12 Αυγούστου, 2017

Αύγουστος

Αλέξανδρος Κατσαντώνης

Φέτος η Ολομέλεια της Βουλής κατέρριψε το περσινό ρεκόρ με τη συζήτηση και ψήφιση πέντε νομοσχεδίων μέσα σε πέντε ημέρες.

Η δεύτερη σύνοδος της ΙΖ κοινοβουλευτικής περιόδου έφερε μία νέα αξιομνημόνευτη «αυγουστιάτικη» επίδοση του νομοθετικού Σώματος, τη δεύτερη κατά σειρά επί προεδρίας Νίκου Βούτση. Πέντε νόμους σε επτά ημέρες παρήγαγε πέρυσι τον Αύγουστο η Ολομέλεια. Φέτος κατέρριψε το ρεκόρ με τη συζήτηση και ψήφιση πέντε νομοσχεδίων μέσα σε πέντε ημέρες.

Ο προγραμματισμός αυτού του είδους λίγο πριν το άτυπο κλείσιμο της Βουλής, μοιάζει μεν παράδοξος, αλλά δεν ήταν κάτι απροσδόκητο για όσους παροικούν εν Ιερουσαλήμ.

Οι υπερεντατικοί ρυθμοί επεξεργασίας ετερόκλητων νομοσχεδίων οδηγούν εκ των πραγμάτων σε συζητήσεις που εστιάζουν επί της αρχής και όχι επί των άρθρων. Αυτό εξυπηρετούσε εν προκειμένω την πολιτική ατζέντα της συγκυβέρνησης και ικανοποιούσε τις επικοινωνιακές ανάγκες των δύο συνιστωσών της. Επομένως αυτό έπραξε η Βουλή.

Ειδικότερα, τα δύο νομοσχέδια που συζητήθηκαν διαδοχικά τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, το ένα για την ανώτατη εκπαίδευση το δεύτερο για την πρωτοβάθμια υγεία, έδωσαν στην αριστερή συνιστώσα της συγκυβέρνησης την ευκαιρία να εμφανιστεί και πάλι, έστω προσωρινά, ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Τον τόνο έδωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος αγόρευσε επί μακρόν και για τα δύο νομοσχέδια.

Ακολούθησαν υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι υπερασπίστηκαν με ζήλο, μαζικά και με κοινή γραμμή, τον τάχα πρωτόγνωρο κοινωνικό χαρακτήρα των νομοσχεδίων.

Αποφεύγοντας επιμελώς να τοποθετηθούν επί των συγκεκριμένων νομικών ρυθμίσεων και συζητώντας σε «ιδεολογική βάση», δηλαδή γενικώς και αορίστως για Παιδεία και Υγεία σοσιαλιστικού τύπου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν ξανά, έστω πρόσκαιρα, τη χαμένη στα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους κάθετη γραμμή που χωρίζει τον κόσμο στα δυο.

Από τη μία μεριά του αδιόρατου τείχους στέκονται Αυτοί, οι οποίοι επιθυμούν «επικράτηση ακαδημαϊκών κριτηρίων» στη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και «καθολική δωρεάν πρόσβαση» σε δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας. Απέναντι τους είναι οι Άλλοι, οι οποίοι θέλουν πανεπιστήμια υποταγμένα στην αγορά και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας «μόνο για τους έχοντες».

Όσοι έχουν ασχοληθεί, έστω επιδερμικά, με τα δύο νομοσχέδια γνωρίζουν ότι αυτές οι μεγαληγορίες ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Τα περίφημα «ακαδημαϊκά κριτήρια» του νομοσχεδίου του κ. Γαβρόγλου αποτελούν λίγο-πολύ επιστροφή στο νομοθετικό πλαίσιο που ρύθμιζε τη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πριν τον νόμο Διαμαντοπούλου κι έχει τις ρίζες του στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Το δε νομοσχέδιο Ξανθού-Πολάκη ασφαλώς και δεν αποτελεί την πρώτη προσπάθεια για καθολική πρωτοβάθμια υγειονομική κάλυψη, καθόσον και σε τούτη την περίπτωση το εγχείρημα ανάγεται στην εποχή του Γ. Γεννηματά.

Όμως αυτά λίγη σημασία έχουν. Ως γνήσιοι λάτρεις της εμπειρικής σοφίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησαν την πραγματικότητα να τους χαλάσει μια ωραία αφήγηση. Ήταν, άλλωστε προφανής η ανάγκη τους να επανεμφανιστούν από βήματος Βουλής και από τηλεοράσεως υπερασπιζόμενοι ξανά την «για πρώτη φορά Αριστερά». Πρόκειται για εύλογη αντίδραση, ιδίως αν την εξετάσει κανείς με ψυχολογικά κριτήρια και αν αναλογιστεί ότι η αμέσως προηγούμενη μαζική στήριξη νομοσχεδίου από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προϊόν ανάγκης, όταν τον περασμένο Μάιο πέρασαν από τη Βουλή τα νέα σκληρά μέτρα του μεσοπρόθεσμου. Ευλόγως, λοιπόν, άδραξαν ασμένως τούτη τη σπάνια ευκαιρία να ανακάμψουν οι εξ Αριστεράς ορμώμενοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η παρουσία τους ως όλον, ως λόγος και ως στάση, ήταν παρουσία επιδεικτική.

Αντιθέτως, ωσεί παρόντες αυτό το διήμερο αριστερής έξαψης ήταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Μόνο τρεις βουλευτές τους μετείχαν στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Τον λόγο πήραν με φειδώ μόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο ειδικός αγορητής σε κάθε νομοσχέδιο. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δ. Κομμένος, καταψήφισε το «νέο» άρθρο για το πανεπιστημιακό άσυλο. Οι υπουργοί και υφυπουργοί ήταν όλοι απόντες. Ο υφυπουργός Παιδείας Κ. Ζουράρις έλειπε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Ο αρχηγός του κόμματος ήταν σε προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ, όπου τίμησε με την παρουσία του τις εργασίες συνεδρίου ομογενών στην Disney World.

Με λίγα λόγια, η αποχή του συγκυβερνώντος κόμματος από τους σοσιαλιστικούς πανηγυρισμούς ήταν και αυτή επιδεικτική. Κάπως έτσι, λοιπόν, πέτυχαν οι δύο στρατηγικοί εταίροι να μας υπενθυμίσουν όσα τους χωρίζουν: οι μεν διά της παρουσίας, οι δε διά της απουσίας τους και οι δυο μαζί σε σταθερά αγαστή προγραμματική συνεργασία.

* Ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης είναι νομικός σύμβουλος της ΚΟ του Ποταμιού

Πηγή: Η ΑΞΙΑ