23 Μαρτίου, 2017

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σημαντικότερο εγχείρημα του 20ου αιώνα

Γιώργος Μαυρωτάς

Στο πλαίσιο των δράσεων που διοργανώνει το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το πρωί της Πέμπτης 23 Μαρτίου 2017 διοργανώθηκε συνάντηση-πρόγευμα εργασίας με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών και Αντικαγκελάριο κ. Sigmar Gabriel παρουσία σημαντικού αριθμού εκπροσώπων της πολιτικής, ακαδημαϊκής, οικονομικής, επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής κοινότητας.

Το Ποτάμι εκπροσώπησαν ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς και ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Τσιόδρας.

Συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα ζητήματα για την κατάσταση στη Γερμανία και την Ελλάδα, επισημαίνοντας τη ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή πορεία καθώς στην αντίθετη περίπτωση μεμονωμένες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουν να σταθούν στον έντονο διεθνή ανταγωνισμό.

Το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίστηκε ως το πιο σημαντικό και φιλόδοξο πολιτικό σχέδιο του 20ου αιώνα, ενώ η διασφάλιση της κοινής πορείας είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας η οποία επιθυμεί την ύπαρξη εύρωστων εταίρων. Επίσης ειπώθηκε ότι μια πιθανή αλλαγή κυβέρνησης στη Γερμανία δεν θα επιφέρει αλλαγές στη γερμανική πολιτική απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ούτε και στις σχέσεις της Γερμανίας με τους εταίρους της.

Ωστόσο όπως αναφέρθηκε, η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων ήδη υφίσταται στη δομή της Ευρωζώνης και στην ισχύ της συνθήκης Σένγκεν. Για τη Γερμανία αναδείχθηκε ότι το ζήτημα δεν είναι τόσο το «Βορράς – Νότος» αλλά περισσότερο το «Δύση – Ανατολή» αναφορικά με τις νέες χώρες που έχουν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το κρίσιμο και ιδιαίτερα σημαντικό θέμα των επενδύσεων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, τονίστηκε ότι δεν προέρχονται μόνο από εταιρείες κολοσσούς οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν προσβάσεις σε κάθε χώρα και μπορούν να προσαρμοσθούν σε όλες τις συνθήκες, αλλά και από μικρότερες εταιρίες για τις οποίες είναι ακόμη πιο σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό και διαφανές πλαίσιο στη χώρα υποδοχής όπως η Ελλάδα.

Τέλος για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, η συζήτηση με τον κ. Gabriel κατέληξε στη διαπίστωση πως η Ευρώπη και κατά συνέπεια η Ελλάδα η οποία είναι και στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης, δεν πρέπει να απαντάει σε κάθε προβοκατόρικη ενέργεια του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ερντογάν μιας και το εκεί καθεστώς από ότι φαίνεται έχει ανάγκη να δημιουργεί εχθρούς.eyrvpa