8 Μάιος, 2017

Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής ως αντίδοτο στον λαϊκισμό

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Η αναβίωση μιας σύμβασης είναι μια νομική κατασκευή με σκοπό την προστασία του εργαζομένου από την αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων του εργοδότη. Η νομολογία του Αρείου Πάγου τονίζει ότι οι υποχρεώσεις του εργοδότη αναβιώνουν, εφ’ όσον ο εργαζόμενος απαλλαχθεί από τις κατηγορίες με βάση τις οποίες του ασκήθηκε μήνυση ή αυτεπάγγελτη κατηγορία εναντίον του για ποινικό αδίκημα που έχει χαρακτήρα, τουλάχιστον πλημμελήματος.

«Ψιλά γράμματα» αυτά για την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και για τονΥπουργό κ. Παππά, ο οποίος χρησιμοποίησε αυτή την νομική κατασκευή στον ν. 4324/2015, για να τακτοποιήσει τους- αδίκως- απολυθέντες από την ΕΡΤ τον Ιούνιο 2013.

Ακολούθησε πριν από λίγες ημέρες (24-4-2017) η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ορίζεται η διαδικασία αποζημίωσής τους για το διάστημα που οι εργαζόμενοι αυτοί βρέθηκαν εκτός της εταιρείας μέχρι την επαναπρόσληψη τους.

Για να μην υπάρχει καμία παρανόηση: Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που επαναπροσλήφθηκαν αποζημιώνονται, σήμερα, για το διάστημα εκείνο (2013-2015) που έμειναν εκτός εταιρείας. Α, μια ανθ-υπο-λεπτομέρεια: Όσοι εξ αυτών βρήκαν δουλειά εκείνη την περίοδο και δεν κόλλαγαν ένσημα στην ERTopen αυτοί δεν δικαιούνται αποζημίωσης...

Η ευαίσθητη κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων που σφαγιάζει τους χαμηλο-συνταξιούχους με μειώσεις που φθάνουν μέχρι και 18% της σύνταξής τους, που οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες μικρο-επαγγελματίες με φορολόγηση του τζίρου τους και ασφαλιστικές εισφορές που ουσιαστικά τον εξανεμίζουν, αυτή η αποδεδειγμένα πιο ανάλγητη μνημονιακή κυβέρνηση, καταβάλλει σήμερα 42.000.000 ευρώ για τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές ανθρώπων που έχουν ήδη αποκατασταθεί. Η ενέργεια είναι νομότυπη, είναι, όμως, ηθική και δίκαιη;

Ας μην σπεύσουν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι συνήγοροι της «τάξης και του νόμου» να μας προσάψουν ότι υποδαυλίζουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό.  Ας σκεφθούν οι ίδιοι που ζημιώθηκαν από την άδικη και μεροληπτική συμπεριφορά του κράτους, πριν από τέσσερα χρόνια, εάν η συγκεκριμένη ενέργεια δεν προκαλεί και εάν οι ίδιοι θα έκαναν αυτή την ιεράρχηση. Η κυβέρνηση, προφανώς, έχει κάνει την δική της. Τους αντιμετωπίζει ως ψηφαλάκια και κομματικά ενεργούμενα και γι’ αυτό τους «αποκαθιστά», εξαγοράζοντας όχι μόνο την μελλοντική τους ψήφο αλλά και την συναίνεσή τους στον μετασχηματισμό της δημόσιας τηλεόρασης σε κομματική.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε απωλέσει, πλήρως, την κοινωνική μας ευαισθησία και τις αξίες που μας οδήγησαν σε στιγμές ένδοξες και φωτεινές. Σήμερα, εμείς πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στους λαϊκιστές που επιδιώκουν την διάλυση της όποιας κοινωνικής συνοχής που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε. Σίγουρα, ανάμεσά μας υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι και στην ΕΡΤ.

* Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου π²

Πηγή: Liberal.gr