20 Σεπτεμβρίου, 2017

Η γαμψή μύτη του Εμμανουέλ Μακρόν

Σώτη Τριανταφύλλου

Η δημοτικότητα του Εμμανουέλ Μακρόν μειώνεται και ο ενθουσιασμός σβήνει: στη Γαλλία δεν είναι trendy να στηρίζουμε τον πρόεδρο και την εξουσία. Αμέσως μετά τις εκλογές, περνάμε στην αντιπολίτευση: ο πρόεδρος μας απογοήτευσε!

Γάλλοι: ο πιο μουρμούρης λαός της Ευρώπης. Που περιμένει από τον εκάστοτε πρόεδρο να του χαρίσει την ευτυχία· όπως περίπου ένα παιδί που περιμένει τα πάντα από τους γονείς του ή ένας ερωτευμένος που επενδύει τα πάντα στο αντικείμενο του έρωτά του. Όμως, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν είναι πατέρας και εραστής κανενός από μας, κι αυτό προσθέτει στην αξία του. Δεν είναι πατέρας όχι μόνο λόγω ηλικίας (όπως λέει ο κωμικός Τζαμέλ, το 39-40 είναι νούμερο παπουτσιού, όχι ηλικία προέδρου), αλλά διότι θέλει, αν του το επιτρέψουν, να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Κι όσο για εραστής, έχουν γραφτεί αρκετές ψυχαναλυτικές ανοησίες και κουτσομπολιά – ας μην προσθέσουμε κι άλλες.

Προς το παρόν, δεν του επιτρέπουν να αλλάξει τους κανόνες. Προσπαθεί να επιβάλει ορισμένες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά οι Γάλλοι δεν αντιλαμβάνονται τους μεταρρυθμιστικούς μετασχηματισμούς: κάνουν επαναστάσεις· μέσα στην επαναστατική τύρβη τίποτα δεν αλλάζει· εκτός φυσικά από το ότι στήνονται γκιλοτίνες κυριολεκτικές και μεταφορικές. Με το να μην κολακεύει αυτά τα πολιτικά ήθη, ο Μακρόν επιβαρύνει τη θέση του.

Προ ημερών είπε κάτι αυτονόητο: ότι η γαλλική δημοκρατία θα πάψει να ανέχεται τους τεμπέληδες, τους κυνικούς και τους εξτρεμιστές. «Μας είπε τεμπέληδες!» βάλθηκαν να φωνάζουν οι περισσότεροι Γάλλοι, που προφανώς αναγνώρισαν τον εαυτό τους. («Μαμά, στο σχολείο με λένε πλατυκέφαλο», «Πώς έτσι παιδί μου;» απαντά η μαμά χαϊδεύοντας το πλατύ κεφάλι κτλ.) Ωστόσο, ο Μακρόν είναι συνεπής στο πρόγραμμά του: μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα (που είχε επιχειρήσει ο αναξιοπαθών Ολλάντ), μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 20 δισ., επανεκκίνηση της δημόσιας παιδείας (που έχει πάρει τον κακό δρόμο) με ενίσχυση του προϋπολογισμού της. Στο υπουργείο Παιδείας διόρισε τον Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος και δεν σηκώνει αστεία· άριστη επιλογή κι ας αφήσουμε τον άνθρωπο να κάνει τη δουλειά του.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

* Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου