17 Νοεμβρίου, 2016

Οι επέτειοι του Αλέξη Τσίπρα

Με άλλο μάτι

Ήταν πέρυσι σαν σήμερα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Πολυτεχνείο για να τιμήσει την επέτειο της εξέγερσης. Και στο βωμό της επικοινωνιακής διαχείρισης, προσπάθησε να εμφανιστεί ως «ο πρώτος πρωθυπουργός που καταθέτει στεφάνι στο Πολυτεχνείο». Κάτι που φυσικά, δεν ίσχυε. Και αφού ως πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι, περιστοιχισμένος από δεκάδες άτομα που έκαναν κλοιό γύρω του για να μη μπορεί να τον πλησιάσει κανείς, αποχώρησε χωρίς να πει μια λέξη.

Και τι να πει άλλωστε; Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια ακόμη και την επέτειο του Πολυτεχνείου με μοναδικό στόχο την άνοδο στην εξουσία. Και από την «επαναστατική» εποχή, πριν αναλάβει την εξουσία όταν με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του 1973 δήλωνε ότι «το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη και, συνεπικουρούμενο από την ακροδεξιά, προσπαθεί να ξανααφηγηθεί την ιστορία των τελευταίων σαράντα χρόνων στη χώρα μας», πέρασε στην πράξη και έγινε ο καλύτερος μαθητής όσων κατήγγειλε. Συγκυβερνά μ' ένα μέρος της ακροδεξιάς εκπροσωπώντας αυτό που ο ίδιος περιέγραφε ως μνημονιακό κατεστημένο.

Το απάνθισμα όσων έλεγε τέτοια μέρα, κάθε χρόνο εξάλλου, έχει καταγραφεί για να μας θυμίζει τον «νέο λαϊκισμό» που εκπροσωπεί ο κ. Τσίπρας.

2009
«Το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη, πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα σήμερα στις δύσκολες μέρες που περνάμε, είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, ότι τίποτε δεν είναι ανίκητο. Τα πράγματα μπορούν  να αλλάζουν όταν οι νέες και οι νέοι βγαίνουν από τις ασφυκτικές γραμμές και τα όρια που τους θέτουμε όλοι και διεκδικούν να αλλάξουν τη ζωή τους. Ο κόσμος γίνεται καλύτερος μέσα από τους αγώνες των νέων. Το 1973 οι αγώνες αυτοί κέρδισαν δημοκρατία και ελευθερία. Σήμερα μπορούν να κερδίσουν σταθερή δουλειά και το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια».

2010
«Σήμερα δεν είναι απλά μια μέρα μνήμης, αλλά μια μέρα συλλογικού αναστοχασμού και εγρήγορσης. Το μήνυμα του Νοέμβρη από τη μια μας δείχνει ότι οι αγώνες του λαού μπορούν να τα ανατρέψουν όλα, απʼ την άλλη όμως μας θυμίζει ότι χρειάστηκαν εφτά ολόκληρα χρόνια ώστε η αυθόρμητη εξέγερση της νεολαίας να ρηγματώσει το γύψο της ξενοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών. Ελπίζω να μην χρειαστούν άλλα τόσα, ώστε ο ελληνικός λαός να σπάσει το γύψο του Μνημονίου και της οικονομικής εξάρτησης της πατρίδας μας. Το μήνυμα του Νοέμβρη είναι επίκαιρο. Μας δείχνει ότι μόνο με ενωτικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας μπορούμε να απαντήσουμε στην επιχειρούμενη ανατροπή των κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης».

2011
Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από τον συμπρόεδρο του κόμματος Die Linke Klaus Ernst. Έκαναν κοινές δηλώσεις:
KLAUS ERNST: Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την αντίσταση κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός που κρατάει ζωντανή την ιστορία του τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια  νέα επίθεση ενάντια στα δικαιώματά του   και σ΄ αυτό μας βρίσκει εμάς τους φίλους του Die Linke από τη Γερμανία συμμάχους και συμπαραστάτες .. …..Να πληρώσουν οι τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα και όχι οι
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η πρόσφατη αλλά και παλιότερη ιστορία του ελληνικού λαού, κυρίως όμως η εξέγερση της νεολαίας το Νοέμβρη του ΄73 καταδεικνύει ότι μάλλον λάθος λαό διάλεξαν για πειραματόζωο τα διεθνή και ευρωπαϊκά κέντρα της οικονομικής ελίτ. Ο ελληνικός λαός κατέκτησε με αγώνες την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του. Δεν του χαρίστηκε από κανέναν. Και όποιος τολμήσει να του την στερήσει, θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη καταδεικνύει ότι, όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν να κερδίσουν ακόμα και την πιο στυγνή δικτατορία, ακόμα και τον πιο δυνατό δυνάστη. Έτσι και τώρα θα διεκδικήσουμε και θα κατακτήσουμε ξανά την ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία σ΄ αυτό τον τόπο.

2012
«Το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη και, συνεπικουρούμενο από την ακροδεξιά, προσπαθεί να ξανααφηγηθεί την ιστορία των τελευταίων σαράντα χρόνων στη χώρα μας. Προφανής στόχος: να την παραχαράξει, προκειμένου να ξεμπερδέψει με τη μεταπολίτευση. Να ξεμπερδέψει με τις κατακτήσεις της, ακόμα και με τα ανεκπλήρωτα, αδικαίωτα αιτήματά της. Μάταιος κόπος. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν πρόκειται να σβήσει. Διότι υπενθυμίζει στη νέα γενιά ότι μόνο ένα δρόμο έχει ο λαός για να νικά: το δρόμο της αντίστασης, της ανυπακοής, το δρόμο της εξέγερσης απέναντι σε κάθε τυραννία».

2013
«Παρά τα 40 χρόνια που κύλισαν, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανή στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και το μήνυμα της λαϊκής ενότητας και της αντίστασης για δημοκρατία, ζωή και αξιοπρέπεια είναι πιο επίκαιρο από ποτέ στους κοινωνικούς αγώνες του σήμερα. Ίσως γιατί σήμερα, όπως και τότε, είναι ώριμο και διάχυτο το αίτημα στην κοινωνία για μια μεγάλη αλλαγή και για απαλλαγή από το καθεστώς της καταστροφής, της συρρίκνωσης της δημοκρατίας και της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. Και όταν κάτι είναι επίκαιρο και ζωντανό στην κοινωνία και όταν ένα αίτημα είναι υπαρκτό, βρίσκει αργά ή γρήγορα δυναμικούς τρόπους να εκφραστεί. Πρέπει, όμως, να είμαστε πιο έμπειροι από αυτή τη συλλογική γνώση και συνείδηση. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Όλα θα τα κατακτήσουμε με αγώνες».

2014
Ο Αλέξης Τσίπρας απουσιάζει στην Ιταλία. Αντί δηλώσεων κάνει ανάρτηση στο facebook.

2015
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι αλλά δεν έκανε καμία δήλωση.

Σχετικά

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com