19 Δεκεμβρίου, 2017

Με ένα καινούργιο φορέα αντίγραφο ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα

Μίλτος Κύρκος

Συνέντευξη του Μίλτου Κύρκου στην ΕΡΤ1 στην εκπομπή ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ και στον δημοσιογράφο Τάκη Σαράντη.

Με δεδομένη τη σχετική χρονική απόσταση από την ημέρα εκλογής του νέου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα ήθελα να ξεκινήσουμε με αυτό. Ήσασταν καταρχάς σύμφωνος με την δημιουργία αυτού του νέου κεντροαριστερού φορέα και μέσα από αυτή τη διαδικασία που έγινε;

Πιστεύω πως Το Ποτάμι ήταν ένας φορέας που μπορούσε να δώσει αυτά που χρειάζεται η χώρα μας, ώστε να βγει από την σκληρή κρίση που διαρκεί επτά χρόνια. Αυτόνομο, με τις δικές του προτάσεις. Δεν επικράτησε η ίδια άποψη. Και έτσι οδηγηθήκαμε στην προσπάθεια αυτές οι απόψεις να αγγίξουν ένα μεγαλύτερο ακροατήριο μέσα από την συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και με τις άλλες κινήσεις της κεντροαριστεράς.

Θεωρείτε λοιπόν ότι έπραξε σωστά ο Σταύρος Θεοδωράκης που μπήκε στην διαδικασία της εκλογής;

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφάσισε και το κόμμα μας - η δική μας κεντρική επιτροπή, η ΜΕΣΥΑ όπως λέγεται, ενέκρινε την πρόταση του. Οπότε δεν έχει νόημα να κοιτάμε αν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Η απόφαση ήταν ότι με αυτόν τον τρόπο θα προσεγγίσουμε ευρύτερες μάζες, περισσότερους ψηφοφόρους, θα προσπαθήσουμε δηλαδή να κάνουμε τις ιδέες μας να αγγίξουν και να οδηγήσουν την Ελλάδα εκεί που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάει, εκτός κρίσης.

Ναι, αλλά η τέταρτη θέση στην εκλογή του Σταύρου Θεοδωράκη, τι σας λέει;

Μου λέει ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Ποταμιού του 2015 δεν συμφώνησαν με αυτή την επιλογή. Αλλά είναι στο χέρι μας να τους κερδίσουμε πίσω, και αποτελεί έναν από τους στόχους μας όταν συζητήσουμε ποιες προτεραιότητες θα βάλει o νέος φορέας, ώστε να αλλάξουμε την κατάσταση της Ελλάδας. Όταν δηλαδή θα φτιάχνουμε τις προγραμματικές μας θέσεις, που είναι το σημαντικότερο, για μένα το σημαντικότερο δεν είναι ο αρχηγός, αλλά το σύνολο τι θέλει να κάνει.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θεωρείτε ότι πρέπει να βάλει;

Και για Το Ποτάμι, αλλά και για μένα, σίγουρα είναι πρώτη και σε απόσταση από όλες τις άλλες, η αλλαγή της Δημόσιας Διοίκησης και η σύγκρουση με το πελατειακό κράτος. Πίσω από οποιοδήποτε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, ναυάγια, κατάρρευση της υγείας, βρίσκεται η αδυναμία της διοίκησης. Όχι όμως των ανθρώπων - γιατί στην διοίκηση υπάρχουν πάρα πολλοί ικανοί άνθρωποι. Είναι η δομή της διοίκησης που είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να παράγει πελάτες. Να ζητάει δηλαδή από τους πολίτες να λειτουργήσουν ως πελάτες, είτε είναι επιχειρήσεις, είτε είναι άτομα. Αυτό είναι το πρόβλημα της διοίκησης. Ότι είναι φτιαγμένη για να παράγει και να ικανοποιεί πελάτες, όχι για να παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες. Άρα πρώτη, κυριότερη, οριζόντια μεταρρύθμιση, η βάση για να στηθεί οτιδήποτε άλλο, είναι η αλλαγή της Δημόσιας Διοίκησης και η σύγκρουση με το πελατειακό κράτος.

Από εδώ και πέρα, οι προτεραιότητες μας πρέπει να είναι στις μεταρρυθμίσεις σε Γεωργία και Τουρισμό, στους δύο χώρους που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και στην Ενέργεια, που είναι ο τομέας με το απεριόριστο δυναμικό. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε: ή κινούμαστε σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα ή αναπαράγουμε την πελατεία μας και η χώρα παραμένει στο τέλμα.

Στις συγκυβερνήσεις που έχουμε ζήσει δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς πρόγραμμα συνεργασίας γιατί είναι ο αριθμός των εδρών το συγκολλητικό στοιχείο. Όχι μόνο στην τωρινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που είναι και λίγο παρά φύση αλλά και στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατίας - ΔΗΜΑΡ δεν υπήρχε ένα ξεκάθαρο στίγμα.Υπήρχαν υπουργεία που το καθένα, ανεξάρτητα από το άλλο, έκανε ό,τι επέλεγαν οι υπουργοί και ένας πρωθυπουργός που προσπαθούσε να δώσει κάποιες γενικές κατευθύνσεις. Δεν γίνονται έτσι παραγωγικές κυβερνήσεις. Οποιαδήποτε συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες είναι μετέωρη εάν δεν στηρίζεται σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Βάλατε τη λέξη «συνεργασία», τη λέξη «συμμαχία». Εάν λοιπόν ο κεντροαριστερός φορέας κληθεί να κάνει κάποια συμμαχία μετεκλογικά...

Θα είναι πολύ καλό.

