17 Ιουλίου, 2017

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ένα σύνθημα στην κυβερνητική μαρκίζα

Δημήτρης Τσιόδρας

Ο Δημήτρης Τσιόδρας μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, «Τώρα» με την Άννα Μπουσδούκου, αναφέρθηκε στο κλείσιμο της αξιολόγησης καθώς και στις επισκέψεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε υπουργεία. «Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έχει στο επίκεντρο της προσοχής της, τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τη ρητορική της. Έχω, τα στοιχεία πριν και μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. 1363 ευρώ ήταν ο μέσος μισθός το 2014 και σήμερα είναι 936 ευρώ. Άρα είναι 18% κάτω. Μερική απασχόληση 470 τότε, ενώ τώρα 380 ευρώ. Κάντε τη σύγκριση για να δείτε ότι τα πράγματα έχουν πάει χειρότερα για τους εργαζόμενους και όχι καλύτερα. Και όλα αυτά έχουν γίνει από μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι νοιάζεται για τους εργαζόμενους» τόνισε.

Σχετικά με τα δημοσιονομικά, ο εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού είπε ότι «το 2014-2015, είχαν έρθει σε μια ισορροπία. Ο κ. Τσίπρας λοιπόν, τι έκανε; Τα λέει τώρα ο κ. Βαρουφάκης. Αποφάσισε να κάνει αυτή την τυχοδιωκτική πολιτική και να φτάσουμε ύστερα από 2 χρόνια, να έχουμε φορτωθεί 100 δισ. ευρώ και βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από 2 χρόνια. Εάν θέλουμε, να πάμε ένα βήμα παρακάτω θα πρέπει να καταλάβουμε ότι για να πάει μπροστά η χώρα θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, να υπάρξουν επενδύσεις και μείωση της ανεργίας. Θα πρέπει να καταλάβουν στο Μαξίμου ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με ένα σύνθημα στην κυβερνητική μαρκίζα».

Παράλληλα, αναφερόμενος σε πιθανή έξοδο της χώρας στις αγορές, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «το να μπορείς να δανείζεσαι στις αγορές, είναι κάτι ανεκτό. Όμως για να μπορείς να δανείζεσαι θα πρέπει να δεις πως να αλλάξεις ρώτα. Για παράδειγμα εάν του χρόνου δανείζεσαι με 4% επιτόκιο, τη στιγμή που δανείζεσαι με 2,2 από τους υπόλοιπους, καταλαβαίνεις ότι δημιουργείται ένα κόστος το οποίο δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να αντέξει η χώρα. Το πως λοιπόν θα δανείζεσαι και με ποια μορφή, έχει να κάνει με τι αλλαγές θα κάνεις και πως είναι η οικονομία σου.

Από την άλλη πλευρά, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, υπογράμμισε ότι «κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει ο Ερντογάν, καθώς ακολουθεί μια απρόβλεπτη πολιτική. Ωστόσο εκτιμώ ότι η Κύπρος έχει φερθεί πολύ έξυπνα και σοβαρά, σε αυτή την υπόθεση. Έχει συνδέσει τα δικά της συμφέροντα στην ΑΟΖ με τα ευρύτερα συμφέροντα.

Αναφορικά με τη χθεσινή συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη, συμπλήρωσε ότι «δεν πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο είχε εκπονήσει ο κ. Βαρουφάκης με μια στενή ομάδα. Είναι ένα σχέδιο το οποίο είχε την έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά, πρωτίστως τον πρωθυπουργό και δευτερευόντως πια τον κ. Βαρουφάκη. Όλα αυτά τα τυχοδιωκτικά σχέδια, δείχνουν από τι γλυτώσαμε εκείνο το διάστημα και γιατί τη στιγμή, που εκείνοι έλεγαν καθαρογράφουμε τη συμφωνία, τη στιγμή που ετοίμαζαν να πληρώσουν τον κόσμο με παράλληλο νόμισμα. Αν γινόταν αυτό θα επρόκειτο περί πραξικοπήματος. Συγκεκριμένα θα το χαρακτήριζα ως «πραξικόπημα της δεκάρας». Το λέω αυτό, γιατί θα επρόκειτο να γυρίσουμε σε ένα άλλο νόμισμα. Ο κ. Βαρουφάκης έλεγε ότι θα άλλαζε το νομικό πλαίσιο της ΤτΕ. Τι σημαίνει αλλαγή; H TτΕ, από τον Ιανουάριο του 2001, είναι αναπόσπαστο μέρος του ευρωσυστήματος. Η ΕΚΤ και οι τράπεζες της Ευρωζώνης, αποτελούν αυτό το σύστημα. Μια αλλαγή σημαίνει ότι βγαίνεις από το ευρωσύστημα. Θα ήθελα να μάθω ποιο ήταν το plan B, που είχε η τότε κυβέρνηση και νομίζω ότι όλα αυτά δικαιούται να τα μάθει ο ελληνικός λαός».

Όσον αφορά τις εξεταστικές επιτροπές, είπε πως «θα προτιμούσα να κουβεντιάσουμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα καθώς έχουμε τόσα ανοιχτά θέματα μπροστά μας. Ωστόσο κάποια θέματα πρέπει να επιλυθούν γιατί τίθεται ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας. Όσον αφορά, τη δικαιοσύνη, είδαμε να τοποθετεί η ίδια η κυβέρνηση την κ. Θάνου στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού. Αυτό δείχνει ότι θέλει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης; Θέλει την ανεξαρτησία όταν το κομματικό όργανο, λοιδωρεί για προσωπικό του ζήτημα δικαστή ή όταν υπουργοί επιτίθενται σε δικαστές; Τέλος στάθηκε στην υπόθεση Καμμένου, λέγοντας ότι «θα περίμενα να συγκροτηθεί εξεταστική και ο κ. Καμμένος να πει ότι έχει να πει για τη συγκεκριμένη υπόθεση».

Δείτε το βίντεο:

* Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι εκπρόσωπος Tύπου του Ποταμιού