2 Οκτωβρίου, 2019

Η ύπαρξη του Ποταμιού είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ

Θανάσης Χειμωνάς

Ο Θανάσης Χειμωνάς, συγγραφέας και στέλεχος του Ποταμιού, απαντά στις ερωτήσεις του Νίκου Γιώτη

Είναι αναγκαία η ύπαρξη του Ποταμιού στη σημερινή πολιτική συγκυρία;

-Περισσότερο από ποτέ. Με μια Νέα Δημοκρατία να πηγαίνει όλο και δεξιότερα με τα στελέχη της να υιοθετούν τις πιο ακραίες και ρατσιστικές θέσεις σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι μόνο. Με έναν ΣΥΡΙΖΑ λαθροσοσιαλδημοκράτη που έχει πετάξει το αφήγημα της –δήθεν- ριζοσπαστικής αριστεράς και να ετοιμάζεται να καταλάβει τον μεσαίο χώρο. Με ένα ΚΙΝΑΛ απολιθωμένο που περιορίζεται στο ρόλο ενός μουσείου του ΠΑΣΟΚ. Μόνο το Ποτάμι με τις γενναίες και προοδευτικές του μπορεί να εκπροσωπήσει ουσιαστικά τις εκατοντάδες χιλιάδες των συμπατριωτών μας που κινούνται ανάμεσα στην Ανανεωτική Αριστερά και την φιλελεύθερη κεντροδεξιά.

Πως διαβλέπετε τις εσωκομματικές εξελίξεις του Ποταμιού;

-Θα υπάρξει σύντομα συνέδριο όπου και θα τεθεί επί τάπητος το μέλλον του κόμματος. Όπως είπα και παραπάνω το Ποτάμι πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει.

Προτείνατε κάτι αναφορικά με συλλογική ηγεσία. Είναι εύκολο να υπάρξει κάτι τέτοιο σε ελληνικό κόμμα;

-Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο. Αν όμως τα άτομα που θα συμμετάσχουν έχουν καλή χημεία μεταξύ τους και δεσμευθούν να ακολουθήσουν μια κοινή γραμμή στα σημαντικά θέματα γιατί όχι; Στην τελική δε βλέπω άλλη λύση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο Ποτάμι κάποιος που να έχει το εκτόπισμα του Σταύρου. Το Ποτάμι αυτή τη στιγμή είναι ένα κόμμα εκτός Βουλής με μη ανιχνεύσιμα δημοσκοπικά ποσοστά. Δεν έχει την πολυτέλεια να αναδείξει κάποιο νέο πρόσωπο ούτε μπορεί να βγάλει έναν πρόεδρο ο οποίος θα εκλεγεί με 20 ψήφος σε ένα κλειστό συνέδριο με 100 νοματαίους.

Θα σας ενδιέφερε να αναλάβετε εσείς ως επικεφαλής;

-Όχι. Ήρθα στο Ποτάμι πριν ένα χρόνο, θα ήταν κάπως να πήγαινα για πρόεδρος. Το 2015 στο ΠΑΣΟΚ ήθελα να περάσω το μήνυμα στους νέους να συμμετάσχουν ενεργά. Το Ποτάμι αντίθετα έχει πολύ πιο νέα άτομα από μένα.Ωστόσο σε μια συλλογική ηγεσία θα ήθελα να συμμετέχω. Και πάλι όμως δεν θα έπαιρνα εγώ την απόφαση για κάτι τέτοιο.

Η είδηση για την επιστροφή μισού εκατομμυρίου της επιχορήγησης του ποταμιού για την αντιμετώπιση του Brain Drain προκάλεσε αίσθηση, πως πάρθηκε αυτή η απόφαση;

-Ήταν προσωπική απόφαση του Σταύρου η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα μέλη του κόμματος.

Συμφωνείτε με αυτήν την απόφαση; Δεν βάζει ταφόπλακα στο μέλλον του Ποταμιού;

-Φυσικά και συμφωνώ. Όπως νομίζω πως συμβαίνει με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Το ότι οι μόνο που κράζουν είναι στελέχη κομμάτων που χρωστάνε εκατομμύρια μου φαίνεται λογικό και χαρακτηριστικό. Δεν υπάρχει καμία ταφόπλακα. Στόχος μας είναι να ξαναχτίσουμε το Ποτάμι από το μηδέν.

