30 Ιουνίου, 2016

«Οι μπαγαποντιές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διώχνουν τους επενδυτές »

Ποτάμι

Ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή για την παραχώρηση του ΟΛΠ

«Πριν από μερικές μέρες ο κ.Τσίπρας με τυμπανοκρουσίες μας παρουσίασε το όραμά του για την ανάπτυξη και σήμερα πριν τελειώσει ο μήνας οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαλύουν και τα λιγοστά ψήγματα αξιοπιστίας της κυβέρνησής τους, απέναντι στους πιθανούς ξένους επενδυτές» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή αναφερόμενος στις παλινωδίες της Κυβέρνησης σε ότι αφορά τη συμφωνία με την Cosco.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε την Κυβέρνηση να αποσαφηνίσει ποιος είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι γελούν και αγανακτούν όσοι σκέφτονται να επενδύσουν στην χώρα μας με όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες λέγοντας: «Το μεν Μαξίμου, αφήνει να εννοηθεί, ότι φταίει ο υπουργός. Ο δε Δρίτσας απαντά με κάποιο τρόπο ότι το νομοσχέδιο το επεξεργάσθηκε η γραμματεία της κυβέρνησης. Εδώ θα πρέπει να δοθεί απάντηση, είναι το υπουργείο ή είναι το Μαξίμου;»

Στη συνέχεια μιλώντας για το ρόλο που διαδραμάτισε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας είπε: «Νομίζω ότι ο κ. Δρίτσας πίσω από το θλιμμένο του ύφος, πρέπει να χαίρεται. Θα μπορεί να λέει στους ψηφοφόρους του στον Πειραιά ότι «εγώ προσπάθησα μέχρι τέλους κι αν δεν υπήρχαν εκείνοι οι Κινεζοτσολιάδες της αντιπολίτευσης θα τους είχα εξαπατήσει τους Κινέζους»», ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας ακολούθησε το παράδειγμα του κ. Τσίπρα και τα όσα δίδαξε πριν από έναν χρόνο, όταν μετέτρεψε το «όχι» σε «ναι». «Ανατολίτικες κουτοπονηριές σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται μόνο σοβαρότητα» είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας τη φράση του.

Σχολιάζοντας την άτακτη υποχώρηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην υπόθεση Cosco, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι ένα κυρίαρχο κράτος πρέπει να διαπραγματεύεται σκληρά για να κερδίζουν περισσότερα οι πολίτες του και όταν συμφωνεί πρέπει να τηρεί τα συμφωνηθέντα αλλιώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι ένα κράτος – παρωδία και με ένα κράτος – παρωδία κανένας δεν θέλει να έχει σχέσεις».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού στάθηκε και στο θέμα λειτουργίας του Κοινοβουλίου καθώς από τους 66 νόμους που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο μέσος χρόνος από τη στιγμή που μπαίνει στην ολομέλεια ένα νομοσχέδιο μέχρι να ψηφισθεί είναι 14 ώρες λέγοντας: «Συνεχίζει να είναι το Κοινοβούλιο ένα γραφείο έγκρισης κυβερνητικών αποφάσεων στα πρότυπα και των παλιότερων κυβερνήσεων».

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία παρακάτω:

Πριν από μερικές μέρες ο κ.Τσίπρας με τυμπανοκρουσίες, μας παρουσίασε το όραμά του για την ανάπτυξη: «Ελλάδα 2021». Καραϊσκάκης – Κολοκοτρώνης – Ανάπτυξη, λογικές συνεπαγωγές.

Και σήμερα πριν τελειώσει ο μήνας οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαλύουν και τα λιγοστά ψήγματα αξιοπιστίας της κυβέρνησής τους, απέναντι στους πιθανούς ξένους επενδυτές.

Γιατί μη μου πείτε κύριοι συνάδελφοι ότι δεν γελούν ή δεν αγανακτούν όσοι σκέφτονται να επενδύσουν στην χώρα μας με όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες.

Από τον Μάρτιο του '15, από εδώ, από το βήμα της Βουλής, σας κάλεσα να τελειώνετε με την Cosco. Να προχωρήσει η επένδυση, να πιάσουν δουλειά οι άνθρωποι στο λιμάνι -31.000 θέσεις εργασίας την περίοδο 2016-2025 λένε οι μελέτες.

Εσείς όμως είστε της καθυστέρησης. Να σαπίσει το φρούτο, να πέσει κάτω και να φάμε ότι έχει μείνει.

Η Εθνική τράπεζα έχει εκτιμήσει ότι η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά μπορεί να φέρει 5.1 δις. το χρόνο στην οικονομία. Είναι ίσως ένα υπερβολικά αισιόδοξο νούμερο, αλλά μας δίνει μια αίσθηση τι χάσαμε τα δύο αυτά χρόνια της καθυστέρησης. Και το χυμένο νερό δεν ξαναμαζεύεται, λένε οι Κινέζοι.

