29 Σεπτέμβριος, 2018

Η αποχή θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ

Γιώργος Μαυρωτάς

Συνέντευξη Γιώργου Μαυρωτά στο Κανάλι της Βουλής

Σχετικά με το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ανέδειξε το ισχυρό κίνητρο των πολιτών της γείτονος για την ένταξη του κράτους τους σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, κατά την παρουσία του στην εκπομπή «Βουλής Βήμα» στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής με την Αλεξία Κουλούρη, το βράδυ της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου. Επισημαίνοντας πως δεν είναι εύκολο για μια χώρα να αλλάξει όνομα και σύνταγμα κατόπιν επιθυμίας μιας άλλης και πως υπάρχει μια ολόκληρη γενιά Σκοπιανών που έχει μεγαλώσει, με την παραχάραξη της ελληνικής ιστορίας, ως δήθεν απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου, εκτίμησε πως στη γειτονική χώρα υφίσταται μια πλειοψηφία με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Θεώρησε δεδομένη τη νίκη του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, διατηρώντας επιφυλάξεις για το εάν το ποσοστό συμμετοχής θα είναι τέτοιο που θα επιτρέψει στον κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις συνταγματικές αλλαγές.

Επισήμανε τη θέση της πλειοψηφίας των βουλευτών του Ποταμιού υπέρ της συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας πως μπορεί να μην είναι ιδανική αλλά αποτελεί ευκαιρία για τον απεγκλωβισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς ηττοπάθεια αλλά με εθνική αυτοπεποίθηση ώστε να εδραιωθεί η δεσπόζουσα θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια. Εκτίμησε πως η αρνητική στάση της ελληνικής κοινής γνώμης έναντι της συμφωνίας, οφείλεται κυρίως στην έλλειψη προεργασίας από την κυβέρνηση, η οποία μάλιστα προσπάθησε να την εργαλειοποιήσει για να διχάσει την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αντέδρασε για να μην έχει διαρροές ψήφων προς τα δεξιά. Προέτρεψε στην ορθολογική και όχι συναισθηματική αντιμετώπιση της επόμενης ημέρας.

Αναφερόμενος στην οικονομία, διαπίστωσε πως με την έξοδο από το πρόγραμμα αντιμετωπίζουμε πλέον αυστηρότερους κριτές από τους θεσμούς που είναι οι αγορές, με συνέπεια τη μη αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Moodys, ο οποίος προσδιορίζει την ανάπτυξη σε 2% καταγράφοντας πολιτική αβεβαιότητα, προεκλογική ρητορική, πρακτικά αδρανές χρηματιστήριο, 10ετές ομόλογο άνω του 4% και προβληματικές τράπεζες. Ανέδειξε ως μεγάλο στοίχημα την αύξηση του Α.Ε.Π., καθώς η χώρα την τελευταία δεκαετία έχει υποστεί τεράστια αποεπένδυση σε πάγια και ανθρώπινο δυναμικό. Έκρινε, τέλος, πως χωρίς ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας και φορολογικές ελαφρύνσεις που θα δώσουν παραγωγικό κίνητρο στη μεσαία τάξη δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί κανένα ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη.

Ακολουθεί το σχετικό τηλεοπτικό απόσπασμα:

Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του "Ποταμιού".

Πηγή video: Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων