3 Απριλίου, 2017

Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται σε Σκωτσέζικο ντους

Γιώργος Μαυρωτάς

Την ανάγκη πρόταξης της οικονομίας έναντι της επικοινωνίας επεσήμανε, για πολλοστή φορά, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς κατά τη συμμετοχή του στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ1 με τους με τους Γιώργο Δαράκη και Γιάννη Δάρρα.

Ο κ. Μαυρωτάς εκτίμησε πως το σκωτσέζικο ντους της διαπραγμάτευσης και η αβεβαιότητα που προκαλεί, κατατρώνε την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε θέση ασθενούς στην εντατική περιμένοντας το μοιραίο. Επεσήμανε πως το διεθνές περιβάλλον δεν είναι αντίστοιχο με αυτό του 2015, καθώς δεν υπάρχει πλέον η προεδρία Obama ενώ ολοκληρώνεται και αυτή Hollande που θα μπορούσαν να πιέσουν για κάποιες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. Διαπίστωσε πως η διαπραγμάτευση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο το περασμένο φθινόπωρο, ώστε να μπει το νερό στο αυλάκι. Εκτίμησε πως μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου ή των συντάξεων θα έρθουν ούτως ή άλλως και πως η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση μέχρις ότου τελειώσει η άμμος στην κλεψύδρα επιδεινώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, περιορίζοντας δραστικά τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Τόνισε την αναγκαιότητα εθνικής στρατηγικής στη διαπραγμάτευση έναντι της κυβερνητικής.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Στουρνάρα, συμφώνησε με την παραίνεση του κεντρικού τραπεζίτη για επιτάχυνση του κλεισίματος της αξιολόγησης προκειμένου να μην τελειώσει το οξυγόνο στην οικονομία και υπάρξουν προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών. ‘Οσον αφορά στο ασφαλιστικό, υπενθύμισε τις στοιχειοθετημένες προτάσεις του Ποταμιού για ένα σύστημα τριών πυλώνων οι οποίες έχουν κατατεθεί από το Μάιο, παρατηρώντας πως δεν είναι δυνατόν μισθοί 300 ευρώ να συντηρούν συντάξεις των 800 με αναλογία μόλις 1,3 εργαζομένων ανά συνταξιούχο.

Δείτε το βίντεο:

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και γραμματέας κοινοβουλευτικού έργου