16 Απριλίου, 2019

Η Ευρώπη να κάνει περισσότερα για τα ζώα συντροφιάς

Βασίλης Σωτηρόπουλος

Οι εποχές κατά τις οποίες η θανάτωση ενός ζώου συντροφιάς ήταν αδιάφορη για το δίκαιο και δεν μπορούσαν να επέλθουν κυρώσεις για τον ιδιοκτήτη ή τρίτον έχουν παρέλθει προ πολλού.

Οι εποχές επίσης κατά τις οποίες οι δήμοι και γενικά το κράτος μπορούσε να "συλλαμβάνει" και στη συνέχεια να θανατώνει τα αδέσποτα ή εγκαταλειμένα ζώα συντροφιάς έχουν περάσει επίσης στην Ιστορία.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν παραβάσεις. Δυστυχώς οι παγίδες θανάτου για ζώα συντροφιάς γνωρίζουν άλλη μια περίοδο έξαρσης. Δυστυχώς, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μεταχειρίζεται πάντοτε σύννομα τα ζώα που έχει υπ' ευθύνη της, προκειμένου να ικανοποιήσει το "κοινό αίσθημα", όταν δηλαδή αδιαφορεί για την συγκρότηση υποδομών όπως ορίζει ο νόμος.

Όταν ήμουν Συμπαραστάτης του Πολίτη στην Περιφέρεια Αττικής είχα χειριστεί πολλές υποθέσεις που αφορούσαν ζώα συντροφιάς. Τα ζώα αντιμετωπίζονται συνήθως ως "ενόχληση" από γείτονες, καθώς ασυνείδητοι ιδιοκτήτες δεν μεριμνούν για την ευζωϊα τους και τα εγκαταλείπουν σε μπαλκόνια ή σε άλλους χώρους που υποφέρουν. Δεν έχει νόημα να περιοριζόμαστε στην "αστυνομική" καταγραφή του προβλήματος και την επιβολή προστίμων. Συγκρούστηκα με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας που θεωρούσε ότι το μόνο που απομένει είναι το πρόστιμο, ενώ ο νόμος αναφέρει καθαρά ότι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής είναι υπεύθυνη και για την καταγραφή και τις συστάσεις της ευζωϊας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει περιορίσει πολύ την παρεμβασή του για την προστασία των ζώων συντροφιάς. Υπάρχει ο Κανονισμός που έχει θεσπίσει για τις συνθήκες μετακίνησης (μη εμπορικής) των ζώων συντροφιάς. Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει θεσπισει την Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς, την οποία η Ελλάδα έχει κυρώσει με νόμο από το 1992! Η ελληνική νομοθεσία είναι αυστηρή, αλλά σε μεγάλο βαθμό παραμένει μη εφαρμόσιμη από τις αρχές και τα δικαστήρια, όπως στις περιπτώσεις που διαπίστωσα από την θητεία μου στην Περιφέρεια.

Έχει έρθει λοιπόν η ώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες. H ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει ήδη "παλιώσει" και πρέπει να ανανεωθεί με βάση τις νέες βέλτιστες πρακτικές για την αποτροπή της θανάτωσης ως μεθόδου ελέγχου του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς. Κυρίως πρέπει να προστεθούν οδηγίες για την εισαγωγή των δικαιωμάτων των ζώων στην εκπαιδεύση, ώστε οι νέοι πολίτες να εξοικειωθούν με μια κουλτούρα προστασίας των ζώων. Αυτό που λείπει από το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι ένα νομοθέτημα για την ευζωϊα των μικρων μας φίλων: η ευζωϊα πρέπει να καθοριστεί με αυστηρά πρότυπα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μην επιτρέπεται σε κάθε κράτος να αυτοσχεδιάζει. Να κοπούν χρηματοδοτήσεις και να μπουν πρόστιμα όταν οι δημόσιοι φορείς δεν εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ευζωϊα των ζώων συντροφιάς!

* Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι

Σχετικά