25 Σεπτεμβρίου, 2015

«Η Ευρώπη μας σπρώχνει βίαια σε μια αναδιάταξη δυνάμεων»

Κώστας Μπαργιώτας

Στην εκπομπή «ΕΡΤ Ενημέρωση» με το Γιώργο Δαράκη και τη Μαρία Κονταξή της ΕΡΤ1 εμφανίστηκε ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Ερωτηθείς για το εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε «Προφανώς δεν μπορέσαμε να πείσουμε νέους ψηφοφόρους. Αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Από τον τρόπο που έγιναν οι εκλογές, το γεγονός ότι μέχρι τελευταία στιγμή οι δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν ένα διπολισμό που είναι γνωστό ότι δεν ευνοεί τα μικρά κόμματα, αλλά και για πολιτικούς λόγους που αφορούν το ΠΟΤΑΜΙ. Ο τρόπος που έγινε η προεκλογική εκστρατεία για παράδειγμα. Δεν είναι ένα ευχάριστο αποτέλεσμα. Κάναμε μια μεγάλη συζήτηση ανοιχτή στη Βουλή. Ανοίγουμε το διάλογο προς ένα Συνέδριο το οποίο θα γίνει σύντομα -το Δεκέμβριο- μετά από προσυνεδριακό διάλογο και κυρίως συνεχίζουμε την πολιτική μας και την προσπάθεια να παρέμβουμε στην πολιτική ζωή της χώρας και να αλλάξουμε τα πράγματα με βάση τις αρχές που έχουμε. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, αλλά και κανείς δεν εξέφρασε τη διάθεση να παραιτηθεί ή να σταματήσει. Θέμα ηγεσίας δεν έχει τεθεί από κανέναν και δε νομίζω ότι υπάρχει και λόγος».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται για όλα τα κόμματα «Ο κ. Οικονόμου από τη ΝΔ περιέγραψε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα. Τέτοιο είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Μήτρα αυτής της αντίληψης περί κομμάτων είναι το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80’. Ήταν το πρώτο και δίδαξε τον τρόπο. Η διαφορά είναι ότι στη δεκαετία του 80’ η διαχείριση της κρατικής προσόδου ήταν εύκολη και προσοδοφόρα. Το ίδιο έκανε και η ΝΔ στη δεκαετία του 2000. Το μεγάλο ερώτημα από εδώ και πέρα είναι αν τέτοια κόμματα, τα οποία έχουν εκσυγχρονιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις και εξισορροπούν τις αντιθέσεις στο εσωτερικό τους κυρίως σκορπώντας χρήματα, μπορούν να επιβιώσουν. Δε νομίζω ότι μπορούν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να υπάρχουν στο νέο περιβάλλον. Η Ευρώπη μας σπρώχνει βίαια σε μια αναδιάταξη δυνάμεων, σε μια καινούρια βάση και αυτό θίγει όλα τα κόμματα».

Τέλος, σε σχέση με το προσφυγικό πρόβλημα δήλωσε «Υπάρχει αύξηση των ροών, η οποία έχει να κάνει με αντικειμενικές συνθήκες έξω από τη χώρα. Υπάρχει αύξηση προς την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρε, οι οποίες είχαν τεράστιο πρόβλημα τον αμέσως προηγούμενο καιρό για λόγους που σχετίζονται και με την πολιτική της Ελλάδας, αλλά και με τις αντικειμενικές συνθήκες που προανέφερα. Θυμίζω ότι υπάρχει αντιστροφή από το 9 προς 1 προς την Ιταλία το οποίο έχει γίνει 1,5 προς 1 με την Ιταλία τελευταία. Αυτό έχει να κάνει και με την ταυτότητα των προσφύγων, αλλά και με άλλους όρους. Υπάρχει μια τεράστια αποτυχία διαχείρισης των προσφύγων που έφταναν στα νησιά μας. Είναι πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολήσει κατά προτεραιότητα. Δεν μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι με μηδενικές δυνατότητες εξυπηρέτησης. Δεν μπορεί το κράτος να καταγράψει για εβδομάδες ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα και έχει τεράστια αμηχανία μέχρι να βρει το «Βενιζέλος», για να τους μεταφέρει από τα νησιά στα οποία είναι ουσιαστικά παγιδευμένοι. Οι Σύριοι πρόσφυγες δεν έρχονται τυχαία στην Ελλάδα, στη Μυτιλήνη. Περίμεναν λύσεις. Θεωρητικά θα ήταν εύκολο να ακολουθήσουν το δρόμο του Βορρά. Όταν φτάνει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, ο υπεύθυνος για τη μετανάστευση να δηλώνει δημοσίως ότι έχουμε πρόβλημα στην Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει αρμόδιος να συζητήσουμε. Όταν υπάρχουν 450 εκατομμύρια τα οποία δεν διεκδικούνται από την Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα ακούς από υπεύθυνα χείλη ότι οι πάντες -προμηθευτές, άνθρωποι που έδιναν φαγητό στους πρόσφυγες- είναι απλήρωτοι στα νησιά, πολύ πριν αρχίσει η οξύτητα».

Δείτε βίντεο της συνέντευξης:

* Ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας και υπεύθυνος του τομέα Υγείας