6 Σεπτέμβριος, 2018

Εμείς αυτή τη στιγμή βλέπουμε τον αυτόνομο ρόλο του Ποταμιού και πώς μπορούμε να τον ενισχύσουμε

Μίλτος Κύρκος

Για την αυτόνομη πορεία του Ποταμιού, το συνέδριο του Κινήματος στις 3-4 Νοεμβρίου στην Αθήνα, την παροχολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και τον υπέρογκο δανεισμό των κομμάτων, μίλησε ο ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, κ. Μίλτος Κύρκος, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στην εκπομπή "Απολύτως σχετικό", καλεσμένος της Στεφανίας Χαρίτου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ήθελα να σας ρωτήσω τι γίνεται με το Ποτάμι; Θα κατέβει; Στις ευρωεκλογές για παράδειγμα θα κατέβει;

Στο Ποτάμι, μετά την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής από όπου φύγαμε γιατί  είδαμε πως απλώς βοηθούσαμε σε μία αναστήλωση της παλιάς εικόνας του ΠΑΣΟΚ, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα συνέδριο. Δώσαμε χρόνο να συζητήσουμε με τα μέλη και τους φίλους μας και το συνέδριο θα γίνει το Νοέμβριο στις αρχές, 3 & 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα, ώστε να ξεκαθαρίσουμε και να το ξεκαθαρίσουν και τα ίδια τα μέλη μας - γιατί πρέπει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται το κόμμα μας να πάρει το λόγο ο καθένας και να πάρει και την ευθύνη - και να ξεκαθαρίσουμε κατά πόσον η αυτόνομη πορεία που λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης  είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει το Ποτάμι και ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της πορείας. Με λίγα λόγια αν έχουμε τρόπο να παρέμβουμε στις εξελίξεις και να ανανεώσουμε το μήνυμά μας. Είναι μία δύσκολη πορεία και καταλαβαίνω το ερώτημά σας, γιατί πήγαμε στο Κίνημα Αλλαγής, φύγαμε από το Κίνημα Αλλαγής και διαβάζω κι εγώ πάρα πολλά για το ότι θα πάμε στη Νέα Δημοκρατία ή θα πάνε κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον για τα τελευταία μπορώ να σας βεβαιώσω ότι όλοι οι βουλευτές έχουν πει ότι θα τελειώσουν την θητεία τους με το Ποτάμι. Ότι δηλαδή κανείς δεν σκέφτεται να μετακινηθεί αυτή τη στιγμή, όπως είχαν φύγει κάποιοι άλλοι φίλοι από το Ποτάμι προηγουμένως -  πολύ ενδιαφέροντες άνθρωποι, καλοί βουλευτές - αλλά είχαν αποφασίσει να ακολουθήσουν έναν διαφορετικό δρόμο σε άλλα κόμματα.

Εμείς αυτή τη στιγμή βλέπουμε τον αυτόνομο ρόλο μας και πώς μπορούμε να τον ενισχύσουμε.  Έχει ανάγκη ένα κόμμα σαν το Ποτάμι η Ελληνική Βουλή. Εντάξει για την Ευρωβουλή δεν θα σας πω, είναι διαφορετική συζήτηση, αλλά η Ελληνική Βουλή σίγουρα έχει ανάγκη ένα κόμμα σαν το Ποτάμι. Κοιτάξτε τη μόνη διαφορά με τα άλλα κόμματα, δεν λέω επιμέρους  τοποθετήσεις και τα λοιπά: Το Ποτάμι στήριξε κάθε θετικό μέτρο που κατέβαινε από την κυβέρνηση. Και είναι σπάνιο για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που είναι πολύ εύκολο να βρεις λόγους για να μην ψηφίζεις τίποτα ακριβώς για να έχεις το στίγμα ότι αντιπολιτεύεσαι, λες  και είναι ένας τίτλος τιμής. Το Ποτάμι λοιπόν στήριξε κάθε θετικό μέτρο που ήρθε στη Βουλή και κάποια πέρασαν και με τις δικές του ψήφους και μόνο.

