8 Μαΐου, 2019

Η ψήφος στο Ποτάμι ευνοεί την εμπέδωση της δημοκρατίας

Μαίρη Λεοντσίνη

Συνέντευξη της Μαίρης Λεοντσίνη, υποψήφιας για την Ευρωβουλή με το Ποτάμι, στον Ηλία Κανέλλη και στην εκπομπή του ΑΘΗΝΑ 9,84 «Θα χυθεί άπλετο φώς»

«Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν μας μαθαίνει να απολαμβάνουμε τη μάθηση, δεν ευνοεί την ευμάθεια και ως προς αυτό έχουμε να κερδίσουμε πολλά από την πλήρη συμμετοχή μας στον ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης» απάντησε η Μαίρη Λεοντσίνη σε ερώτηση του Ηλία Κανέλλη. Εξέφρασε την ανησυχία της για τα μέτρα, τα οποία προωθεί ο νόμος Γαβρόγλου, όπως επισης και για την περιορισμένη προσοχή που δείχνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις στην εκπαίδευση.

Στην ερώτηση για την ανάγκη να συνδεθεί η εκπαίδευση με την αγορά, η υποψήφια ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, επέμεινε στην ευρύτητα της αγοράς, και τόνισε την αντίθεσή της στις αγοραίες πρακτικές, καθώς αυτές αποτρέπουν την έρευνα και την ευμάθεια. Η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται στο απλουστευτικό αντιθετικό σχήμα δημόσιο vs ιδιωτικό, αλλά να επικεντρώνεται στη σημασία που έχει το καλό δημόσιο «με όρους». Η ευρωπαϊκή συζήτηση για τα πανεπιστήμια αφορά την αυτονομία και τη λογοδοσία, γι αυτό και τα ελληνικά πανεπιστήμια οφείλουν να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία της εκπαίδευσης, ανέφερε η Μαίρη Λεοντσίνη.

Στο ερώτημα σχετικά με την υστέρηση της Ελλάδας ως προς την τεχνολογία, η οποία παράγει την καινοτομία, η απάντηση ήταν ότι η καινοτομία δεν εξαντλείται στην τεχνολογία, αλλά αγγίζει και τους χώρους της εκπαίδευσης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Επέμεινε στο σημαντικό ευρωπαϊκό έργο, το οποίο έχουν παραγάγει ο Γιώργος Γραμματικάκης στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων και της καλλιτεχνικής δημιουργίας και ο Μίλτος Κύρκος στους τομείς του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων (μεταξύ άλλων). Η ψήφος στο Ποτάμι ευνοεί την εμπέδωση της δημοκρατίας. Το Ποτάμι είναι κάτι «μικρό, φιλελεύθερο και ανοιχτό», ανέφερε στην ερώτηση του Ηλία Κανέλλη, σχετικά με το πώς θα λέγαμε σήμερα το παλιό μότο : «κατι μικρό και αριστερό».

Ακούστε τη συνέντευξη: