12 Ιουνίου, 2017

Η φωνή του «Μπροστά» στις Βρυξέλλες

Μπροστά | Πολιτική Κίνηση

Σειρά συναντήσεων είχε η πολιτική κίνηση «Μπροστά» στις Βρυξέλλες το διήμερο 7-9 Ιουνίου, σε συνεργασία με το Ποτάμι και τον ευρωβουλευτή Μίλτο Κύρκο. Ο Παναγιώτης Βλάχος και Αλέξανδρος Χατζόπουλος συναντήθηκαν με ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, το επιτελείο του Gianni Pittella, καθώς και με εκπροσώπους κοινωνικών οργανώσεων και ινστιτούτων σκέψης, όπως η SOLIDAR και το FEPS.

Στη συνάντησή τους με τον Fransesco Ronchi, αναπληρωτή Διευθυντή του επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Gianni Pittella, οι εκπρόσωποι του Μπροστά συζήτησαν αναλυτικά τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο. Συμφώνησαν ότι η σημερινή θεσμική δομή της ευρωζώνης δεν ευνοεί τις αδύναμες χώρες, όπως η Ελλάδα και πως χρειάζεται μια αλλαγή πλεύσης της γερμανικής οικονομικής πολιτικής, αλλά και των ισορροπιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι «Μπροστά» εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα, καθώς ουδείς φαίνεται να παίρνει σοβαρά τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και στην υπερφορολόγηση, που επιβαρύνουν κυρίως τη νεότερη γενιά. Μαζί με τον Franscesco Ronchi συμφώνησαν να εντείνουν τον διάλογο και τη συνεργασία σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: τις κοινωνικές-οικονομικές αλλαγές στην Ευρώπη, την προώθηση των ανοιχτών θεσμών ενάντια στα κλειστά συστήματα και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας σε εθνικό επίπεδο, ώστε οι νεότεροι να ασχοληθούν ξανά με την πολιτική, όπως έγινε πρόσφατα στη Γαλλία και στη Μ.Βρετανία.

Στη συνάντησή τους με τον Αυστριακό ευρωβουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών και ιδιαίτερα ενεργό σε ζητήματα μετανάστευσης Josef Weidenholzer, οι «Μπροστά» καθώς και των θεμάτων στέγασης, εκπαίδευσης, εργασίας και ευρύτερης ενσωμάτωσης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Οι «Μπροστά» υπογράμμισαν ότι υπάρχει σημαντικό κενό διαφάνειας στη διαχείριση των πόρων που δαπανώνται για υπηρεσίες προς τους πρόσφυγες, ιδιαίτερα στον τομέα της σίτισης, ενώ ζήτησαν να εφαρμοστεί πλήρως ένα δίκαιο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και κοινής ευθύνης των ευρωπαϊκών κρατών-μελών. Σε ο,τι αφορά στην φροντίδα και ενσωμάτωση, οι “Μπροστά” τόνισαν ότι στην Ελλάδα οι δήμοι και οι Περιφέρειες κάνουν σπουδαίες προσπάθειες, συχνά χωρίς καμία κεντρική καθοδήγηση και γι΄αυτό πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστούν πιο στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που γνωρίζει καλύτερα το πρόβλημα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η ομάδα των ευρωβουλευτών του Ποταμιού οργάνωσε εκδήλωση στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με θέμα «Φοροδιαφυγή -Πολυνομία, οι αόρατοι εχθροί της ανάπτυξης» σε συνεργασία με τον οργανισμό «Ευρωπαϊκός Δήμος» και το Ινστιτούτο Σκέψης «ΔιαΝΕΟσις», στην οποία ήταν παρόντες Έλληνες ευρωβουλευτές, στελέχη της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.α.

Την Πέμπτη, 8 Ιουνίου, οι «Μπροστά» συναντήθηκαν με την ευρωβουλευτή του SPD, Birgit Sippel και είχαν μια διεξοδική συζήτηση για τη λιτότητα, τη γερμανική οικονομική πολιτική και την προοπτική της Ελλάδας. Τόνισαν στη Γερμανίδα ευρωβουλευτή ότι η προοπτική μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων θα αποξενώσει περισσότερο τα οικονομικά αδύναμα κράτη-μέλη και ότι η εμμονή στη λιτότητα από τις κυβερνήσεις της Βόρειας Ευρώπης υποσκάπτει τα θεμέλια της Ένωσης και δημιουργεί διαρκώς οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. «Μπορεί πράγματι το ΑΕΠ να αυξάνεται σε κάποιες χώρες, αλλά αν κοιτάξει κανείς με προσοχή, θα δει ότι η αξία της εργασίας πέφτει, πολλαπλασιάζονται οι θέσεις μερικής απασχόλησης και όλο και περισσότεροι νέοι νιώθουν στο περιθώριο της οικονομικής και πολιτικής ζωής. Οι μεταρρυθμίσεις πλέον αφορούν λιγότερους και δεν έχουν υπερασπιστές. Ιδιαίτερα το ελληνικό πρόγραμμα εφαρμόζεται με έναν υποκριτικό τρόπο, αφού οι δανειστές κάνουν τα στραβά μάτια στη μη υλοποίηση όσων υπογράφει η κυβέρνηση. Το μόνο που νοιάζει δυστυχώς τους Θεσμούς είναι η είσπραξη των φόρων και ο περιορισμός των δαπανών, χωρίς να ενδιαφέρονται αν οι νέοι ή η μεσαία τάξη πληρώνουν διαρκώς το μάρμαρο μέσω μιας παρανοϊκής φορολόγησης, της αποεπένδυσης και κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Ιδιαίτερα η δημόσια στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι προκλητική”, τόνισαν οι Μπροστά. Η Birgit Sipppel συμφώνησε ότι οι επιχειρήσεις κερδίζουν περισσότερα αλλά οι εργαζόμενοι όχι, κάτι που μεσοπρόθεσμα οδηγεί σε περισσότερες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου η αυτοματοποίηση προχωρά με γοργό ρυθμό. “Το να μιλάμε διαρκώς για την οικονομία χωρίς να εξηγούμε τους κανόνες, δεν έιναι ένα καλό μήνυμα. Οι Ευρωπαίοι προοδευτικοί χρειάζεται να γίνουμε πιο δυναμικοί στα κοινωνικά ζητήματα, να οργανώνουμε καλύτερα τις θέσεις μας και να συνδεθούμε ξανά με τους πολίτες, χωρίς αοριστολογίες», τόνισε η ευρωβουλευτής, ενώ υπεραμύνθηκε της δημιουργίας ενός κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ και της ενδυνάμωσης του κοινωνικού πυλώνα, στη λογική της «περισσότερης Ευρώπης» αλλά με δίκαιους κοινωνικούς και οικονομικούς κανόνες.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του Μπροστά συναντήθηκαν με τον Conny Reuter, Γενικό Διευθυντή της Οργάνωσης SOLIDAR και με τον Βασίλη Ντούσα, σύμβουλο διεθνών σχέσεων του think tank FEPS, με τους οποίους συζήτησαν αναλυτικά το κενό πληροφόρησης που υπάρχει στο εξωτερικό σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα, την αδιαφορια της κυβέρνησης να δημιουργήσει θεσμούς και την διαρκή χειροτέρευση της ζωής των νέων. Συμφώνησαν από κοινού σε δράσεις ενημέρωσης εντός και εκτός Ελλάδας, με έμφαση στον τομέα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και της αλληλεγγύης των γενεών, μέσα στους επόμενους μήνες.

Σχετικά