Βλέπουμε λοιπόν πως ένα τέτοιο κόμμα πρέπει να υπάρχει.  Είναι ένα κόμμα που μπορεί να συνθέσει. Ένα κόμμα σε περίοδο που θα ενταθούν οι αντιθέσεις -  και θα γίνει αυτό στο επόμενο διάστημα και μετά τις εκλογές που έρχονται - ένα τέτοιο κόμμα είναι πολύτιμο γιατί μπορεί να δώσει λύσεις εκεί που οι κάθετοι διαχωρισμοί κάνουν τις λύσεις να φαντάζουν ως αδύνατες. Μία τέτοια πορεία θα μπορούσε να οδηγήσει πραγματικά στην είσοδο του Ποταμιού στη Βουλή, αν καταλάβουν δηλαδή οι πολίτες ότι βεβαίως είναι πολύ σημαντικό ένα μεγάλο κόμμα να γίνει μεγαλύτερο ή ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται σε αποδρομή να ενισχυθεί για να μην εξαφανιστεί και να μην καταρρεύσει.

Όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό να δίνουν και τον τόνο στην ίδια τη Βουλή. Τον τόνο της πολιτικής. Και Το Ποτάμι βοηθάει σε αυτό. Ίσως είναι το μόνο κόμμα που βοηθάει.

Το λέτε σωστά. Παρόλα αυτά, δεν ξέρω αν έχουν πεισθεί οι ίδιοι βουλευτές του Ποταμιού ότι μπορεί να έχει αυτό το ρόλο ή να εξακολουθεί να έχει αυτό το ρόλο Το Ποτάμι.

Έχετε δίκιο. Από αυτά που διαβάζω αριστερά και δεξιά, οι εφημερίδες είναι γεμάτες, ότι ο Αμυράς έχει ήδη κλείσει με την Νέα Δημοκρατία.

Και ο κύριος Ψαριανός...

Και εγώ πήγαινα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφεραν. Ο Ψαριανός επίσης, ο Γρηγόρης, ότι πάει στη Νέα Δημοκρατία.

Κοιτάξτε, αυτό που σας είπα, ισχύει.

Και ότι υπήρχαν μυστικές συναντήσεις του κύριου Θεοδωράκη με τον κύριο Μητσοτάκη..

Καλά αυτό φαντάζομαι πως είναι στα όρια της φαντασίας. Θα ήταν τελείως ανόητο από τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αυτή τη στιγμή που πραγματικά το Ποτάμι αναζητεί τα βήματά του, να αναζητεί δρόμους ένταξης. Που δεν υπάρχουν και τέτοιοι. Και ο Μητσοτάκης το έχει πει καθαρά, αλλά και η ίδια η πολιτική του Ποταμιού. Εμείς έχουμε δηλώσει για παράδειγμα ότι εάν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή, εμείς και όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα τη στηρίξουμε.Αυτό και μόνον είναι ένας λόγος για τον οποίο δεν θα μπορούσαμε να διαβούμε ποτέ το κατώφλι της Πειραιώς. Και είναι πάρα πολλοί και οι άλλοι λόγοι.

Αυτό που σας είπα ότι στηρίξαμε στη Βουλή τα κοινωνικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση. Κάποιοι άλλοι δεν τα στηρίξαν. Και κάποιοι άλλοι, αυτές τις διαχωριστικές γραμμές από τη μεριά τους, τις χτίζουν και οι ίδιοι.

Τις προάλλες διάβαζα τον κύριο Βορίδη - που δεν είναι να τον καταδικάσουμε, ο άνθρωπος έχει σταθερές απόψεις - ο οποίος μίλαγε για μικρό κράτος, να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι για να γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει. Είναι ξεπερασμένα όλα αυτά, γιατί το κράτος δεν πρέπει να γίνει μικρό για να δουλέψει. Πρέπει πρώτα να δουλέψει και μετά να δει πόσους χρειάζεται και που μπορεί να τους μετακίνησει για να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες. Ξεπερασμένοι, με ξεπερασμένους τρόπους λοιπόν προσέγγισης. Δεν μπορείς να δεις….