Θα είναι καλό. Το ίδιο θα είναι και προς τα αριστερά του, και προς τα δεξιά του;

Δεν ξέρω ποιό θα βγάλει ο λαός πρώτο κόμμα. Θα μπορούσε να βγάλει το Κίνημα Αλλαγής. Αν υποθέσουμε ότι δεν θα βγάλει το Κίνημα Αλλαγής πρώτο, ώστε να μπορέσει να καθορίσει τις συντεταγμένες συνολικά της κυβέρνησης, εγώ θα έλεγα πως εφόσον έχουμε δεσμευτεί σε τελείως συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και τι προτεραιότητες θέτουμε για συμμετοχή σε ένα συμμαχικό σχήμα - αυτά που σας είπα, δηλαδή αλλαγή Δημόσιας Διοίκησης, σύγκρουση με το πελατειακό κράτος, Τουρισμό, Γεωργία, Ενέργεια - αν αναλάβουμε λοιπόν εμείς αυτούς τους τομείς, είτε έχουμε το ένα κόμμα πρώτο είτε έχουμε το άλλο κόμμα πρώτο, αυτές οι μεταρρυθμίσεις που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα του πολίτη και κυρίως τις δυνατότητες της χώρας να βγει από αυτό το τέλμα και να προχωρήσει στην ανάπτυξη, θα είναι τόσο εντυπωσιακές που δεν με νοιάζει ποιος είναι ο άλλος εταίρος.

Aυτό που με νοιάζει όμως είναι: θα αποκτήσουμε εμείς καθαρό σχέδιο;

Φέρετε τον τίτλο του κεντροαριστερού φορέα. Δεν είναι ο κεντροδεξιός φορέας.

Σίγουρα δεν είναι. Για αυτό είπα πως θα ήταν καλύτερο οι πολίτες να έβγαζαν το Κίνημα Αλλαγής που σας περιέγραψα πρώτο. Αλλά ας υποθέσουμε πως οι πολίτες βγάζουν ένα άλλο κόμμα πρώτο. Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα πρέπει να εξετάζουν τη δυνατότητα συγκλίσεων. Δηλαδή δημιουργίας κυβερνήσεων.

Ανοιχτή πόρτα δηλαδή, και από τις δύο πλευρές;

Όχι. Καθόλου. Αυτό που προτείνουμε είναι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με σαφείς προτεραιότητες. Αυτό το πρόγραμμα, το αντέχουν τα άλλα κόμματα; Γιατί από ό,τι έχουμε δει και από τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα, όταν τους πεις για αλλαγές στο πελατειακό κράτος, τρέχουν και φεύγουν. Όταν τους πεις για αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, σου λένε: «Βεβαίως! Αυτές που θέλουμε να κάνουμε εμείς. Να διορίσουμε κι άλλους διευθυντές, γενικούς γραμματείς και τα λοιπά». Μπορούν να αντέξουν τη Γεωργία που να μην κυριαρχούν οι επιδοτήσεις, αλλά η βιώσιμη και παραγωγική χρήση γης; Μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια με ορίζοντα δεκαετιών;

Ναι, αλλά...

Το κόμμα που θα μπορούσε να αντέξει αυτές τις αλλαγές θα ήταν όντως ένας συνεργάτης με τον οποίο θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε.

Υπάρχει όμως ένας κίνδυνος σε αυτό το νέο φορέα. Ο κίνδυνος είναι η ΠΑΣΟΚ-οποίηση του εγχειρήματος. Η ΠΑΣΟΚ-οποίηση του εγχειρήματος περιλαμβάνει αυτά τα οποία μέχρι τώρα δεν θέλετε.

Σωστά. Και εδώ ακριβώς μπαίνει η προσπάθεια που ανέφερα στην αρχή. Διότι αν ο καινούργιος φορέας είναι ένα κακέκτυπο ή αντίγραφο ενός ΠΑΣΟΚ, τότε δεν θα έχει καμία δυναμική. Δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα στις εκλογές, αλλά κυρίως δεν θα μπορέσει να παρέμβει στην οικονομική κατάσταση. Δεν θα μπορέσει να βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα.

Άρα, ένα κόμμα το οποίο δεν έχει αυτές τις προτεραιότητες που τόσο καθαρά σας περιέγραψα, και απλώς κινείται με ένα πρόγραμμα «σούπα», το οποίο λέει «ας πάμε να δούμε και θα δούμε», εμένα δεν με αφορά. Ούτε την Ελληνική κοινωνία όμως αφορά.

Η χώρα χρειάζεται συγκεκριμένες και σαφείς αλλαγές. Είναι δυνατόν να γίνουν αυτές οι αλλαγές, δεν είναι όνειρα. Είναι καταγεγραμμένες οι προτάσεις μας, κοστολογημένες, μελετημένες μέσα στο χρόνο. Αν καταφέρουμε αυτές να αποτελέσουν τη μαγιά του προγράμματος του νέου φορέα -με όποια επιπλέον στοιχεία τοποθετηθούν στην πορεία προς το συνέδριο- αν μπορέσουμε όντως να έχουμε ένα Πρόγραμμα αιχμής και συγκεκριμένο, μετά φεύγουμε από το παραλυτικό «με ποιους πάτε;» γιατί απαντάμε «με αυτούς που αντέχουν το Πρόγραμμά μας».

Μάλιστα, κατανοητό.

Και αυτή είναι η πιο σημαντική απάντηση. Γιατί σας επαναλαμβάνω: λίγοι το αντέχουν, αλλά ξέρετε πόσο γερό κίνητρο είναι η καρέκλα;

To κατάλαβα αυτό.

Άρα μπορεί να αναγκαστούν να το δεχτούν, αν εμείς όντως το πιστεύουμε και το καταθέσουμε δεσμευτικά.

Δείτε βίντεο της συνέντευξης:

*Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής στο Ποτάμι

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com