25 Ιουλίου, 2017

«Είναι σαφές από αυτά που λένε τα κυβερνητικά στελέχη πως θέλουν μια πλήρως υποταγμένη δικαιοσύνη»

Το Ποτάμι

«Η χώρα αναμετριέται συνέχεια με το κακό της παρελθόν και το αντιγράφει. Κάποιοι λένε "Μπράβο που αποφάσισε η κυβέρνηση και βγήκε στις αγορές". Μπράβο γιατί; Χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, δανείστηκαν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια όταν βγήκαν στις αγορές με το πενταετές τους ομόλογο. Η Πορτογαλία δανείστηκε με 1,2 και η Κύπρος δανείστηκε με 1,7. Εμείς λοιπόν θα πανηγυρίσουμε στο τέλος της ημέρας που θα δανειστούμε στην καλύτερη περίπτωση με 4,7%; Αντιλαμβάνεστε τι χαμένα λεφτά είναι αυτά για τα παιδιά μας;» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στη Λώρα Ιωάννου στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9, σχολιάζοντας τους πανηγυρικούς τόνους της κυβέρνησης αναφορικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι μια διαφορά μας με τις χώρες που κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια είναι το γεγονός ότι «επιλέγουμε λάθος ηγέτες, επιλέγουμε κατσαπλιάδες των ιδεών, ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την παραγωγή, με τη δουλειά, που δεν έχουν σχέδιο και δεν έχουν μελετήσει τις λύσεις και το αποτέλεσμα είναι να το πληρώνουμε αυτό πάρα πολύ ακριβά - κάποιες δεκάδες δισ.». Υπογράμμισε, μάλιστα, πως «όταν ο ψηφοφόρος αύριο πάει στις κάλπες, πρέπει να ξέρει ότι η ψήφος του έχει ένα τίμημα: αν ψηφίσει τον ένα, θα χρεώσει την χώρα κάποια παραπάνω δισ.».

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στην Guardian, επεσήμανε ότι είναι πολύ προσβλητικό να παραδέχεται κάποιος που διεκδίκησε και κέρδισε την πρωθυπουργία της χώρας ότι αγνοούσε στοιχειώδη πράγματα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «λένε, δηλαδή, ότι πήραν το αεροπλάνο, ενώ δεν ήξεραν να το οδηγούν, το έριξαν και χάθηκαν ζωές, αλλά τι να κάνουμε, κάναμε λάθος». Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι προφανώς δεν αρκεί να ζητήσει ο κ. Τσίπρας συγγνώμη για τα λάθη του παρελθόντος, αλλά πρέπει να αποδείξει έμπρακτα στον ελληνικό λαό ότι είναι αποφασισμένος να αλλάξει πορεία, πράγμα που δεν φαίνεται να γίνεται. «Όσα γίνονται στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, στην ασφάλεια, στις εργασιακές σχέσεις, φανερώνουν ότι ζητάει συγγνώμη για τα λάθη του παρελθόντος του και συνεχίζει με καινούρια λάθη» σημείωσε.

Ως προς την επέμβαση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη Δικαιοσύνη ανέφερε ότι η προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης «είναι ένα παλιό αμάρτημα της ελληνικής πολιτικής σκηνής» και τόνισε ότι «είναι σαφές από αυτά που λένε τα κυβερνητικά στελέχη πως θέλουν μια πλήρως υποταγμένη δικαιοσύνη». Σημείωσε, πάντως, «τόσο το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου σε αυτό το σημείο ήταν τολμηρός, όσο και του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, μπορεί να γίνουν η αφορμή για να αλλάξουμε ρότα γιατί ο δρόμος που έχουμε πάρει είναι επικίνδυνος. Δεν υπάρχει δημοκρατική χώρα με καθυποταγμένη τη δικαιοσύνη, εκτός και αν θέλουν να μας κάνουν Τουρκία ή Πολωνία ή Βενεζουέλα».

Τέλος ερωτώμενος για τις δηλώσεις Βαρουφάκη που καλεί την κυβέρνηση να απολογηθεί στους κυρίους Σαμαρά και Στουρνάρα, τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας είτε πρέπει να παραδεχθεί ότι έλεγε ψέματα όταν αποκαλούσε έγκλημα και προδοσία την έξοδο στις αγορές με επιτόκιο 4,9% ή να αποδεχθεί ότι και εκείνος διαπράττει έγκλημα με τη σημερινή έξοδο στις αγορές αλλά δεν έχει άλλη λύση να προσφέρει.

Ακούστε το ηχητικό: