16 Ιουλίου, 2018

Η χρυσή τομή είναι η λύση για ένα νέο δυναμικό επαναστατικό ξεκίνημα

Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Το Ποτάμι στην 8η ΜΕΣΥΑ της 1ης Ιουλίου πήρε μια ιστορική απόφαση. Να αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής. Έπρεπε να διαλέξει μεταξύ της συμβίωσης με την παλιά νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ που όπως αποδείχθηκε δεν ήθελε να εγκαταλείψει - έχει σημαδέψει αρνητικά την χώρα μας- ή να συνεχίσει τον δρόμο που χάραξε σύμφωνα με τις ιδρυτικές του αρχές του στο Λαύριο τον Ιούνιο του 2014, που είναι η διαφορετική αντίληψη μιας  άλλης νοτροπίας και λογικής για  να επιλυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα που μαστίζουν την πολιτική σκηνή του τόπου.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το εκλογικό σώμα έδωσε στο Ποτάμι για πρώτη φορά το ποσοστό του 6,05 % αγκαλιάζοντας το νέο κίνημα. Αμέσως μετά άρχισε η λάσπη από όλες τις κατευθύνσεις δεξιά και αριστερά εις βάρος του ιδρυτή του Σταύρου Θεοδωράκη και των στελεχών του. Και τι δεν ακούσαμε: Το παιδί του Μπόμπολα και του Σημίτη, ότι δεν είναι/ είμαστε πατριώτες, κλπ. Όμως το «Ποτάμι» απέδειξε στην πολιτική του διαδρομή των τεσσάρων ετών, με την καθαρή του στάση στη βουλή ανάλογα με την δύναμή του, ένα νέο πνεύμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας μας.

Τον Σεπτέμβρη του 2015, το Ποτάμι πλήρωσε την φωνή της αλήθειας και της λογικής απέναντι στον Ελληνικό λαό για να μην πέσουμε στην δραχμή μετά το φρικτό δημοψήφισμα του 2015, λέγοντας στους καιροσκόπους της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρτε να ψηφίσουμε το μνημόνιο με κάποιες προυποθέσεις, με μείωση του ποσοστού του κατά 2% περίπου και έτσι φθάσαμε στο 4,09%. Όλοι θυμόμαστε τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν πριν και μετά από το δημοψήφισμα, σε συνδυασμό με τα τυχοδιωτικά καμώματα του Βαρουφάκη και την λογική του Λαφαζάνη που είχαν ως αποτέλεσμα τα capital controls, που δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με ζημιά τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την ημερομηνία της επιβολής των μέχρι σήμερα. Αποδείχθηκε τελικά ότι η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού δεν ήθελε να ακούσει την φωνή της αλήθειας και της λογικής, παρασύρθηκε από τους λαοπλάνους Τσίπρα και Καμμένο,  που τα αποτελέσματα της επιλογής, πληρώνουμε σήμερα, τόσο στα θέματα της οικονομίας όσο και στα Εθνικά μας ζητήματα.

Το “Ποτάμι“ στην συνέχεια  με την καχυποψία  που άφηνε να νοηθεί στο εκλογικό σώμα  ότι είναι κοντά στο να τα βρει με το ΠΑΣΟΚ  για μεγάλο χρονικό διάστημα  και η συνέχεια με την αποτυχία  του  πειράματος με  το Κινήμα  Αλλαγής  έφθασε σε ένα σημείο καμπής ,  που η επιβίωσή του είναι συνάρτηση των αποφάσεων που θα ληφθούν στο προγραμματισμένο συνέδριο του Οκτωβρίου.

Το Ποτάμι την παρούσα χρονική περίοδο χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα ενωτικής διάθεσης, με ρεύματα και φορείς, με συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα, που είναι κοντά με την ιδεολογία του κεντρώου δημοκρατικού  φιλελεύθερου προδευτικού χώρου, με την επιστροφή στελεχών που το εγκατέλειψαν για διάφορους λόγους και νέων αξιόλογων μεταγραφών, σε μία συμφωνία βασικών αρχών και επαναστατικών μεταρυθμίσεων στους τομείς πολιτικής (Δημόσιο, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Οικονομία, Εθνική Άμυνα & Ασφάλεια), ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο δυναμικό επαναστατικό ρεύμα που θα έχει σκοπό να αλλάξει όλα τα κακώς θεσμικά κείμενα που φρενάρουν την οικονομική μας ανάπτυξη.

Ο Επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης ανήγγειλε τον Οκτώβριο ένα συνέδριο για ένα δημιουργικό νέο ξεκίνημα. Στο συνέδριο αυτό θα πρέπει με ρεαλισμό να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της καθίζησης του Κινήματος με ενωτική διάθεση, να τεθούν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι, να αναλάβει το κάθε στέλεχος και ο επικεφαλής τις ευθύνες που τους αναλογούν, χωρίς όμως κακίες, εγωισμούς και αφορισμούς. Το θέμα ηγεσίας, το πολιτικό συμβούλιο και ο τρόπος επιλογής του, η νέα οργάνωση αποκεντρωτικού χαρακτήρα, είναι  θέματα που θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι και απαιτούν αρετή, τόλμη και αποφασιστικότητα για την ορθολογική αντιμετώπισή τους με αντικειμενικό σκοπό την ενότητα για ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα.

Το ερώτημα που τίθεται στην περίπτωσή μας είναι: Αν έχουμε την θέληση και το κουράγιο να δημιουργήσουμε ένα συνέδριο αντάξιο της ιστορίας μας και των προσδοκιών μας, ώστε με τη λογική 'της χρυσής τομής” να βγούμε από το αδιέξοδο επ’ ωφελεία του φιλελεύθερου κεντρώου χώρου που συνεχίζει να μένει κενός και του εκλογικού σώματος που ψάχνεται να βρει κάτι με νέα νοοτροπία και λογική να τον αντιπροσωπεύσει στις εκλογές που έρχονται.

Πιστεύω σε αυτό το εγχείρημα, γι’αυτό και υποστήριξα το γρήγορο διαζύγιό μας με το Κίνημα Αλλαγής. Αναγνωρίζω τη δυσκολία του, η ανηφόρα είναι μεγάλη και χρειάζεται ψυχική δύναμη και ευελιξία, όμως με γοητεύει η μάχη για ένα δυνατό Ποτάμι γιατί το χρειάζονται οι νέοι μας, γιατί το ζητούν τα άτομα της δημιουργίας, γιατί το ζητά ο πολιτικός στίβος, γιατί το ζητά η πατρίδα μας.

* Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι υπεύθυνος του τομέα Άμυνας του Ποταμιού