Η φυγή του κυρίου Μαυρωτά αποτέλεσε μία περίεργη κίνηση, σκεπτόμενοι ότι ήταν αντιπρόεδρος του Ποταμιού. Υπάρχει πίεση από τα μεγαλύτερα κόμματα προς τα στελέχη του Ποταμιού;

-Το Ποτάμι λεηλατήθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ όσο κανένα άλλο κόμμα. Ειδικά η Νέα Δημοκρατία έφτασε στο σημείο να διαλύσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Μας αποκαλούσαν προδότες και γέμισαν τα ψηφοδέλτια αλλά και την κυβέρνησή τους με ποταμίσιους. Εκτιμώ αφάνταστα τον Γιώργο αλλά η κίνησή του ήταν λάθος. Ήταν να ηγηθεί στην μεγάλη προσπάθεια του Ποταμιού για ανάκαμψη και αυτός προτίμησε να γίνει γου γου α (Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού)

Πώς θα μπορούσε το Ποτάμι να έχει δημιουργική εξωκοινοβουλευτική δράση;

-Με συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις αλλά και εκδηλώσεις σχετικά με όλα αυτά που απασχολούν την κοινωνία και το μέλλον μας.

Κάποτε είχατε αναφέρει σε ανάρτηση σας ότι θα μπορούσατε να είστε υπουργός πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ, θα λέγατε το ίδιο και για την Νέα Δημοκρατία;

-Είχα πει πως θα μπορούσα να έχω γίνει υπουργός πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αν έκανα το κορόιδο και δεν επέμενα να λέω την αλήθεια τα χρόνια της κρίσης. Όχι. Ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στη σημερινή Νέα Δημοκρατία θα μπορούσα να έχω οποιαδήποτε θέση.

Τι γνώμη έχετε για την έως τώρα διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

-Είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε το κυβερνητικό της έργο. Κάποιες κινήσεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση κάποιες άλλες όχι. Κάποιες επιλογές προσώπων της είναι εξαιρετικές, άλλες αποκαρδιωτικές. Θεωρώ πως θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα γύρω στα Χριστούγεννα. Αντίθετα η ρητορική των περισσότερων στελεχών της είναι σκληρή ακροδεξιά.

Μπορεί να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ή θα υποπέσει στην λαϊκιστική ρητορική που είχε πριν το 2015;

-Δεν μπορεί. Κοροϊδεύει τον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα του όχλου, του λαϊκισμού. Τι σχέση μπορεί να έχει με την Κεντροαριστερά; Αυτοί άλλωστε δεν μας αποκαλούσαν «Ακραίο Κέντρο» και «Γερμανοτσολιάδες»; Τώρα το Κέντρο και η Σοσιαλδημοκρατία έγιναν γουάου;

Υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης του ΚΙΝΑΛ;

-Όχι. Το ΚΙΝΑΛ έχει κλείσει τον, μικρό, κύκλο του. Δεν αφορά κανένα. Δεν απευθύνεται σε κανένα. Δεν έχει όραμα ή αφήγημα. Αν είχε παραμείνει ΠΑΣΟΚ ή αν έδειχνε κάποια προσπάθεια για ουσιαστική ανανέωση  θα είχε κάποια ελπίδα. Τώρα είναι καταδικασμένος να σβήσει όταν σβήσουν βιολογικά οι τελευταίοι ψηφοφόροι του.

Κατά καιρούς έχετε προκαλέσει αντιδράσεις με κάποιες αναρτήσεις σας, θεωρείτε ότι το Political correctness φιμώνει την ελεύθερη έκφραση;

-Η (υπερβολική) Πολιτική Ορθότητα μου προκαλεί τρόμο. Είναι μια πραγματική οργουελική Αστυνομία της Σκέψης. Να είσαι υποχρεωμένος να προσέχεις και την τελευταία στου λέξη επειδή κάποιος μπορεί να σε χαρακτηρίσει ρατσιστή ή σεξιστή. Φυσικά βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και ρατσισμός και σεξισμός υπάρχουν.

Είστε ένας άνθρωπος με παρουσία στα social media. Πώς κρίνετε τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει κάποιος μέσα από αυτά και αν είμαστε σε φάση που τα social media θα αποκαταστήσουν την μέχρι σήμερα πολιτική δράση.

-Στη χώρα μας η δύναμη αυτή είναι ελάχιστη. Τα σόσιαλ μίντια είναι μόνο μια μικρή λεπτομέρεια της πραγματικής κοινωνίας. Κανένας άνθρωπος δεν εξελέγη βουλευτής μέσα από αυτά. Είναι αυτό που λένε: Τα like και τα retweet έχουν την αξία τον χρημάτων της Monopoly.

Και μία τελευταία ερώτηση πιο προσωπικού χαρακτήρα. Μία πρόβλεψη για τη φετινή πορεία του Ολυμπιακού.  

-Πάμε καλά μέχρι στιγμής. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως έχουν δει πολλά τα μάτια μας. Θεωρώ πως μετά το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα!

ΠΗΓΗ: Newn.gr