18 Απριλίου, 2018

Η απάντηση στο all-in είναι ο ποιοτικός θεματικός τουρισμός

Μίλτος Κύρκος

Συνέντευξη του Μίλτου Κύρκου στη Σάντυ Λαδικού

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος παραχώρησε συνέντευξη στο «ΒτΚ», με θέμα τον τουρισμό. Ο κ. Κύρκος δευτερότοκος γιος του Λεωνίδα Κύρκου εξελέγη ευρωβουλευτής το 2014 με το Ποτάμι, έχοντας αναπτύξει θέσεις γύρω από το προσφυγικό, την διοίκηση, τις μεταρρυθμίσεις, τον τουρισμό και πολλά άλλα θέματα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν μέλος της πολιτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας. Συμμετείχε στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (ως μέλος) και στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ως αναπληρωτής).

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Κύριε Κύρκο, πρόσφατα συζητήσατε στο Ευρωκοινοβούλιο για το μέλλον του Ελληνικού τουρισμού μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ρέτσο. Ποια τα συμπεράσματα;

Η εξωστρέφεια, οι συνέργειες και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι οι τρεις βασικοί άξονες, γύρω από τους οποίους κινήθηκε η εκδήλωση, προκειμένου να παραμείνει ο ελληνικός τουρισμός ανταγωνιστικός. Αναγνωρίστηκε η σημαντική συμβολή του τουρισμού την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα, και η σημαντική του συνεισφορά στην απασχόληση και την κοινωνική και οικονομική ‘επιβίωση’ της χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα/η βαριά βιομηχανία της χώρας. Λόγω της αρχής της επικουρικότητας δεν παράγουμε οδηγίες και κανονισμούς που αφορούν ειδικά τον τουρισμό, για τον οποίο δεν υπάρχει καν πρόβλεψη στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Παρ’ όλα αυτά, η ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των ανθρώπινων πόρων του τομέα, η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η άρση των βασικότερων εμποδίων, δηλαδή της υπερφορολόγησης και της γραφειοκρατίας, είναι τομείς οι οποίοι απαιτούν τη συνεργασία των ελληνικών φορέων με τις κοινοτικές αρχές. Η εκδήλωση αποτέλεσε μέρος αυτής της προσπάθειας για ενδυνάμωση της φωνής του ελληνικού τουρισμού και άρση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ALL INCLUSIVE

Κατά πόσο επηρεάζει την τοπική οικονομία τα ξενοδοχεία all inclusive. Η Κως είναι ένα νησί που διαθέτει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων τέτοιου τύπου με τις τουριστικές επιχειρήσεις να αναφέρουν πτώση στα κέρδη εξαιτίας των all inclusive

Τα προπληρωμένα πακέτα διακοπών “all inclusive” αποτελούν σοβαρό πρόβλημα τόσο για την τοπική αγορά, όσο και για τον τουρίστα αφού τον αποκόβει από τον ιστό του νησιού, αποστερώντας τον από τον τοπικό πλούτο (εστιατόρια, διασκέδαση, ποιοτικές υπηρεσίες, πολιτισμικές και ιστορικές πληροφορίες του νησιού). Επιπλέον, ενισχύει τον εποχιακό τουρισμό, καθώς περιορίζει την προσέλκυση τουριστών σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα συνήθως σε θερινές περιόδους.

Η απάντηση στην επέκταση των πακέτων αυτών δεν είναι φυσικά η δαιμονοποίησή τους. Η πολιτική δραστικού περιορισμού του ”all inclusive” απαιτεί στόχευση σε τουρίστες που αναζητούν ποιοτικό τουρισμό, με την προσφορά του αντίστοιχου προϊόντος, δηλαδή καλές διασυνδέσεις των μεταφορικών μέσων, καταλύματα με οικολογικά πρότυπα (θα γνωρίζετε για παράδειγμα ότι οι δράσεις που συνδέονται με πράσινη ανάπτυξη έχουν προτεραιότητα για χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ), εστιατόρια με εγχώρια προϊόντα, σύγχρονες υπηρεσίες στα μουσεία, προσφορά εναλλακτικών μορφών τουρισμού (π.χ. αλιευτικός, ιαματικός κτλ), με άλλα λόγια αναβάθμιση των συνολικών υπηρεσιών του νησιού.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Κάθε χρόνο παρουσιάζονται διάφορα στοιχεία που αναφέρουν ρεκόρ αφίξεων, διανυκτερεύσεων κτλ. Οι αριθμοί από μόνοι τους αποτυπώνουν την πραγματικότητα; Η ποσότητα αρκεί ή πρέπει να υπάρξει στροφή προς ποιοτικότερο τουρισμό με εναλλακτικές μορφές;

Οι θριαμβευτικές ανακοινώσεις για νέα ρεκόρ ετήσιας αύξησης αφίξεων αποκρύπτουν μειώσεις των κατά κεφαλήν εξόδων. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού με ενδυνάμωση των εναλλακτικών μορφών, της αυξανόμενης διάρκειας, της σύνδεσης με την αγροτική οικονομία, με την ελληνική – μεσογειακή διατροφή, με τον πολιτισμικό πλούτο της χώρας. Αυτό αποτελεί και την ευρωπαϊκή επιταγή.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Με τα εθνικά θέματα να είναι πάλι ψηλά στην ατζέντα θεωρείτε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό;

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, η διπλωματική διαμάχη με τη Ρωσία, το πραξικόπημα έχει πλήξει την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να προσελκύει τον τουρισμό της η Ελλάδα. Τώρα, οι εντάσεις που υπάρχουν τελευταία σαφώς και δεν είναι η εικόνα που πρέπει να δίνουμε στα διεθνή δίκτυα, λογικό είναι να προκαλούν ανασφάλεια και μπορούν να πλήξουν τα νησιά του Αιγαίου και φυσικά τα τουρκικά παράλια. Η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί η τουριστική ανάπτυξη και στις δύο πλευρές.

ΤΑ «ΕΜΠΟΔΙΑ» ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

Μετά τον ισχυρό σεισμό του ‘17 στην Κω, επλήγησαν πολλές υποδομές όπως το λιμάνι με τους αρμόδιους να μην έχουν κάνει καμία ουσιαστική παρέμβαση. Οι πληγωμένες υποδομές μπορούν να πλήξουν το τουριστικό προφίλ του νησιού;

Την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης για τον τουρισμό διοργανώσαμε μια στοχευμένη εκδήλωση με θέμα την "Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης των Καταστροφών" και προσκεκλημένο τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Χρήστο Στυλιανίδη και δημάρχους ελληνικών νησιών. Ο Επίτροπος παρουσίασε στους δημάρχους το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής rescEU για ενίσχυση του συλλογικού συστήματος πολιτικής προστασίας με αρχικό προϋπολογισμό 280 εκατομμυρίων ευρώ και στόχο την πρόληψη των φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις).

Θα έλεγα ότι όχι μόνο οι πληγωμένες, όπως λέτε, υποδομές σαφώς και πλήττουν το τουριστικό προφίλ του νησιού, αλλά και οι μη σύγχρονές υποδομές, οι κακές διασυνδέσεις, ο συγκοινωνιακός αποκλεισμός, οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες του ελληνικού δημοσίου (σας αναφέρω για παράδειγμα τα υδατοδρόμια) είναι όλα εμπόδια που η νησιωτικότητα καθιστά ακόμα πιο δυσχερή και ιδιαίτερη τη διαχείρισή τους.

ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ναι μεν οι δράσεις για τον τουρισμό δεν είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου (ο τουρισμός δεν αποτελεί επίσημη αρμοδιότητα της ΕΕ σύμφωνα µε το πρωτογενές δίκαιο), συνεπώς είναι δύσκολο να παρέμβουμε ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο πλέον η ολοκληρωμένη προσέγγιση της τουριστικής ανάπτυξης προϋποθέτει την οργανική διασύνδεση του τουρισμού με τους άλλους αναπτυξιακούς τομείς: το περιβάλλον, τη γεωργία και αγροτική ανάπτυξη, την αλιεία, τον πολιτισμό, τις μεταφορές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και εκεί έχουμε λόγο. Θυμίζω για παράδειγμα τις παρεμβάσεις μας στις πλατφόρμες συνεργατικής οικονομίας, όπως η Uber και η Airbnb σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που μπορούν να απολαμβάνουν έναντι των παραδοσιακών εταιρειών, που δεσμεύονται από αυστηρότερους νομικούς κανονισμούς. Καθώς επίσης και τις τροπολογίες μας ώστε ο τουρισμός να αποτελεί πλέον προτεραιότητα στον Κανονισμό για το EFSI, με αποτέλεσμα η τομεακή ανισορροπία που υπήρχε στο πακέτο Γιούνκερ να εξομαλυνθεί. Βέβαια το πιο σημαντικό είναι η διοικητική επάρκεια του δημοσίου στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται με τις κοινοτικές επενδύσεις.

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής του Ποταμιού

Πηγή: Βήμα της Κω