13 Φεβρουαρίου, 2019

Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ, η νεότερη γυναίκα που έχει εκλεγεί ποτέ στο Κογκρέσο

Οντίν Λιναρδάτου

Η 29χρονη Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ, η νεότερη γυναίκα που έχει εκλεγεί ποτέ στο Κογκρέσο, σαρώνει στο Twitter.
Μόνο τους τελευταίους οκτώ μήνες κατάφερε με εννιά καίρια tweets να κερδίσει περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια ακολούθους.

Σήμερα την ακολουθούν 3,1 εκατομμύρια πολίτες στο Twitter, 2 εκατομμύρια στο Instagram και 500.000 στο Facebook.
Η Κορτέζ έχει έρθει για να μείνει στην αμερικανική πολιτική σκηνή παρά τον τεράστιο πόλεμο που της έκανε η δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων αλλά και πολλοί Δημοκρατικοί.

Τι έκανε όμως η Κορτέζ για να πετύχει το ακατόρθωτο; Σύμφωνα με αναλυτές των μέσων κοινωνικών δικτύωσης η Κορτέζ δεν επέτρεψε ποτέ στους εχθρούς της ούτε στους επικριτές της να πουν τη δική της ιστορία όπως εκείνοι ήθελαν.

Αποφάσισε να συστηθεί στους αμερικανούς πολίτες με ένα προεκλογικό βίντεο τον Μάιο του 2018 και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, όταν είχε πάρει πια το χρίσμα των Δημοκρατικών για να είναι υποψήφια για το Κογκρέσσο, έγινε viral με ένα tweet της. Με 280 χαρακτήρες και μία φωτογραφία η νεαρή Νεοϋρκέζα από το Μπρόνξ με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο επιτέθηκε με δριμύτητα σε δημοκρατικούς και ρεπουμπλικάνους που υποστήριζαν πως κερδίζει ψήφους μόνο επειδή ανήκει σε συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα!

Η Κορτέζ ανέβασε μία φωτογραφία με τα παπούτσια που φορούσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας και έγραψε «δεν κέρδισα για "δημογραφικούς" λόγους, κέρδισα γιατί έλιωσα τις σόλες των παπουτσιών μου (τις βλέπουμε στη φωτό του Τwitter) χτυπώντας χιλιάδες πόρτες για να μιλήσω με τον κόσμο, όλα αυτά που λένε είναι ψέματα, με ψηφίζουν πολίτες όλων των κατηγοριών, σεβαστείτε το γεγονός πως είμαι καλύτερη από τον ανταγωνισμό».

Αυτό το tweet σάρωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ήταν ξεκάθαρο, τολμηρό, είχε στοιχεία, ήταν προσωπικό, συναισθηματικό και με μία πολύ δυνατή φωτογραφία με τα παπούτσια της, πριν και μετά, με τις σόλες που είχαν ανοίξει.
Ένα εξαιρετικά δυνατό μήνυμα.

Η Κορτέζ μιλάει τη γλώσσα των συνομηλίκων της χωρίς φόβο αλλά με το πάθος της ηλικίας της και αυτό σαγηνεύει γιατί δεν έχει ακουστεί ανάλογη φωνή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

H ΑΟΚ όπως την αποκαλούν πια οι θαυμαστές της δεν αφήνει καμία κατηγορία που εκτοξεύεται εναντίον της αναπάντητη.
Και αντίθετα με τους άλλους πολιτικούς που προσλαμβάνουν ειδικούς για να διαχειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους, η Κορτέζ το κάνει μόνη της γιατί μιλάει τη γλώσσα του απλού κόσμου.

Όταν ο ο ίδρυτής της συντηρητικής οργάνωσης Turning Point USA Τσάρλι Κέρκ την ειρωνεύτηκε στο Twitter, γράφοντας πως η ΑΟΚ κόπτεται δήθεν για τα δικαιώματα των ανθρώπων και πιστεύει πως οι δείκτες της ανεργίας έπεσαν επειδή αναγκάζονται να έχουν δύο δουλειές για να επιβιώσουν, αλλά η ίδια εμφανίζεται με ρούχα 3.000 δολαρίων και παπούτσια 625 δολαρίων, πήρε την απάντηση που του άξιζε αμέσως.

Η Αλεξάντρια του έγραψε πως η άκρα δεξιά δεν φαίνεται να καταλαβαίνει την έννοια της φωτογράφισης για ένα περιοδικό.
«Ηλίθιοι», έγραψε, «δεν είναι δικά μας τα ρούχα που μας φέρνουν να φορέσουμε σε μια φωτογράφιση. Είναι δανεικά και τα επιστρέφουμε αμέσως». Και πρόσθεσε πως εκείνη δεν υποκρίνεται πως αγωνίζεται για το δικαίωμα να έχουν όλοι οι πολίτες έναν αξιοπρεπή μισθό και κοινωνική ασφάλιση.

Η Κορτέζ χρησιμοποίησε μια έκφραση του δρόμου για να περιγράψει τους τύπους της άκρας δεξιάς, κάτι σαν το δικό μας λιμοκοντόροι για σφάξιμο (slaying lewks), ξεκαθαρίζοντας τους, πως ήρθε στην πολιτική σκηνή για να μείνει και να συνηθίσουν στο γεγονός πως ψωνίζει σχεδόν πάντα μεταχειρισμένα ρούχα.

Τον Ιανουάριο μόλις ορκίστηκε μπήκε χορεύοντας στο γραφείο της στο Κογκρέσο και το βίντεο αυτό το ανέβασε στο λογαριασμό της στο Twitter, γράφοντας, με αρκετή δόση ειρωνείας, πως μαθαίνει ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θεωρεί σκανδαλώδες να χορεύουν οι γυναίκες. Φανταστείτε τι θα συμβεί λέει η ΑΟΚ όταν θα ανακαλύψουν πως και οι βουλευτίνες χορεύουν.

Και κλείνει, ευχόμενη σε όλους ένα καλό ΣΚ.

Αυτό το tweet ήταν η ηχηρή απάντηση της Οκάζιο Κορτέζ στη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από τα φοιτητικά της χρόνια που την έδειχνε να χορεύει. Στόχος ήταν να την πλήξουν πολιτικά.

Η Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ δεν κάνει τίποτα τυχαία και κάθε απάντηση της έχει μεν μεγάλη δόση χιούμορ αλλά και ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα. Δεν αντιδρά απλά στις ειδήσεις, δεν βγάζει τυπικά δελτία τύπου όπως κάνουν οι περισσότεροι πολιτικοί αλλά διαμορφώνει το δικό της περιεχόμενο, παράγει η ίδια ειδήσεις με έναν απρόβλεπτο και αυθεντικό τρόπο.

*Η Οντίν Λιναρδάτου είναι υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων στο Ποτάμι