12 Μάιος, 2016

Η Ευρώπη ακούει τους νέους. Η Ελλάδα;

Τομέας Νέας Γενιάς και Αθλητισμού

Η ανεργία των νέων, ο σχολικός εκφοβισμός, η ευρωπαϊκή προοπτική καθώς και η ελληνική αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου ανάμεσα στον Τομέα Νέας Γενιάς και Αθλητισμού του Ποταμιού και αντιπροσωπείας του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΕΣΥΝ). Το ΕΣΥΝ αποτελούμενη από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό του Αρμόδιο Δρίκο και Γιάννη Δελακουρίδη αντίστοιχα και τον Μαυρίδη Άγγελο υπεύθυνο για τα ευρωπαϊκά θέματα είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον πολιτικό υπεύθυνο του Τομέα Νέας Γενιάς και Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή, τον αντιπρόσωπο του Τομέα στη ΜΕΣΥΑ Νίκο Παπαδάκη, την αντιπρόεδρο της Νεολαίας Όλγα Δούρου, τη συντονίστρια Νεολαίας Δήμητρα Χατζηεμμανουήλ και το μέλος του Τομέα Ευφροσύνη Γερούκη, την Τρίτη 11 Μαΐου στα γραφεία του Ποταμιού.
Σκοπός της συνάντησης, τις εργασίες της οποίας παρακολούθησε και ο Επικεφαλής του Κινήματος Σταύρος Θεοδωράκης, ήταν η γνωριμία με το έργο του ΕΣΥΝ και η ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα που άπτονται της νέας γενιάς.

Το ΕΣΥΝ είναι ένας πανευρωπαϊκός θεσμός και μέλη του είναι οργανισμοί, νεολαίες κομμάτων και ΜΚΟ και αποτελεί τον αρμόδιο κοινοβουλευτικό συνομιλητή σε θέματα νέας γενιάς. Η δραστηριότητά του καλύπτει ένα μεγάλο εύρος θεμάτων και είναι από τους λίγους οργανισμούς που παραμένουν ενεργοί εν μέσω κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι δε, πως η λειτουργία του από το 2013 δεν καλύπτεται από έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού μιας και έχει αρνηθεί την κρατική χρηματοδότηση αλλά από την Κομισιόν και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κυρίαρχη θέση στην ατζέντα της συζήτησης είχε η νεανική ανεργία, ο σχολικός εκφοβισμός και η χορήγηση ατόκων δανείων σε φοιτητές έτσι ώστε να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ιδιαίτερα όταν σπουδάζουν σε πόλεις εκτός του τόπου κατοικίας τους. Αυτό είναι ένα ακόμα μέτρο ελάφρυνσης που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης, το οποίο επιδοτείται από κοινοτικά κονδύλια με το ελληνικό κράτος να είναι ο μεγάλος απών σε τέτοιου είδους ευρωπαϊκές κοινωνικές πρωτοβουλίες.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που συζητήθηκε εκτενώς είναι το πρόγραμμα youth guarantee, το οποίο και ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ελληνικού ΕΣΥΝ και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κομισιόν. Η χώρα μας είχε προγραμματιστεί να λάβει 360 εκατ. ευρώ μέσα στην τελευταία τριετία για την επιχορήγηση της εργασίας και επιμόρφωσης νέων έως 25 ετών, με ποσοστό συμμετοχής μόλις 2% ειδικά για την χώρα, το πρόγραμμα τώρα βρίσκεται σε παράταση για λίγους ακόμα μήνες και είναι αμφίβολο ότι θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε έστω τα μισά από τα χρήματα που μας προσφέρουν. Στην Φινλανδία, όπου αποτελεί πρότυπο για την αξιοποίηση του προγράμματος πάνω από το 80% των συμμετεχόντων βρήκε δουλειά εντός τριμήνου, στην Ελλάδα με την νεανική ανεργία να φτάνει στα ύψη ακόμα διυλίζουμε τον κώνωπα. Το Ποτάμι έχει υποβάλει σχετική ερώτηση στην Βουλή μέσω του βουλευτή Αχαΐας Ιάσονα Φωτήλα ήδη από τον Ιανουάριο, με την αρμόδια υπουργό ν’ απαντά πως το πρόγραμμα προχωράει κανονικά και η νεανική ανεργία έχει πέσει. Στα πατώματα θα λέγαμε εμείς μιας και τέσσερις μήνες μετά, το πρόγραμμα παραπέμπεται στις καλένδες...