Η Ελλάδα έχει βγει δεκαέξι μέρες από τα μνημόνια. Και εκτός από το χαμόγελο που προκαλεί αυτή η σκέψη, ότι βγήκαμε και δεν το καταλάβαμε, οι ανάγκες είναι τεράστιες. Οι αγορές αυτή τη στιγμή μας έχουν δείξει κόκκινη κάρτα..

Η αλήθεια είναι ότι και όταν είχαμε μπει στα μνημόνια, δεν το είχαμε καταλάβει ούτε τον πρώτο μήνα, ούτε το δεύτερο. Τον πρώτο χρόνο το καταλάβαμε..

Δυστυχώς έχετε δίκιο, να το πάμε λίγο παραπέρα. Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει ως πολιτικό σύστημα γιατί μπήκαμε στα μνημόνια.

Ως πολιτικό σύστημα, γιατί ο κόσμος νομίζω σιγά σιγά το καταλαβαίνει.

Ο κόσμος το έχει πληρώσει. Μπορεί να μην έχει καταλάβει το γιατί έχει μπει, αλλά έχει καταλάβει ότι όλα αυτά τα χρόνια έχασε το 25% του ΑΕΠ του, και οι φτωχοί γίναν φτωχότεροι. Και αυτοί έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης. Αυτοί που δεν είχαν.

Δεν έχουμε καταλάβει όμως ως πολιτικό σύστημα τους λόγους. Και οι λόγοι που μπήκαμε στο μνημόνιο είναι ότι είχαμε μία οικονομία φούσκα. Το να μετατρέψεις την οικονομία σου από φούσκα που λειτουργεί με δανεικά, σε μία οικονομία παραγωγής και ανταγωνισμού, θέλει αποφάσεις. Αυτές τις αποφάσεις, οκτώ χρόνια δεν τις πήραμε. Η Κύπρος τις πήρε, η Πορτογαλία τις πήρε, η Ιρλανδία τις πήρε και με το παραπάνω. Εμείς βλέπουμε βγαίνουμε από το μνημόνιο και την ίδια στιγμή χωρίς πιστοληπτική γραμμή,γιατί είχε φυσικά δεσμεύσεις, οι αγορές μας λένε: “λυπούμαστε, δεν θα πάρουμε”. Και περιμένουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Κι αν είναι με παροχολογίες θα πουν  ακόμα πιο δυνατά: “Όχι, αυτά δεν μας πείθουν ότι στέκεστε στα πόδια σας”. Αυτό είναι οι αγορές.

Βλέπετε τι γίνεται στην Τουρκία. Οι πολιτικές παρεμβάσεις γίνονται για να δείξουν ότι η οικονομία πάει καλά.

Εσείς δηλαδή θεωρείτε παροχολογία να σταθεροποιηθούν οι συντάξεις και να μη γίνουν περαιτέρω μειώσεις;

Αν θυμάμαι καλά, είναι ένα μέτρο που ψήφισε η κυβέρνηση.

Αν η κυβέρνηση έχει δει ότι μπορεί να το αναιρέσει, εγώ πρώτος θα χειροκροτούσα. Αλλά είναι ένα μέτρο δικό της. Ένα μέτρο που η ίδια το έφερε στο τραπέζι, το ψήφισε, και περιμένουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ευρωπαίοι να δουν τι θα κάνει με αυτό. Αν υπάρχουν άλλα μέτρα τα οποία μπορούν να το αντικαταστήσουν, ακόμα καλύτερα. Αλλά είναι λάθος να το αναφέρουμε ως ένα δείγμα παροχών προς τους ανθρώπους και στήριξης της διαβίωσής τους.  Είναι ένα μέτρο που η ίδια η κυβέρνηση το έφερε. Ας μην το έφερνε.

Η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι το έφερε επειδή την εκβίασαν ουσιαστικά οι δανειστές. Και αν δεν έπαιρνε αυτό το μέτρο θα έπρεπε να πάρει κάποια άλλα μέτρα που θα ήταν ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με την άποψή της.

Και εννοούμε ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι τέτοια που οι συμφωνίες με τους δανειστές έχουν παρέλθει; Γιατί εγώ φοβάμαι, κι αυτό δείχνουν και οι αγορές, κι αυτό λένε και όλοι οι Ευρωπαίοι εδώ σε μας - οι οποίοι βλέπουν με το μικροσκόπιο όλα τα μέτρα - και λένε ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων ήταν κατεξοχήν λάθος μέτρο, γιατί δεν δίνει δημοσιονομικά αυτά που χρειάζεται,  δεν δίνει στο σύστημα το συνταξιοδοτικό την ανάσα που χρειαζόταν. Είναι ένα τελείως λάθος μέτρο που δεν έπρεπε να γίνει αποδεκτό. Λάθος και των Ευρωπαίων που το συζήτησαν. Μπορούσαν να παγώσουν οι συντάξεις για κάποιο χρόνο, να συνδεθούν με την ανάπτυξη, που θα υπάρξει ανάπτυξη, και να μη χρειαστεί αυτή η ρήτρα της μείωσης των ποσών της προσωπικής διαφοράς. Λάθος μέτρο εντελώς, το οποίο πολύ καλά θα έκανε οποιαδήποτε κυβέρνηση αν το έπαιρνε πίσω, σε συνεργασία πάντα με τους εταίρους μας.

Και μία τελευταία ερώτηση επειδή μιλήσατε για δανεισμό. Είδαμε τον κύριο Γεωργιάδη χθες και τις δηλώσεις του να λέει ότι τα δάνεια πρέπει να ρυθμιστούν, ενώ μέχρι τώρα προφανώς δεν ήταν ρυθμισμένα τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, και να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη όπως  έχουν ενταχθεί και τα δάνεια των πολιτών.

Για να πιάσουμε το νήμα λοιπόν κάνοντας κύκλο. Πολύ σωστά το γυρίσατε. Αυτό εννοώ όταν σας λέω ότι το Ποτάμι είναι ένα κόμμα που είναι απαραίτητο στην πολιτική ζωή. Το Ποτάμι δεν χρωστάει τίποτα, ούτε μια δραχμή. Τα οικονομικά  του είναι εντελώς διαφανή, δεν έχουμε σκελετούς στις ντουλάπες. Όλα τα κόμματα θα έπρεπε όχι μόνο να έχουν ξεκαθαρίσει τα δάνειά τους και να έχουν βρει τρόπους να μην ξοδεύουν χρήματα σε άχρηστες εκστρατείες, αλλά ακριβώς να πληρώνουν τα δάνεια αυτά γιατί δεν είναι κάτι ξεχωριστό από τον υπόλοιπο ελληνικό λαό.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν επιτρέπονται από κόμματα και αν η Νέα  Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είχαν βρει τρόπους, και ο ΣΥΡΙΖΑ, έναντι μελλοντικών αποδόσεων του κόμματος να μπορούν να παίρνουν από τις τράπεζες -  από φιλικές διοικήσεις των τραπεζών, τώρα να λέμε και τα πράγματα όπως είναι - να παίρνουν εκατομμύρια που δεν ταίριαζαν με τις αντίστοιχες ανάγκες ή τη χρήση που θα έπρεπε να κάνουν, ναι είναι πολύ σωστό να ακολουθηθεί η διαδικασία που ακολουθείται για οποιαδήποτε επιχείρηση.

Μάλιστα. Κύριε Κύρκε σας ευχαριστούμε πολύ, καλή σας μέρα.

Καλή σας μέρα.

Ακολουθεί το σχετικό ηχητικό απόσπασμα από την ραδιοφωνική εκπομπή:

*Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα