1 Αύγουστος, 2018

Οι διαχρονικές ευθύνες δεν είναι δυνατόν να σβήσουν τις σημερινές

Γιώργος Μαυρωτάς

Την αστειότητα του χαρακτηρισμού ως “πολιτικής τυμβωρυχίας” της κριτικής που ασκείται από την αντιπολίτευση στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των πυρκαϊών, επεσήμανε ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς κατά την πρωινή του παρουσία στην εκπομπή Ενημέρωση του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με τους Νίκο Υποφάντη και Ναντίν Χαρδαλιά. Υπενθυμίζοντας πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε ως αιχμή του δόρατος τους νεκρούς από μαγκάλια, τα παιδάκια που λιποθυμούσαν στα σχολεία, και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ανάλογες ειδήσεις, αντιδιέστειλε την πολύ υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση της ηγεσίας της αντιπολίτευσης (αξιωματικής και ελάσσονος) τις πρώτες ημέρες της τραγωδίας.

Διαπίστωσε πως επιστρατεύτηκε το τελευταίο καταφύγιο της ανικανότητας, η συνωμοσιολογία, προκειμένου να αποτιναχθούν οι κυβερνητικές ευθύνες, γεγονός που εκνεύρισε και τον πολιτικό κόσμο. ‘Εκρινε πως η Κυβέρνηση όφειλε μια συγγνώμη στους πολίτες, ανεξάρτητα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις αντίξοες συνθήκες.
Εξήγησε τη συγγνώμη που ζήτησε εκ μέρους του πολιτικού συστήματος, καθώς θέση του είναι πως αυτό δεν υπάρχει για να δουλεύει σε θερμοκρασίες 15 – 25 oC, με ανέμους έντασης 2-3 beaufort και σχετική υγρασία 55% χωρίς βροχή αλλά για να ενεργοποιεί τον κρατικό μηχανισμό και σε ακραία φαινόμενα στην κατεύθυνση της πρόληψης, της αποτροπής και τέλος της συνδρομής.

Διέκρινε ως σημαντικότερους ανθρώπινους παράγοντες για τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαϊών την καθυστέρηση πυροσβεστικής επέμβασης κατά την έναρξη της πυρκαϊάς στο Νέο Βουτζά και την καθυστέρηση συνδρομής από τα πλωτά μέσα. Κατέληξε πως οι διαχρονικές ευθύνες δεν είναι δυνατόν να σβήσουν τις σημερινές.
Υπενθύμισε, πως το Ποτάμι κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου περί Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ιονίου πρότεινε τροπολογία για τη θεσμοθέτηση στα σχολεία ημέρας πραγματοποίησης σεμιναρίου με άσκηση για όλο το φάσμα των φυσικών καταστροφών.

 

 

Σχετικά