20 Ιουλίου, 2017

Η Εξεταστική είναι ένα εργαλείο κοινοβουλευτικού ελέγχου, το οποίο καλώς προβλέπεται

Αλέξανδρος Κατσαντώνης

Ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Αθήνα 9.84 και τον Άρη Τόλιο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη νέα τροπή που πήρε η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε θεωρίες συνωμοσίας και στο ποιος ενεπλάκη πρώτος και ποιος δεύτερος δεν μπορώ να μπω. Η εικόνα αυτή, δεν περιποιεί τιμή την πολιτεία καθόλου. Είναι εικόνα μιας κυβέρνησης, μιας εκτελεστικής εξουσίας, η οποία εμφανίζεται να μπορεί να ελέγξει τα αποτελέσματα μιας έρευνας η οποία είναι σε εξέλιξη. Για μένα το λάθος εδώ έχει ξεκινήσει και από την πλευρά των δανειστών μας, με τη δημοσιοποίηση αυτής της απαίτησης, από τους δανειστές, να κλείσει η υπόθεση Γεωργίου ως όρος εκταμίευσης της δόσης».

Ακόμη ο κ. Κατσαντώνης τόνισε ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μας δανείζουν χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, μας δανείζουν οι χώρες της ΕΕ με τις οποίες δανειζόμαστε κοινές πολιτειακές αξίες. Η διάκριση των εξουσιών, όσο ισχύει στη χώρα μας, ισχύει και στα άλλα κράτη, ήταν απαράδεκτο σαν απαίτηση, και πολύ περισσότερο απαράδεκτο, ότι έσπευσε ο υπουργός, εξ όσων θυμάμαι να πει ένα "ΟΚ θα το φροντίσουμε". Να φροντίσουν τι; Να φροντίσει η εκτελεστική εξουσία να λήξει η περιπέτεια ενός πολίτη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του υπογράμμισε ότι «δεν θα μπω στη διαδικασία να υποθέσω, ότι δέχεται εντολές, οποιοσδήποτε δικαστικός λειτουργός κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του από μέλος της κυβέρνησης. Θα πάω στο προφανές και αυτό που καταλαβαίνω εγώ και με τα νομικά που γνωρίζω είναι ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου βρήκε κάποια πλημμέλεια στο βούλευμα με το οποίο απηλάγη ο κ. Γεωργίου. Κατ' αποτέλεσμα αυτού, έκανε το καθήκον της, δηλαδή αναίρεσε το βούλευμα επειδή έτσι έπρεπε να κάνει. Αυτό αποδεικνύει ότι ο κ. Τσακαλώτος, δεν μπορούσε, όπως δεν μπορούσε και ο κ. Σταθάκης που τον άκουσα σήμερα να λέει ότι η κυβέρνηση δεν θα επαναφέρει το ζήτημα. Αυτό όμως δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης, αλλά στα χέρια της εισαγγελίας».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κατσαντώνης αναφερόμενος στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Βουλή, σχετικά με τη συγκρότηση ή όχι Εξεταστικής επιτροπής για τις συνομιλίες Καμμένου και ισοβίτη σημείωσε ότι «η συζήτηση για τις εξεταστικές, ξεκινάει πάντα με αναφορά στο "κακό μας παρελθόν". Εμένα όμως θα μου επιτρέψετε να πω ότι, δεν είναι σωστή αυτή η προσέγγιση. Η Εξεταστική επιτροπή είναι ένα εργαλείο κοινοβουλευτικού ελέγχου, το οποίο καλώς προβλέπεται και θα μπορούσε να είναι ένα όχημα απόδοσης πολιτικών ευθυνών. Το γεγονός όμως, όπως και με τόσα άλλα πράγματα και άλλους Θεσμούς και διαδικασίες που προβλέπονται καταφέρνουν οι άνθρωποι που εμφανίζονται για να τα εφαρμόσουν, να μην τα καταφέρνουν όπως πρέπει».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «εγώ δεν θα καταφερθώ κατά των εξεταστικών γενικώς και αορίστως. Αν μου επιτρέπετε πιστεύω ότι η υπόθεση Καμμένου, είναι ο ορισμός της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, διότι η εξεταστική έρχεται να ερευνήσει πολιτικές ευθύνες -όχι ποινικές- και εδώ πέρα έχουμε τα εξής απλούστατο. Έχουμε την κυβέρνηση να εξηγούν τη συμπεριφορά Καμμένου, μέχρι πριν 2 εβδομάδες με ένα σενάριο. Το σενάριο ότι υπουργός βρέθηκε να συνομιλεί με ισοβίτη και ως όφειλε να κάνει τον κατηύθυνε να πει την αλήθεια στις εισαγγελικές αρχές. Σήμερα όμως πληροφορηθήκαμε ότι ενδεχομένως, ο κ. Καμμένος δεν έτυχε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον ισοβίτη αλλά, εκτελούσε εισαγγελικές εντολές. Εφόσον ξεκινάει έρευνα από τη δικαιοσύνη, και σε αυτή θα εμπλακεί το όνομα υπουργού, η έρευνα θα σταματήσει εκεί και θα αποσταλεί σχετικός φάκελος στη Βουλή, με το ερώτημα εάν θα πρέπει να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του υπουργού.

Τέλος κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την Εξεταστική. Η Εξεταστική χωρίς να αποκλείεται να καταλήξει σε ποινικές ευθύνες, άρα να μετατραπεί σε προανακριτική είναι καταρχήν ένα εργαλείο κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Ακούστε το ηχητικό:

* Ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης είναι νομικός σύμβουλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού