14 Φεβρουαρίου, 2018

Η ενότητα των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου καθίσταται αναγκαία

Τομέας Άμυνας

Eίμαστε θεατές της προκλητικότητας της Τουρκίας, η οποία καθημερινά γίνεται εντονότερη, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα μας μόνο ως διπλωματική αστοχία της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να εκληφθεί, αφού κατόρθωσε η Τουρκία να επισημοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις διεκδικήσεις της.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στην Άγκυρα, η οποία έχει περάσει στα ψιλά, μόνο τυχαία δεν ήταν. Εξυπονοεί οργανωμένη μεθόδευση εις βάρος της χώρας μας, τα αποτελέσματα της οποίας θα δούμε να ξεδιπλώνονται στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τα γεγονότα στην ΑΟΖ της Κύπρου, σε συνδυασμό με το χθεσινό συμβάν στο Αιγαίο, εντάσσονται σ' ένα συνολικότερο σχέδιο της γείτονας χώρας με απόληξη την ανακατανομή της πίτας στη ευρύτερη περιοχή. Ο Τομέας Άμυνας εκτιμά ότι θα ενταθούν οι προκλήσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νέο θερμό επεισόδιο.

Η συγκυρία είναι κρίσιμη και απαιτείται ψυχραιμία, αποφασιστικότητα αλλά και πολιτική τόλμη. Είναι αναγκαία η εθνική συναίνεση, η οποία θα ενεργοποιήσει μία σειρά υπερκομματικών άμεσων διπλωματικών ενεργειών, στη βάση ενός ανοιχτού διαλόγου με τους εταίρους μας σε Ευρώπη, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΟΗΕ.

Η ενότητα των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου στα εθνικά διακυβεύματα καθίσταται αναγκαία.

Ο Τομέας Άμυνας υπενθυμίζει ότι προς την κατεύθυνση αυτή, το Ποτάμι είχε αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία, καταθέτοντας πρόταση στη Βουλή για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Τομέας Άμυνας προέτρεπε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα την κυβέρνηση να πάρει άμεσα αμυντικά μέτρα, αυτή όμως κώφευε.

Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε ως ελάχιστη ένδειξη σοβαρότητας και υποχρέωσης απέναντι στην πατρίδα μας, είναι ότι το εκρηκτικό κλίμα που βιώνουμε με τους γείτονες θα έχει διάρκεια. Οφείλουμε να διαχειριστούμε υπεύθυνα και ακομμάτιστα την κρίση και να φροντίσουμε - αξιολογώντας κατάλληλα τις παραμέτρους του προβλήματος - με λογική να θωρακίσουμε την αμυντική ικανότητα της χώρας, έστω και καθυστερημένα.

Σχετικά