12 Νοέμβριος, 2015

Η ένταξη των Μουσουλμάνων στην Γερμανική κοινωνία

Ποτάμι

Πριν από λίγες ημέρες στο Βερολίνο διοργανώθηκε μία Σύνοδος του Ισλάμ. Η αξία αυτής της Συνόδου ήταν αφορμή να τεθούν μια σειρά από ζητήματα και να γίνουν προτάσεις για τη συμμετοχή πολιτών που είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες για ένα διάστημα στην προσπάθειά τους να ενταχθούν σταδιακά στην κοινωνία.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, εξέφρασε μια σειρά από προσδοκίες. Απευθυνόμενος στους διοργανωτές και όσους παρακολουθούσαν το συνέδριο είπε: «θα ήθελα οι μουσουλμάνοι που ζουν εδώ στη χώρα και οι ενώσεις τους να αποτελέσουν γέφυρες με αυτούς που έρχονται τώρα στην κοινωνία μας. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπο, έχουν τις δυνατότητες και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν ένα μεγάλο γραφείο πληροφόρησης για όλους όσους έρχονται σε εμάς». Σύμφωνα με τα στοιχεία το 70% των προσφύγων που φθάνουν στη Γερμανία είναι μουσουλμάνοι και η Γερμανία ξεκίνησε ήδη μια προσπάθεια ένταξής τους στις τοπικές κοινωνίες, με τη βοήθεια και των μουσουλμάνων.

Στην ίδια Σύνοδο η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Μανουέλα Σβέσικ αναφέρθηκε στη δημιουργία workshops αλλά και για στη λειτουργία συμβουλευτικών ομάδων, εξήγησε ότι «οι μουσουλμάνοι που ζουν εδώ και γνωρίζουν το αξιακό μας σύστημα και υποστηρίζουν ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τη θρησκεία τους, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ‘μεταφραστές κουλτούρας’. Τους χρειαζόμαστε ώστε να εντάξουμε τους πρόσφυγες στην κοινωνία μας και τους χρειαζόμαστε για να ενισχύσουμε αξίες όπως η ισότητα γυναικών και ανδρών». Η Μανουέλα Σβέσικ εξήγησε ωστόσο ότι εκείνο που δεν πρέπει να συμβεί είναι να δημιουργούνται παράλληλες κοινωνίες.

Πολλοί μουσουλμάνοι, ήδη έχουν ξεκινήσει να βοηθούν στην ένταξη των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία, αλλά σύμφωνα με τον Ζεκερία Αλτού εκπρόσωπο της Ισλαμικής Τουρκικής Ένωσης, αν και υπάρχει προσφορά εδώ και αρκετά χρόνια αυτή δεν έχει ληφθεί υπόψη. Και όπως είπε στη συνέχεια: «Βλέπω το θέμα των 'γεφυρών' όχι μόνο όσον αφορά τους πρόσφυγες. Χρειαζόμαστε και στην κοινωνία γέφυρες. Ανάμεσα στα τζαμιά και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά. Οι μουσουλμάνοι δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται μόνο ως οι άνθρωποι που δέχονται βοήθεια, αλλά και ως άτομα που παρέχουν υπηρεσίες. Άτομα που τείνουν το χέρι όχι μόνο στους μουσουλμάνους, αλλά αγκαλιάζουν και αυτούς οι οποίοι δεν είναι μουσουλμάνοι».

Πηγή: dw.com