8 Μάρτιος, 2015

Η διακυβέρνηση του τόπου από τον ΣΥΡΙΖΑ αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό

Σταυρούλα Αντωνάκου

Η Σταυρούλα Αντωνάκου, βουλευτής του Ποταμιού στην Α' περιφέρεια του Πειραιά, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Αξία. "Εμείς λέμε ότι δεν θα πρέπει ο πρωθυπουργός να πέσει στην παγίδα των εσωκομματικών εκβιασμών. Η διακυβέρνηση της χώρας δεν θα πρέπει να καθορίζεται από παλαιοκομματικές ισορροπίες και συσχετισμούς," τονίζει, ξεκαθαρίζοντας ότι "εμείς ως ΠΟΤΑΜΙ θα κάνουμε πράξη την προεκλογική μας θέση. Θα στηρίξουμε τόσο εντός Βουλής όσο και σε εξωτερικό επίπεδο, ότι είναι σωστό για το μέλλον της πατρίδας μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Γιατί επιμένει το Ποτάμι στην κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή; Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα των πολιτών;

Το θέμα της κύρωσης της συμφωνίας από τη Βουλή είναι καθαρά πολιτικό. Δεν είναι ούτε νομικό, ούτε τεχνικό το πρόβλημα, όπως ισχυρίζεται η νέα συγκυβέρνηση. Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια σε ότι αφορά στην διακυβέρνηση αλλά και τη διοίκηση της χώρας. Όταν λοιπόν, όλες οι διεθνείς συνθήκες, συμφωνίες και συμβάσεις της χώρας, που αφορούν οποιοδήποτε θέμα αφορά την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και το μέλλον της χώρας μας, έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, είναι πολιτικά και λογικά οξύμωρο από μέρους της κυβέρνησης, να διστάζει να την φέρει ως αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή. Αδικεί θα έλεγα τον ίδιο της τον εαυτό.

Για εμάς, ως ΠΟΤΑΜΙ, από την στιγμή που εγκαινιάζετε μια νέα σχέση, μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους μας και τους δανειστές, που δεν έχει πρότερες παθογένειες και εφόσον υποτίθεται ότι δημοσκοπικά η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την διαπραγμάτευση, κατά μείζονα λόγο οι εκπρόσωποι των πολιτών στη Βουλή θα πρέπει να συζητήσουν και να ψηφίσουν το νέο πλαίσιο σχέσεων της Ελλάδας και των θεσμών.

Η νέα συγκυβέρνηση, εφόσον έχει τους πολίτες μαζί της, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί φέρνοντας το θέμα στη Βουλή. Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση είναι προς την θετική κατεύθυνση, εμείς ως ΠΟΤΑΜΙ θα την στηρίξουμε. Δεν στεκόμαστε στο πρόσκαιρο πολιτικό όφελος αλλά στην ουσία των πολιτικών αλλαγών που θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη που τόσο ανάγκη έχουν οι συμπολίτες μας.

Καλέσατε τον πρωθυπουργό να μη διχαστεί από εσωκομματικές φωνές στο ΣΥΡΙΖΑ, στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Πως θα κάνετε πράξη τη στήριξη σας σε αυτή την προσπάθεια;

Πολύ σωστά εμείς λέμε ότι δεν θα πρέπει ο πρωθυπουργός να πέσει στην παγίδα των εσωκομματικών εκβιασμών. Η διακυβέρνηση της χώρας δεν θα πρέπει να καθορίζεται από παλαιοκομματικές ισορροπίες και συσχετισμούς. Το φαινόμενο αυτό, η πατρίδα μας το έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο πρόσφατο παρελθόν. Γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε σήμερα. Και αυτό νομίζω δεν τιμάει κανέναν. Αν δεν το καταλάβει αυτό ο πρωθυπουργός, τότε εκτιμώ ότι θα έχουμε μία από τα ίδια.

Ας μην ξεχνάμε ότι ιστορικά οι παλληκαρισμοί έχουν οδηγήσει σε ήττες. Προοδευτικός πατριωτισμός είναι αυτός που ευνοεί στρατηγικά τις θέσεις σου και δεν δίνει πρόσφορο έδαφος σε τρίτους να ανατρέψουν τις μεταρρυθμίσεις.

Εμείς ως ΠΟΤΑΜΙ θα κάνουμε πράξη την προεκλογική μας θέση. Θα στηρίξουμε τόσο εντός Βουλής όσο και σε εξωτερικό επίπεδο, ότι είναι σωστό για το μέλλον της πατρίδας μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα βοηθήσουμε να αλλάξουν τα κακώς κείμενα χωρίς όμως να γκρεμισθεί η πατρίδα μας.

Θα ψηφίσετε τα πρώτα νομοσχέδια της Νέας κυβέρνησης και αν όχι, γιατί;

Εμείς δεν είμαστε ούτε προκατειλημμένοι, ούτε δογματικά αντίθετοι με την νέα συγκυβέρνηση. Ακόμα και στην περίπτωση που συμφωνούμε επί της αρχής σε ένα σχέδιο νόμου θα πρέπει να δούμε τα επιμέρους άρθρα και αναλόγως θα τοποθετηθούμε…

Ανησυχείτε για την ικανοποίηση των τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας;

Επειδή οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Η μέχρι σήμερα ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του κυβερνητικού του εταίρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, είχε υποβαθμίσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης και βεβαίως είναι τώρα υποχρεωμένοι να προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει η χώρα να χάσει τον βηματισμό της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευχόμαστε το οικονομικό επιτελείο, όπως εξάλλου μας διαβεβαιώνουν να βρει την λύση χωρίς να γκρεμίσει τίποτα.

Για το Ποτάμι, η μετάβαση στην μετά το Μνημόνιο εποχή έχει συντελεστεί;

Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία τόσο των μεταρρυθμίσεων, όσο και των διαπραγματεύσεων του προσεχούς διαστήματος, ώστε η χώρα τον Ιούνιο να παλεύει από καλύτερη θέση.

Το ΠΟΤΑΜΙ, το ενδιαφέρει η ουσία και όχι το λεκτικό περιτύλιγμα σε σχέση με το τι είναι «μνημονιακό» και τι «αντιμνημονιακό». Σαφώς και δεν θέλουμε συνέχιση της λιτότητας, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε περιβάλλον που δεν θα διακινδυνεύσουμε την θέση μας στην Ευρώπη.

Οι τοποθετήσεις μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας για μεταρρυθμίσεις από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης είναι θέμα εμπιστοσύνης; Διαπιστώσετε έλλειμμα αξιοπιστίας;

Η αξιοπιστία χτίζεται μέσα στο χρόνο. Δεν χτίζεται από την μια μέρα στην άλλη. Άρα το πρόβλημα αξιοπιστίας προϋπήρχε...

Τις μεταρρυθμίσεις έπρεπε να τις είχαμε προωθήσει ως χώρα, από μόνοι μας και όχι κατόπιν πιέσεων τρίτων. Άλλο πράγμα η λιτότητα και τα οριζόντια μέτρα ή εισπρακτικά μέτρα, και άλλο οι δομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες αδικαιολόγητα έχουν καθυστερήσει εδώ και τόσα χρόνια.

Ένας χρόνος Ποτάμι. Τι ακολουθεί;

Ακολουθεί το ρεύμα της Αλλαγής που θα μας οδηγήσει στη θάλασσα της σταθερότητας και της ανάπτυξης...

Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ειναι κατά τη γνώμη σας χαμένη υπόθεση; Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τα πολιτικα και κομματικά δεδομένα με τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς;

Εμάς, ως ΠΟΤΑΜΙ, μας ενδιαφέρει η πλατιά κοινωνική και πολιτική συμμαχία των δυνάμεων ενός μεταρρυθμιστικού οράματος για τον τόπο. Από αυτή την σκοπιά, η οικοδόμηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού κινήματος, που θα περιλαμβάνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την αριστερά έως την δεξιά, είναι το ζητούμενο. Γι’ αυτή το σκοπό παλεύουμε και όχι για την αναπαλαίωση παρωχημένων σχημάτων. Επιζητούμε να φέρουμε στο προσκήνιο την πολιτική και όχι την διάσωση των πολιτικών προσώπων.

Η διακυβέρνηση του τόπου από τον ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο, εναπόκειται σε όλους μας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών που δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

* Η Σταυρούλα Αντωνάκου είναι βουλευτής Α' Πειραιά και νήσων

8 Μαρτίου 2015, Αξία