3 Μαΐου, 2019

Η εθνική καταστροφή που ζήσαμε στο Μάτι έχει δύο ενόχους

Ποτάμι

Η Συνέντευξη Τύπου του Σταύρου Θεοδωράκη στην Καβάλα

“Η αδυναμία των κυβερνητικών να αντεπεξέλθουν και η αδυναμία της διεφθαρμένης από τα ρουσφέτια γραφειοκρατίας να κάνει τη δουλειά της” είναι οι δύο λόγοι, οι δύο ένοχοι, που ζήσαμε το μεγάλο δράμα, την εθνική καταστροφή στο Μάτι, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Καβάλα, όπου βρίσκεται με αφορμή την περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σχολιάζοντας το ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά, έκανε την διαπίστωση πως δεν υπήρξε καμία προετοιμασία και συνεννόηση. “Υπήρχε ένα χάος και ο κρατικός μηχανισμός φάνηκε ότι δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή” και, συμπληρώνοντας, κάλεσε την Δικαιοσύνη να είναι πολύ αυστηρή απέναντι τόσο στην ηγεσία της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας, όσο και απέναντι στα πολιτικά στελέχη.

Ερωτηθείς για τον ρόλο που θα παίξει η Συμφωνία των Πρεσπών στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε πως ο θόρυβος που ξέσπασε γύρω από αυτή την εθνική υπόθεση, έχει δημιουργήσει σε τμήματα της κοινωνίας κάποιες ψευδαισθήσεις και “αντί να είναι μια αφορμή για ενότητα, συμφωνία και συνεννόηση, στάθηκε, για άλλη μια φορά, αφορμή για διχασμό”. Σε αυτό υπεύθυνος ήταν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ που θεώρησε ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση τους αντιπάλους της κυβέρνησης, όσο και η αντιπολίτευση που έχει μια λογική ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να παρατείνονται χωρίς να λύνονται. Διευκρίνισε ακόμη τα οφέλη της χώρας από τη Συμφωνία: “Καταφέραμε να τους πάρουμε το όνομα πίσω και να παραδεχτούν ότι η αρχαία Μακεδονία, η ιστορία της Μακεδονίας, ανήκει στους Έλληνες”, είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως αποτελεί στρουθοκαμηλισμό να μην βλέπουμε πως πριν την Συμφωνία όλος ο κόσμος είχε αναγνωρίσει τη χώρα ως Μακεδονία και τα προϊόντα ως Μακεδονικά. Υποστήριξε τέλος πως πρέπει να υπερασπιστούμε τα μακεδονικά προϊόντα, τη δύναμη της Θεσσαλονίκης, της Ανατολικής, της Κεντρικής, της Δυτικής Μακεδονίας και να κυριαρχήσουμε στην περιοχή. “Ο τρόπος που κυριαρχείς σήμερα στην περιοχή είναι η οικονομία, η παιδεία και ο πολιτισμός”, τόνισε.

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε πως “είναι από μόνες τους κάτι πάρα πολύ σημαντικό που θα χαράξει τη ζωή της Ελλάδας τα επόμενα πέντε χρόνια” ενώ σχετικά με τις συνεργασίες και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο είπε πως ο Σύριζα αλλάζει προτεραιότητες σύμφωνα με τις ανάγκες του: “Μέχρι προχθές ήταν αγκαλιά με τον κ. Καμμένο, τώρα άλλαξε και λέει πως σημασία δεν έχουν τα μνημόνια, αλλά η μάχη με την ακροδεξιά”. Προέβλεψε δε πως μέχρι τις βουλευτικές εκλογές θα βρει έναν άλλον εχθρό.

Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνοδεύουν στην περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Γιώργος Κακλίκης, Γιώργος Κορκόβελος, Γιάννης Κωνσταντινίδης και Τάνια Παλαμίδη, οι οποίοι με τη σειρά τους δήλωσαν:

Γιώργος Κορκόβελος: "Η νομισματική 'Ενωση να γίνει οικονομική πολιτική. Να υπάρχει προϋπολογισμός και αλληλεγγύη. Σε αυτή την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση θα πρέπει η Ελλάδα να έχει προτάσεις γιατί αλλιώς δεν θα ενισχυθεί η θέση της χώρας στην Ε.Ε."

Γιάννης Κωνσταντινίδης: "Ποτάμι είναι η εξέλιξη της οικονομίας και της κοινωνίας με έμφαση στα ατομικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες των ανθρώπων".

Τάνια Παλαμίδη: "Θα ήθελα να ζητήσω από τους συμπατριώτες μου, τους Ευρωπαίους 'Ελληνες, να μην πέσουν στην παγίδα. Να κάνουν μία υπέρβαση και να σκεφτούν με ευρωπαϊκά κριτήρια. Το Ποτάμι υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση η οποία είναι δεδομένο πως θα φέρει και την Ελληνική Αναγέννηση".

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη