19 Μαρτίου, 2016

Hotspot χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές

Τομέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Ανάγκες που ανακύτουν και επιζητούν άμεση παρέμβαση

Στις 17-3-2016 στην Χαλκίδα και στο Διοικητήριο της Περιφέρειας διενεργήθηκε, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό και συγκεκριμένα για τον συντονισμό των ενεργειών όλων των φορέων, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο στρατιωτικό καταυλισμό της πολεμικής αεροπορίας, στην περιοχή Ριτσώνα. Στην σύσκεψη αυτή συμμετείχαν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, ο Σμηναγός της πολεμικής αεροπορίας στην Τανάγρα, ο αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκίδας, εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού, κοινωνικών οργανώσεων αλληλεγγύης, πολιτικών κομμάτων, επαγγελματικών οργανώσεων (Ιατρικός σύλλογος, φαρμακευτικός σύλλογος, σύλλογος οδοντιάτρων Χαλκίδας κ.λ.π.).

Από όσα διημείφθησαν στην σύσκεψη αυτή, στην οποία συμμετείχα ως στέλεχος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, εξήχθησαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τα οποία συνοπτικά παραθέτω ως εξής:

-Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης βουλευτή κ. Ακριώτη, οι πρόσφυγες και μετανάστες που εγκαθίστανται στο κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή Ριτσώνα του Δήμου Χαλκιδέων, προβλέπεται να διαμείνουν στον χώρο για μακρό χρονικό διάστημα μέχρι και 2 ετών. 173 από τους πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στο χώρο είναι παιδιά.

-Η κρατική συμμετοχή, μέριμνα και οργάνωση του προσφυγικού στην συγκεκριμένη περιοχή είναι ανύπαρκτη. Το κράτος στηρίζεται αποκλειστικά στους Ο.Τ.Α. Α και Β. Βαθμού, στους οποίους επιρρίπτεται όλο το βάρος της ευθύνης για την οργάνωση και τον συντονισμό του hotspot, την εξασφάλιση ασφαλούς και υγιεινής διαβίωσης των προσφύγων –μεταναστών, την διάθεση δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, την εξασφάλιση καθαριότητας και αποκομιδής σκουπιδιών, την εξασφάλιση υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.λ.π.

- Μέρος της ευθύνης για τον συντονισμό και την οργάνωση του προσφυγικού καταυλισμού ανέλαβαν η πολεμική αεροπορία, η οποία «έστησε» το hotspot (139 σκηνές) μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ο Ερυθρός Σταυρός, κοινωνικές οργανώσεις αλληλεγγύης, εθελοντές ιατροί και απλοί πολίτες.

-Η φύλαξη του χώρου από την αστυνομία είναι ανεπαρκής, λόγω έλλειψης αστυνομικής δύναμης στο Ν. Ευβοίας.

-Οι συνθήκες υγιεινής στον συγκεκριμένο χώρο είναι τραγικές, καθόσον δεν υπάρχει σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης, ούτε δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθόσον δεν υπάρχουν ιατρικές κινητές μονάδες, δεν υπάρχει παιδίατρος ούτε παθολόγος διαθέσιμος, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού στο Γ. Νοσοκομείο Χαλκίδας, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκίδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην υγεία των προσφύγων και των πολιτών. Χαρακτηρίζει την κατάσταση «υγειονομική βόμβα».

-Δεν υπάρχει εξασφάλιση από το κράτος άμεσης εκταμίευσης κονδυλίων για την αντιμετώπιση των αναγκών.

Από τις εισηγήσεις των παρευρισκομένων εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκύπτουν τα παρακάτω σημαντικά ζητήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης διευθέτησης:

- δημιουργία επιτροπής συντονισμού σε τοπικό επίπεδο, με τη συμμετοχή όλων των φορέων για την υποδοχή και απογραφή των προσφύγων- αναμένονται 1000 και πλέον άτομα, στη Ριτσώνα. Ήδη, η Περιφέρεια ανέλαβε να συστήσει Επιτροπή Συντονισμού, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

-ανάγκη εγκατάστασης δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης-έλλειψη χρηματοδότησης για την κατασκευή των δικτύων αυτών από την οικεία δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Χαλκιδέων- ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικής γραμμής.

-ανάγκη καθαριότητας του χώρου σε καθημερινή βάση, αποκομιδής σκουπιδιών και προμήθειας κάδων απορριμμάτων.

-δημιουργία και συντονισμός αποθηκευτικού χώρου φυλασσόμενου για τις προμήθειες σε τρόφιμα, ρουχισμό κ.λ.π. εντός του χώρου φιλοξενίας.

-ανάγκη προμήθειας από μεγάλα πολυκαταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης και υγιεινής.

-ανάγκη υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων με ιατρούς παιδιάτρους, παθολόγους σε ημερήσια βάση.

-ανάγκη διάθεσης ασθενοφόρου μεταφοράς αρρώστων στα πλησιέστερα νοσοκομεία.

-ανάγκη προγραμματισμού εισόδου υλικών στο χώρο φιλοξενίας για τη διευκόλυνση της διαχείρισής τους και διανομής τους.

-σεβασμός στη θρησκεία, τα ήθη και τις διατροφικές συνήθειες των προσφύγων

-ανάγκη εκπαίδευσης εθελοντών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των προσφύγων.

-ανάγκη φύλαξης των εγκαταστάσεων από την ΕΛΑΣ με περιπολίες εντός του χώρου και κατά τη διάρκεια της νύκτας, όπου το κέντρο είναι αφύλαχτο.

-ανάγκη εμβολιασμού για Ηπατίτιδα Α των παιδιών και για μηνιγγίτιδα.

-ανάγκη επαναπρόσληψης προσωπικού στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, έτσι ώστε να διατίθεται και για την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων.

-ανάγκη διάθεσης κινητής μονάδας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και οδοντιατρικής περίθαλψης.

-εξασφάλιση ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων.

-συνεργασία και συντονισμός όλων των φορέων των ΟΤ.Α. Α και Β. βαθμού, των ιδιωτικών επαγγελματικών συλλόγων, του Ερυθρού Σταυρού, των ανθρωπιστικών οργανώσεων, των οργανώσεων αλληλεγγύης και της κοινωνίας των πολιτών που πρέπει να ενημερωθούν από τις αρμόδιες αρχές για την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

-ανάγκη απασχόλησης των 173 παιδιών που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας.

-ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που είναι αυτή τη στιγμή συνθήκες πολέμου.

-ανάγκη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας.

Επισημάνθηκε από τη μεριά μου η ανάγκη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, των πολιτών, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, των μαθητών, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων στα σχολεία, για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Νομό, για την θρησκεία τους, τη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, κ.λ.π., έτσι ώστε η τοπική κοινωνία να είναι προετοιμασμένη να σταθεί αλληλέγγυα και όχι απέναντι στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού, χωρίς ξενοφοβία και ανασφάλεια.

Παράλληλα, έθεσα τις εξής ερωτήσεις προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ; α), ποιες ενέργειες προτίθεται να το Υπουργείο προστασίας του πολίτη, έτσι ώστε, να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των πολιτών και των προσφύγων, με την αύξηση της αστυνομικής δύναμης στην Εύβοια και β) σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τις σχολικές κοινότητες και τους γονείς, γύρω από όλα όσα αφορούν στο προσφυγικό και να εκπονήσει δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο την ενημέρωση των μαθητών, δασκάλων και γονέων για το προσφυγικό, τη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.λ.π. Επιπλέον, τι προτίθεται να κάνει για τα προσφυγόπουλα (ένταξη τους στις σχολικές μονάδες κ.λ.π.), ενόψει της μακράς διαμονής τους στα κέντρα φιλοξενίας.

Η δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη την Ελλάδα, χωρίς την προηγούμενη εξασφάλιση από την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες, των βασικών στοιχειωδών υποδομών, για την υγιεινή και ασφαλή διαβίωση των ανθρώπων μέσα σ’αυτά, επιφέρει τεράστια κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Οι τομείς πολιτικής σε συνεργασία με τις τοπικές ομάδες του Ποταμιού και τους τοπικούς φορείς (ΟΤ.Α.Α και Β βαθμού) πρέπει να αναδείξουν, σε πολιτικό επίπεδο το φλέγον ζήτημα της ακαταλληλότητας στην πλειοψηφία τους των εγκαταστάσεων, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίες λειτουργούν ως hotspοt σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν «υγειονομική βόμβα», σύμφωνα με δηλώσεις των ιατρικών συλλόγων, ασκώντας πίεση προς την κυβέρνηση, προκειμένου να απαντήσει σε συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με:

1) το χρονοδιάγραμμα παραμονής των προσφύγων στα κατά τόπους κέντρα φιλοξενίας,

2) τους τρόπους χρηματοδότησης και εκταμίευσης κονδυλίων για την στελέχωση των κέντρων αυτών με προσωπικό (μεταφραστές, κοινωνικούς λειτουργούς, ιατρούς, νοσηλευτές, καθαριστές, κ.λ.π.),

3) την κάλυψη των υλικοτεχνικών υποδομών και υποδομών υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίες είναι ανύπαρκτες,

4) την στελέχωση των κατά τόπους νοσοκομειακών μονάδων με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών, με κινητές μονάδες υγειονομικής περίθαλψης και με ασθενοφόρα.

5) την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στις πόλεις όπου λειτουργούν τα κέντρα φιλοξενίας,

6) την ενημέρωση των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, για να αποφευχθούν ξενοφοβικές και ρατσιστικές εκδηλώσεις και

7) την ένταξη και ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στις τοπικές κοινωνίες, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.