12 Απριλίου, 2019

Η ακροδεξιά λειτουργεί επικουρικά με την ελλειπή συμμετοχή στην ΕΕ

Μαρία Δαμανάκη

H Μαρία Δαμανάκη στην εκπομπή "Η Επόμενη Μέρα" της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Αντώνη Αλαφογιώργο

Η θεσμική πλαισίωση του φασισμού από το ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έλλειψη ισοτιμίας στην αντιμετώπιση ανθρώπων και κρατών-μελών και η κακή διαχείριση του προσφυγικού είναι, κατά την υποψήφια ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μαρία Δαμανάκη, οι βασικοί λόγοι για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Η Πρόεδρος της νεολαίας του Κινήματος έφερε ως παράδειγμα τις δηλώσεις του Προέδρου του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντόνιο Ταγιάνι, υπέρ του Μουσολίνι, την ευκαιριακή “διαθεσιμότητα” του Ούγγρου Προέδρου Ορμπαν και την ακροδεξιά ρητορική διακεκριμένων εκπροσώπων του κόμματος.

Σχετικά με το ζήτημα του προσφυγικού, τόνισε ότι “οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως δημοσιονομικά μεγέθη και όχι ως ανθρώπινες ψυχές” και υπογράμμισε την πρόταση του Ποταμιού για “τροποποίηση του ευρωπαϊκού κανονισμού,δίκαιη κατανομή προσφύγων και μεταναστών στα κράτη - μέλη, και κοινωνική ενσωμάτωση”.

Αναφορικά με τη συζήτηση περί αποχής από τις κάλπες, ανέφερε ότι “η έλλειψη ενημέρωσης, η αποστροφή του κόσμου για την πολιτική και η μη συνειδητοποίηση των λόγων για τους οποίους δημιουργήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα” αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες.

Η Μαρία Δαμανάκη κατήγγειλε την εργαλειακή χρησιμοποίηση των ευρωεκλογών από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για να προωθήσουν τη μικροκομματική τους ατζέντα και να διατηρήσουν τα ποσοστά τους και δήλωσε πως “το Ποτάμι θα είναι ισχυρό στη νέα Ευρωβουλή γιατί έχει σταθεί αταλάντευτα υπέρ της ΕΕ, έχει στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει βάλει πλάτη σε μεγάλα εθνικά ζητήματα για την επωφελή για τη χώρα επίλυσή τους”.

Τέλος, εστίασε σε ένα καίριο ζήτημα για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα: την ισότιμη εκπροσώπηση νέων και γυναικών στην ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως η νεανική ανεργία και το χάσμα στο μέσο όρο εισοδημάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Δείτε το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=zSP2yaWnuL8&feature=youtu.be