2 Νοεμβρίου, 2018

Η γενιά του Εράσμους αντεπιτίθεται

Ποτάμι

Ο πρόεδρος του «Volt», Andrea Venzon, έρχεται για το Συνέδριο του Ποταμιού, για να μιλήσουμε για την Ευρώπη που θέλουμε και να σχεδιάσουμε τη μάχη που πρέπει να δώσουμε για να είναι οι δυνάμεις που αγαπούν την Ευρώπη οι μεγάλες νικήτριες των ευρωεκλογών του Μαίου .

Ένα νέο κίνημα παίρνει σάρκα και οστά. Το Βολτ (Volt) είναι το κόμμα της γενιάς του Εράσμους  που βλέπει με τρόμο να διαλύεται  η Ευρώπη των ελευθεριών. Όλα άρχισαν όταν η Colombe Cahen-Salvador, μία 24χρονη Ευρωπαία που μεγάλωσε στη Γαλλία, σπούδασε νομικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδίαζε με τον Ιταλό αγαπημένο της Andrea Venzon να ζήσει μόνιμα στο Λονδίνο, ένιωσε καταρρακωμένη από το ναι στο Μπρέξιτ. Ένιωσε πως η ζωή της διαλύεται και πως όλα αυτά που θεωρούσε δεδομένα χάνονται.
Και εκείνη και ο Ιταλός φίλος της σπούδασαν στα πλαίσια και του Εράσμους, Γαλλίδα εκείνη, Ιταλός αυτός που είχαν αποφασίσει πως το Λονδίνο είναι η πόλη τους.

Την ημέρα λοιπόν που η Βρετανία αποφάσισε να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για την αποχώρηση της από την ΕΕ η Κολόμπε και ο Αντρέα αποφάσισαν πως έπρεπε κάτι να κάνουν. Πως έπρεπε να σταματήσουν να παραπονιούνται και να αλλάξουν τις κακές πολιτικές που τους οδήγησαν εδώ.

Εκείνη την περίοδο η Κολόμπε δούλευε στην Ουάσινγκτον, ο Αντρέα σπούδαζε στη Νέα Υόρκη και εκεί γνώρισαν και έναν Γερμανό φοιτητή, τον Ντάμιεν Μπεσελάγκερ. Οι συζητήσεις πήραν φωτιά και αποφάσισαν να ξεκινήσουν το Volt μέσα από  πλατφόρμα στο Facebook. Έβλεπαν πως το αντιευρωπαϊκό κίνημα στην Ευρώπη άρχισε να γιγαντώνεται και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.

Σήμερα έχουν περισσότερα από 15.000 μέλη στις χώρες της ΕΕ και στην Ελβετία και στην Αλβανία.
Έχουν ιδρύσει δέκα Volt κόμματα στη Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Δανία και Βουλγαρία και τα μέλη τους είναι όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων.

Από μία 22χρονη σύμβουλο επιχειρήσεων στη Μολδαβία, έναν 40χρονο αυστριακό δικηγόρο μέχρι έναν 70χρονο πρώην δημοσιογράφο στη Γερμανία, ο οποίος τώρα διατηρεί ένα μικρό βιβλιοπωλείο σε ένα γερμανικό χωριό.

Η γενιά του Εράσμους για το Volt είναι κάτι πολύ ευρύτερο από τις ηλικίες. Είναι φιλοσοφία ζωής , είναι ο τρόπος ζωής μας που κινδυνεύει με εξαφάνιση από τους Σαλβίνι, τους Όρμπαν, τις Λεπέν και τους Ζέεχοφερ της πολιτικής.

Το Volt φιλοδοξεί να εκλέξει τουλάχιστον 25 βουλευτές σε επτά χώρες της ΕΕ και να δημιουργήσει τη δική του ανεξάρτητη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.