4 Ιουλίου, 2015

Η διαστρέβλωση των δημοκρατικών θεσμών και ο διχασμός

Χλόη Βλασοπούλου

Το διακύβευμα του σημερινού δημοψηφίσματος (δεν θα αναφερθώ εδώ στην συνταγματικότητα του που θα κριθεί από το ΣτΕ) δεν θέτει μία τέτοια ερώτηση αλλά μεταθέτει στον λαό την ευθύνη της λήψης μίας πολιτικής απόφασης που αποτέλεσε τον κύριο λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση αυτή έλαβε πρόσφατη λαϊκή εντολή να κυβερνήσει.

Ένδειξη της ωριμότητας μιας σύγχρονης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι η σταδιακή απομάκρυνση από τον συγκαλυμμένο μονοκομματισμό και τον πολωτικό δικομματισμό και η στέρεη εδραίωση του πολυκομματισμού που βέβαια αντικατοπτρίζεται και μέσα από την ελεύθερη έκφραση των ΜΜΕ.

Σε μία τέτοια ώριμη δημοκρατία, η απόφαση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που εναποθέτει στο λαό την λήψη μίας πολιτικής απόφασης, γίνεται γιατί η εν λόγω απόφαση αφορά ένα κρίσιμο εθνικό θέμα που προέκυψε μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Το διακύβευμα του σημερινού δημοψηφίσματος (δεν θα αναφερθώ εδώ στην συνταγματικότητα του που θα κριθεί από το ΣτΕ) δεν θέτει μία τέτοια ερώτηση αλλά μεταθέτει στον λαό την ευθύνη της λήψης μίας πολιτικής απόφασης που αποτέλεσε τον κύριο λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση αυτή έλαβε πρόσφατη λαϊκή εντολή να κυβερνήσει. Από τη στιγμή που νιώθει αδύναμη να ανταπεξέλθει στη λαϊκή εντολή που της δόθηκε καλείται να παραιτηθεί.

Διαφορετικά οι δημοκρατικοί θεσμοί διαστρεβλώνονται και η ωριμότητα της δημοκρατίας υποχωρεί: το δημοψήφισμα (référendum) μετατρέπεται σε ''plébiscite'' όπου δεν αναζητάται πλέον η γνώμη του λαού πάνω σ' ένα μείζον εθνικό θέμα αλλά η στήριξη ενός πολιτικού αρχηγού. Η διολίσθηση αυτή δημιουργεί το συγκαλυμμένο ερώτημα 'υπέρ ή κατά της κυβέρνησης και του αρχηγού της' και συρρικνώνει κατ'ανάγκη τον δημοκρατικό πολυκομματισμό (απόρροια των βουλευτικών εκλογών) σε δύο μεγάλα πολιτικά στρατόπεδα.

Με ευθύνη της, η κυβέρνηση γεννά διχασμό και πλήττει τη δημοκρατία!

* Η Χλόης Βλασσοπούλου είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

4 Ιουλίου 2015