Πάμε όμως να δούμε σε τίτλους την ιστορία. Ο υπουργός κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιχείρησε να αναιρέσει τα συμφωνηθέντα με τους Κινέζους. Και όλα αυτά ενώ αναμένεται η επίσκεψη Τσίπρα στο Πεκίνο.

Και όταν αποδεικνύεται ότι οι Κινέζοι ξέρουν ελληνικά ή μάλλον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛιστικα και τους καταγγέλλουν, τι κάνει η κυβέρνηση; Το μεν Μαξίμου, αφήνει να εννοηθεί, ότι φταίει ο υπουργός. Ο δε Δρίτσας απαντά ότι το νομοσχέδιο «το επεξεργάσθηκε η γραμματεία της κυβέρνησης». Εδώ θα πρέπει να δοθεί απάντηση: Είναι το υπουργείο ή είναι το Μαξίμου;

Όμως εγώ νομίζω ότι ο κ.Δρίτσας πίσω από το θλιμμένο του ύφος, χαίρεται. Θα μπορεί να λέει στους ψηφοφόρους του στον Πειραιά ότι «εγώ προσπάθησα μέχρι τέλους και αν δεν υπήρχαν εκείνοι οι κινεζοτσολιάδες της αντιπολίτευσης θα τους είχα εξαπατήσει τους Κινέζους». Αν το νομοσχέδιο περνούσε, ο κ. Δρίτσας θα διεκδικούσε μια θέση στο πάνθεον των «αριστερών» ηρώων (παρακαλώ τους πρακτικογράφους η λέξη «αριστερούς» να μπει σε εισαγωγικά).

Βέβαια, ο κ. Δρίτσας δεν έκανε τίποτε άλλο πέρα από αυτό που δίδαξε ένα χρόνο πριν ο κ.Τσίπρας. «Αφού ο αρχηγός έκανε το όχι, ναι, και εγώ θα κάνω τη σύμβαση ασύμβατη». Ανατολίτικες κουτοπονηριές, σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται μόνο σοβαρότητα. Είναι σαφές ότι υποσχεθήκατε στα μουλωχτά στους εργαζόμενους, δια μέσου του κ.Δρίτσα, ότι «άλλο τι λέμε στους Κινέζους και άλλο τι θα κάνουμε». Κοροϊδεύετε τους ψηφοφόρους σας. Και τώρα: Περήφανα λόγια και άτακτη φυγή.

Ένα κυρίαρχο κράτος πρέπει να διαπραγματεύεται σκληρά για να κερδίζουν περισσότερα οι πολίτες του. Όταν όμως συμφωνεί, πρέπει να τηρεί τις συμφωνίες του. Αλλιώς είναι ένα κράτος – παρωδία. Και με ένα κράτος – παρωδία
κανένας δεν θέλει να έχει σχέσεις.

Το πρόσφατο Brexit απαιτεί να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί.
Πρέπει να δείξουμε ένα υπεύθυνο, αξιόπιστο πρόσωπο και να αφήσουμε στο παρελθόν τις κουτοπονηριές και τους κουτσαβακισμούς.

Χρειαζόμαστε σοβαρότητα, αξιοπιστία, εμπιστοσύνη, συμμαχίες. Η αξιοπιστία είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα
μετά από 18 μήνες περιδίνησης. Και εσείς στείλατε αυτές τις μέρες στους επενδυτές το χειρότερο μήνυμα. Σαμποτάρετε την ελληνική οικονομία, σε μια δύσκολη στιγμή.

Υπάρχει όμως και ένα θέμα λειτουργίας του Κοινοβουλίου κυρίες και κύριοι: Στους 66 νόμους που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο μέσος χρόνος από τη στιγμή που μπαίνει στην ολομέλεια ένα νομοσχέδιο μέχρι να ψηφισθεί είναι 14 ώρες! Ποιος να διαβάσει, ποιος να προτείνει, ποιος να διορθώσει; Συνεχίζει να είναι το Κοινοβούλιο ένα γραφείο έγκρισης κυβερνητικών αποφάσεων στα πρότυπα και των παλιότερων διακυβερνήσεων.

Θέλω όμως να σας πω και κάτι τελευταίο. Έρχομαι από την ορεινή Αρκαδία. Με σταματάει ένας χωρικός στο Μάναρη και μου λέει: «Αν κάνουν αυτά που κάνουν στο θέμα της Cosco που τους παρακολουθεί όλος ο κόσμος, σκέψου τι μπαγαποντιές κάνουν σε όλα αυτά τα δικά μας θέματα, στις συντάξεις, στα έργα, στα αγροτικά…».

Βρείτε έναν τρόπο να απαντήσετε σε αυτή την ανησυχία του γέρου από το Μάναρη. Εκτός αν το «μπαγαπόντης» - με τόσα που έχετε κάνει και τόσα που έχετε ακούσει– σας φαίνεται σαν έπαινος.

Δείτε παρακάτω το βίντεο της ομιλίας: