομοταγείς και μειώνετε τα κρατικά έσοδα» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης και ζήτησε από το Αθηνοκεντρικό πολιτικό σύστημα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να παραχθεί πλούτος στην περιφέρεια. «Αγροτική πολιτική με συνθήματα δεν γίνεται. Ο αγροτικός κόσμος υπέφερε κατεξοχήν από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία, και τις πελατειακές σχέσεις. Συνθήματα τέλος, λοιπόν. Η Ελληνική γεωργία είναι ένας γίγαντας με αλυσίδες. Να σπάσουμε τις αλυσίδες, πριν πεθάνει ο γίγαντας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε παρακάτω την ομιλία:

Διαβάστε την ομιλία:

Η συζήτηση μέχρι τώρα δεν φανερώνει ότι έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντική για την επιβίωση της χώρας είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία η αλιεία. Στις 4 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν 14 ημέρες, 28 αγροτικοί φορείς επέδωσαν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής στην οποία αναφέρουν:

1ον: Το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο και αντιπαραγωγικό στην χώρα μας.
2ον: Εξι (6) εκατομμύρια στρέμματα έμειναν ακαλλιέργητα, από παραγωγούς που δεν επέλεξαν την παραγωγή αλλά την ενίσχυση.

Σαφές, λιτό και ξεκάθαρο. Σε αυτά λοιπόν πρέπει να απαντήσουμε!

Θα ξεκινήσω από το πρώτο: Κόστος Παραγωγής.
Συζητάτε για την φορολογία, το ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ, το πετρέλαιο και τα αγροεφόδια, ως ξεχωριστές ενότητες. Όμως για τον παραγωγό, είναι μία μεγάλη ενότητα που λέγεται: ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
Είναι ένα μεγάλο τσουβάλι που έχει μέσα:

• ΦΠΑ αγροεφοδίων 24%, ενώ στην Ιταλία είναι 4%,
• κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου 50% ακριβότερο
από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες,
• κόστος ΌΣΔΕ, λογιστή και πιστοποίησης παραγωγής,
• κόστος διαχείρισης φυσικών πόρων (νερά, έδαφός) εξαιτίας της υπεράντλησης και κλιματικής αλλαγής
• κανόνια από τους εμπόρους και πληρωμή σε 12 μήνες,
• και το κερασάκι: φορολογία και ασφαλιστικό.

Αν θέλουμε να μην σβήσει ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση θα πρέπει να δεσμευτούμε σε εθνικό επίπεδο πως θα περιορίσουμε:

- το ΦΠΑ αγροεφοδίων
- το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και αγροτικού πετρελαίου ώστε να πλησιάσουμε τους ευρωπαϊκού Μέσους Όρους
- τη φορολοφία

Εφαρμόσατε στους αγρότες βιβλία εσόδων - εξόδων χωρίς έλεγχο της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Το αποτέλεσμα είναι να κόβουν τιμολόγια κυρίως όσοι διακινούν τα προϊόντα τους μέσω των συνεταιρισμών ή πουλάνε στις βιομηχανίες. Τα δημοσιεύματα για φορτία ακτινιδίων και πορτοκαλιών χωρίς παραστατικά προς Ιταλία και Βουλγαρία, είναι δεκάδες. Το ίδιο και η διακίνηση χύμα κρασιού και το φαινόμενο θα επεκτείνεται.

Ο πρωθυπουργός - με μεγάλη καθυστέρηση όπως συμβαίνει συνήθως - είπε σήμερα, ότι θα ξαναδούμε το φόρο στο κρασί και τον ΦΠΑ σε ορισμένα εφόδια. Παραδέχεστε εμμέσως ότι μέχρι σήμερα η πολιτική σας έχει φέρει αύξηση της φοροδιαφυγής και αύξηση της αδήλωτης εργασίας. Υπερφορολογείτε τους νομοταγείς και μειώνετε τα κρατικά έσοδα. Ελλάδα δηλαδή.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η προσφορά της αγροτικής παραγωγής και των ιχθυοκαλλιεργειών, σε θέσεις εργασίας, σε προϊόντα και έσοδα είναι πολλαπλάσια του στενού Ακαθάριστου Γεωργικού Προϊόντος. Το πολιτικό σύστημα εδώ στην Αθήνα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να παραχθεί πλούτος στην περιφέρεια. Κομβικής σημασίας είναι η υιοθέτηση κινήτρων και αντικινήτρων για να υπάρξουν νέα ισχυρά συλλογικά σχήματα (ομάδες και οργανώσεις παραγωγών). Το φορολογικό σύστημα πρέπει να μην αποτρέπει τους παραγωγούς από το να παράγουν υπερφορολογώντας το στάρι. Καταλήγεις σαν χώρα να έχεις ψωμί από εισαγόμενο στάρι.

Εμείς προτείνουμε:
και οι γεωργοί να φορολογούνται ως επιχειρηματίες και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Επιπλέον, ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας με την συνεργασία ερευνητικών ιδρυμάτων, για την δημιουργία κλάστερ καινοτομίας με κίνητρα χρηματοδότησης και παραχώρηση δημοσίων υποδομών για πρότυπες καλλιέργειες. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για την επιστροφή και εγκατάσταση νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο. Σήμερα μόνο το 16% των ασφαλισμένων αγροτών είναι ηλικίας μέχρι 30 ετών.

Πρέπει άμεσα:

• Να δημιουργηθεί υποχρεωτικό ηλεκτρονικό μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων

• Να τελειώνουμε με τις ακάλυπτες επιταγές να υπάρχει έλεγχος και τιμωρία

• Η εξόφληση των τιμολογίων αγροτικών προϊόντων να θεσμοθετηθεί στις 30 ημέρες.

Και πάμε στον ΕΛΓΑ. Την ασφάλιση της παραγωγής. Πρόκειται για ένα σύστημα πελατειακό, αναποτελεσματικό και κοστοβόρο.

Απαιτείται:

• Διαπίστευση ιδιωτών γεωπόνων-εκτιμητών για να μειωθεί το κόστος και να γίνονται άμεσα οι εκτιμήσεις.

• Εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής (δεν μπορεί η μελισσοκομία να είναι εκτός ΕΛΓΑ)

• Να έχουν την δυνατότητα οι αγρότες να συμμετέχουν και σε ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα

Άμεση κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος.

Να ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι και τα χαρακτηριστικά
- των κατά κύριο επάγγελμα
- των μη κατά κύριο επάγγελμα
- των μικρών γεωργών των μειονεκτικών περιοχών.

Ολοι είναι χρήσιμοι. Κάθε ομάδα όμως χρειάζεται ειδική μεταχείριση ανάλογα με τις ανάγκες και την προσφορά της. Πάντως, το «κάθομαι στο καφενείο και παίρνω τσέκ» πρέπει να σταματήσει. Η κατοχύρωση του επαγγέλματος πρέπει να συνοδεύεται από την θεσμοθέτηση ενός ισχυρού και αξιόπιστου οργάνου εκπροσώπησης των αγροτών. Η συζήτηση για την αγροτική πολιτική, δεν μπορεί να γίνεται στα μπλόκα - και φέρετε όλοι ευθύνες γι’ αυτό. Όλα τα παλιά κόμματα, όλοι εσείς που υπερηφανεύεσθε για τα πράσινα, κόκκινα, γαλάζια μπλόκα.

Εκτός από το να πηγαίνετε στα μπλόκαν να ανεβαίνετε πάνω στα τρακτέρ και σε λίγους μήνες να ρεζιλεύεσθε, είναι καιρός πια να καταλήξουμε
σε ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής πολιτικής με αρχή, μέση και τέλος που θα αξιοποιεί την Κοινή Ευρωπαϊκή Αγροτική Πολιτική. Το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, έχει σήμερα μόνο το 62% των αρμοδιοτήτων αγροτικής ανάπτυξης.

Πρέπει να δημιουργηθεί ένα εθνικό κέντρο Αγροδιατροφικής Πολιτικής για την διατροφική αυτάρκεια της χώρας για την καλύτερη οργάνωση της αγροτικής παραγωγής με στόχο οι εξαγωγές να συναγωνίζονται τις εισαγωγές. Θέλουμε μια μακροχρόνια στρατηγική, με μετρήσιμους στόχους. Τι θέλουμε να παράξουμε, ποιοι θέλουμε να το παράξουμε και πόσο θέλουμε να το πουλήσουμε.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει φτηνή αγροτική παραγωγή. Χύμα προϊόντα χωρίς υψηλή προστιθέμενη αξία. Αγροτική πολιτική με συνθήματα δεν γίνεται. Ο αγροτικός κόσμος υπέφερε κατεξοχήν από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία, και τις πελατειακές σχέσεις.

Συνθήματα τέλος λοιπόν. Η Ελληνική γεωργία είναι ένας γίγαντας με αλυσίδες. Να σπάσουμε τις αλυσίδες, πριν πεθάνει ο γίγαντας.

Σας ευχαριστώ