18 Ιανουάριος, 2016

Οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι διαθέτουν την ίδια περιουσία με 3,5 δισ. συνανθρώπους τους

Ποτάμι

Η ακραία οικονομική ανισότητα αυξάνεται εντείνοντας το φαινόμενο της ακραίας φτώχειας στον πλανήτη. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam οι 62 πλουσιότεροι στον κόσμο διαθέτουν περιουσία ίση με εκείνη του μισού παγκόσμιου πληθυσμού. Όπως αναφέρει η Oxfam «το πλουσιότερο 1% πρόκειται ακόμη και να ξεπεράσει σε πλούτο το υπόλοιπο 99% μέχρι το τέλος του χρόνου».

Αναλυτικά: Οι 31 από τους extra large πλούσιους είναι από τις ΗΠΑ, οι 17 από την Ευρώπη, και οι άλλοι 14 από την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία. Το πόσο έχουν αυξηθεί οι ανισότητες προκύπτει από το γεγονός ότι, από τα στοιχεία που επικαλείται η Oxfam οι extra large πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι κατά 44% από το 2010 έως το 2015, ενώ οι περίπου 3,5 δισεκατομμύρια φτωχότεροι, έχουν χάσει από τον «πλούτο τους» το 41%.

Σύμφωνα με την Winnie Byanyima επικεφαλής της Oxfam: «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων να πεινάνε όταν οι πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τους βοηθήσουν απορροφώνται από αυτούς στην κορυφή».

Σύμφωνα με στοιχεία του Gabriel Zackman, λέκτορα του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ περίπου 7,6 τρισ. δολάρια από προσωπικό πλούτο βρίσκονται σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους. Κάτι που σημαίνει ότι αν φορολογούνταν ένα τεράστιο ποσό που φτάνει τα 190 δισ. δολάρια κάθε χρόνο θα ήταν διαθέσιμο σε κρατικούς προϋπολογισμούς. Την ίδια στιγμή η Oxfam υπολογίζει ότι το 30% όλου του χρηματικού πλούτου της Αφρικής βρίσκεται σε εξωχώριους λογαριασμούς, που θα έφερναν κάθε χρόνο φορολογικά έσοδα 14 δισ. δολαρίων. Ποσό που θα αρκούσε για την υγεία και περίθαλψη 4 εκατομμυρίων παιδιών το χρόνο, καθώς και για την πρόσληψη αρκετών δασκάλων να εγγυηθούν ότι κάθε παιδί της Αφρικής μπορεί να πάει σχολείο. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΠΛΟΥΣΙΟ_ΦΤΩΧΟΙ

Σχετικά