16 Δεκεμβρίου, 2016

Η Ελληνική γεωργία κατέρρευσε. Φτάνει πια!

Σπύρος Καχριμάνης

Η Ελληνική γεωργία κατέρρευσε. Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ διαγκωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια για την πρωτιά στην πιο φαύλη αγροτική πολιτική. Ο ένας γκρέμιζε και ο άλλος έκαιγε.
Το μόνο που ευδοκίμησε κατά τις κυβερνητικές τους θητείες είναι οι απάτες με τις επιδοτήσεις. Μέχρι και 125.000 ευρώ το στρέμμα επιδοτήσεις έδειξαν οι έλεγχοι του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου του 2008. Η πραγματική παραγωγή καταποντίστηκε, αλλά κάποιοι έτρωγαν και τρώνε επιδοτήσεις με χρυσά κουτάλια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αποτελείωσαν ότι είχε μείνει μισό όρθιο, ενώ ήξεραν την ρίζα του προβλήματος. Στο αγροτικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ τα λέει όλα: "Για την ανυπαρξία στοιχειώδους εθνικού σχεδιασμού, τα καρτέλ, τον κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων του ΥΠΑΑΤ, την έλλειψη υποδομών, το ακριβό ρεύμα, νερό, ΦΠΑ και πετρέλαιο, την πώληση της ΑΤΕ, το μητρώο εμπόρων,..."
Ήξεραν και όχι μόνον δεν έκανα τίποτα από το Γενάρη του '15, αλλά έριξαν και την χαριστική βολή το 2016 με το πακέτο φορολογία, ασφαλιστικό και ΦΠΑ.
Από τον Μάιο του '16 προειδοποιήσαμε1 ότι και η παραγωγή θα καταρρεύσει και τα φορολογικά έσοδα θα καταποντιστούν και δυστυχώς συμβαίνει.
Έως εδώ λοιπόν.
Το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο εδώ και χρόνια: Δεν υπάρχει αγροτική πολιτική.
Οι "λύσεις" -αν μπορούν να λέγονται έτσι οι καλές προθέσεις- διατυπωμένες: Ένα αποτελεσματικό δημόσιο, ισχυρά συλλογικά σχήματα, πρόσθεση αξίας στα προϊόντα.
Ποιος διαφωνεί; Κανένας.
Πώς θα αλλάξει η κατάσταση, με μακροχρόνιο στρατηγικό σχέδιο; Και αυτό είναι χιλιοειπωμένο.
Ποιος θα δημιουργήσει και θα εφαρμόσει το μακροχρόνιο στρατηγικό σχέδιο; Ο υπουργός με μέσο όρο θητείας 1,5 χρόνο; Το ΥΠΑΑΤ με μόλις το 62% των συνολικών αρμοδιοτήτων αγροτικής ανάπτυξης ή το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής που προβλέπεται με νόμο του 1992 και έχει απλώς "γνωμοδοτικό χαρακτήρα";
Φτάνει πια!
Αύριο το πρωί πρέπει να υπάρξει:

  • Αλλαγή φορολογίας, ασφαλιστικού και ΦΠΑ του αγροδιατροφικού τομέα με ένα σύστημα αναλογικό προς τις ανταγωνίστριες χώρες Ιταλία και Ισπανία, για να μην επεκταθεί άλλο η καταστροφή.
  • Εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου ελέγχου των χωρίς παραστατικά διακινούμενων προϊόντων που θα υπερκαλύψει την διαφορά φορολογικών εσόδων.
  • Άμεση νομοθετική διαδικασία για την συγκρότηση κυβερνητικού οργάνου που θα έχει αρμοδιότητες και εξουσίες για την κατάρτιση και εφαρμογή ενός δεκαετούς ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου αγροτικής πολιτικής.
  • Αυτά δήλωσε κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 14/12/2016 στην Κίσσαμο Χανίων ο υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης στο ΠΟΤΑΜΙ Σπύρος Καχριμάνης, παρουσιάζοντας το αγροτικό πρόγραμμα που τίθεται σε διαβούλευση αυτήν την περίοδο.

    * Ο Σπύρος Καχριμάνης είναι υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας.

    Σχετικά

    PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com