20 Νοεμβρίου, 2017

Η αμφιβολία να γίνει συμμετοχή

Παναγιώτης Βλάχος

Ο προοδευτικός χώρος βγαίνει πιο δυνατός από την ‘περιπέτεια’ της απευθείας εκλογής αρχηγού από τη βάση. Η μεγάλη προσέλευση πιστώνεται σε όσους εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν, υλοποίησαν και συμμετείχαν στο μεγάλο αυτό σχέδιο.

Συγχαρητήρια στην κ. Γεννηματά για τη νίκη της και στο Νίκο Ανδρουλάκη για τον αγώνα του. Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου καλεί και τους δυο να συνθέσουν και να αξιοποιήσουν ο,τι καλύτερο διαθέτει η παράταξη σε πρόσωπα και ιδέες.

Στη Βουλή θα υπάρχουν δύο κόμματα, που θα συνεργαστούν στενά. Έξω από αυτήν, οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν τις προτάσεις μας και να πιστέψουν ξανά. Το Συνέδριο θα είναι η πρώτη ουσιαστική δοκιμασία της νέας προσπάθειας.

Κάποιοι βέβαια, αποθαρρύνθηκαν από το αποτέλεσμα. Άλλοι δεν πήγαν καν να ψηφίσουν. Θεωρούν ότι η νέα παράταξη θα έχει μόνο ένα χρώμα και ότι αυτά που υποστηρίζουν θα χαθούν μέσα σε συμβιβασμούς, στρογγυλέματα και παλιές ατζέντες. Συμμεριζόμαστε την αγωνία τους. Είναι και δική μας αγωνία, όπως και πολλών άλλων.

Όμως πολιτικοί παράδεισοι ή ιδανικά κόμματα δεν υπάρχουν. Η δημοκρατία γίνεται πιο δυνατή όταν η μειοψηφία σέβεται το αποτέλεσμα και η πλειοψηφία αγκαλιάζει τη μειοψηφία. Όσο η πολιτική μας ζωή είναι σε μετάβαση, τόση μεγαλύτερη αξία έχει η προσωπική και συλλογική προσπάθεια να συμμετέχουμε και να προσπαθούμε να αλλάζουμε αυτά που δεν μας αρέσουν.

Τοποθετηθήκαμε με θάρρος και πολιτικά κριτήρια στην αναμέτρηση του Β' γύρου. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο μέσα, όχι έξω από τα τείχη. Θα διεκδικήσουμε, μαζί με άλλους, ένα μεγάλο, ριζοσπαστικό, προοδευτικό κόμμα που θα χτιστεί πάνω στις ανάγκες όσων δεν τα βγάζουν πέρα, παλεύουν καθημερινά και θέλουν να ζήσουν σε μια δίκαιη και αξιοβίωτη πατρίδα.

* Ο Παναγιώτης Βλάχος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «Μπροστά»

Πηγή: Μπροστά

Σχετικά