30 Δεκεμβρίου, 2014

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες του Ποταμιού

Ποτάμι

"Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να σωθεί η χώρα.
Είμαστε εδώ γιατί το μέλλον δεν μπορεί να είναι ούτε η άκρα Δεξιά ούτε η άκρα αριστερά.

Είμαστε εδώ γιατί κάποιοι πρέπει να συγκρουσθούν με τον λαϊκισμό, το σαράκι του ελληνισμού.

Είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε αλλαγές προς όφελος των πολλών.

Είμαστε εδώ για να περιορίσουμε τη δράση των άνομων συμφερόντων, των συντεχνιών και των κομματικών στρατών.

Να γίνω όμως πιο συγκεκριμένος.

Περισσότερα από δύο χρόνια αυτή η χώρα ήταν στα χέρια του Μπαλτάκου.

Πανίσχυρος Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου ήταν ένας ακροδεξιός. Τον ανέχθηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης γιατί πάνω από όλα αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να σώσουν τα δικά τους παιδιά, να σώσουν το σύστημα και τα συμφέροντα τους. Η εφευρετικότητά τους εξαντλήθηκε στην …εφεύρεση του 4-2-1​.

Ο κ. Βενιζέλος διόριζε έναν πρώην σε χρυσοφόρα θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα και ο κ. Σαμαράς διόριζε έναν πρώην στα Eλληνικά Πετρέλαια.

Οι διευκολύνσεις προς ημετέρους, τα ρουσφέτια και η προάσπιση του κομματικού συστήματος ήταν η προτεραιότητα για τους αρχηγούς των παλιών κομμάτων εξουσίας.

Και από την άλλη είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμβουλοί του και σκιώδεις υπουργοί είναι άνθρωποι που υπερηφανεύονται ότι δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους.

Άνθρωποι που παίρνουν ιδέες μόνο από αραχνιασμένα βιβλία και όχι από την πραγματική ζωή.

Για αρκετούς στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οι λύσεις βρίσκονται έξω από την Ευρώπη. Σύμμαχοί τους είναι οι ακραίοι που θέλουν επιστροφή στη δραχμή.

Θα τους έχετε ακούσει και εσείς να λένε στις παρέες «να ζήσουμε φτωχοί αλλά περήφανοι». Μνημονεύουν τον Τσάβες και στην Ελλάδα ονειρεύονται συμμαχίες με τον Καμμένο.

Ο εκπρόσωπος τους θεωρεί τους Ανεξάρτητους Έλληνες συνεπείς συμμαχικές δυνάμεις. Και ο Χαϊκάλης έκανε το καθήκον του, είπε ο κ. Τσίπρας. Το καθήκον είναι να τζογάρει στο χρηματιστήριο με 10% μηνιαίο κέρδος και να παζαρεύει το στεγαστικό του…

Ήταν προφανώς ένα θλιβερό κλείσιμο του ματιού του Αλέξη Τσίπρα σε όλο το παλιό σύστημα που έχει βρει καταφύγιο στην Κουμουνδούρου. Σύμβουλοι του Άκη Τσοχατζόπουλου, Υπουργοί του Μνημονίου, συνδικαλιστές που επιχορηγούνται με εκατοντάδες χιλιάδες, ένα συνονθύλευμα δηλαδή εξουσιομανών που βρήκαν μια ζεστή αγκαλιά και προσδοκούν μια δεύτερη πολιτική καριέρα. Τρυπώσαμε, σωθήκαμε και άσε την κοινωνία να βουλιάζει.

Και για να μην νομίσετε πως υπερβάλω, δείτε τι έγινε πριν κλείσει η Βουλή. Ενενήντα τροπολογίες φωτογραφικού περιεχομένου από το παλιό πολιτικό σύστημα του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά. Και επαναπρόσληψη, με τις ψήφους και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ των 300 αρεστών σε μια μόνο υπηρεσία, παρότι ο Ρακιντζής και όλες οι άλλες υπηρεσίες επέμεναν ότι είχαν προσληφθεί παρανόμως από το παράθυρο κατά παράβαση κάθε κανονισμού. Μια προσβολή απέναντι στους άνεργους που παραμένουν άνεργοι επειδή δεν έχουν φίλους στις αυλές των κομμάτων.

Τι θέλουμε λοιπόν εμείς. Τι θέλει το Ποτάμι, ανάμεσα στο μεγάλο λάθος της Δεξιάς που πολλές φορές γίνεται ακροδεξιά και στο μεγάλο λάθος της Αριστεράς σε εισαγωγικά.

Εμείς είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε το ατύχημα. Να επιβάλλουμε τη λογική και τη σύνεση. Να εγγυηθούμε προοδευτικές λύσεις.

Δικαιοσύνη – Εργασία – Παιδεία. Οι βιαστικοί δεν το έχουν ίσως παρατηρήσει. Το Ποτάμι από την ίδρυση του όρισε αυτές τις 3 προτεραιότητες.

Δικαιοσύνη – Εργασία – Παιδεία. Να σας το πω και αλλιώς. Ισονομία – όχι στα προνόμια των πολιτικών και των ισχυρών – κοινωνική δικαιοσύνη – φορολογική δικαιοσύνη – δικαιοσύνη των γενεών - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Δουλειές και όχι δανεικά. Δουλειές και όχι συσσίτια – και θα μου επιτρέψετε εδώ μια παρατήρηση. Ακούω τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα παράθυρα να υπόσχονται συνεχώς περισσότερα και καλύτερα συσσίτια. Ξέρουν κάτι και δεν μας λένε; Αυτά είναι δουλειά της εκκλησίας και των ΜΚΟ – τα κόμματα εξουσίας πρέπει να μεριμνούν για δουλειές, για ανάπτυξη για ΕΡΓΑΣΙΑ.

Δικαιοσύνη - Εργασία... Παιδεία. Ανοιχτά πανεπιστήμια – όχι στα χέρια μειοψηφιών – όχι με έδρες που κληρονομούνται – όχι διαλυμένα υποκαταστήματα κομμάτων. Αυτόνομες σχολικές μονάδες που αξιολογούνται από την κοινωνία. Έρευνα – καινοτομία – αμφισβήτηση – μάθηση. ΠΑΙΔΕΙΑ.

Εδώ ίσως είναι απαραίτητο να μιλήσω και λίγο για τις δικές μας ευθύνες. Γιατί το Ποτάμι είναι κι ένα κίνημα αυτογνωσίας.

Όπως ίσως ξέρετε έχω γεννηθεί σε ένα χωριό της Κρήτης. Τις μέρες των Χριστουγέννων 2 κοπέλες 19 χρονών και ένα αγόρι 18 έχασαν τη ζωή τους μετά από ένα ξενύχτι στην άσφαλτο.

Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα νεανικά τροχαία ατυχήματα στο δυτικό κόσμο, με τα περισσότερα ανάπηρα παιδιά στο δυτικό κόσμο, με τις περισσότερες, ξανά, εκτρώσεις, με τις περισσότερες καισαρικές και βέβαια με τις περισσότερες ανεξέλεγκτες χωματερές.

Οι θάλασσες μας απειλούνται από τα πλαστικά και υπάρχουν νησιά ακόμη και σήμερα που τα σκουπίδια τους τα πετάνε στην θάλασσα. Δεν είναι λοιπόν μόνο θέμα ηγετών. Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, πρέπει να συνωμοτήσουμε και να επαναφέρουμε το καλό στη ζωή μας.

Να τελειώνουμε με το παλιό πολιτικό σύστημα αλλά να τελειώνουμε με τα χημικά πρόσθετα που έχουν επικαθίσει στον πολιτισμό μας.

Ο Φλεβάρης όμως είναι κοντά και πρέπει να μιλήσουμε λίγο περισσότερο για τα επίκαιρα, για τα σημαντικά επίκαιρα.

Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με ανθρώπους που ξέρουν τα θέματα, λογικούς που θα ξέρουν να χτίζουν συμμαχίες χωρίς μανιχαϊσμούς. Για να γυρίσει ρότα το ευρωπαϊκό καράβι, δεν αρκούν οι φωνές και οι καταγγελίες, χρειάζονται συμμαχίες – κοινότητες συμφερόντων και στόχων, χρειάζεται να καλλιεργήσεις το έδαφος, να ενισχύσεις την διπλωματία της διανόησης, να βάζεις προτεραιότητες και να έχεις σχέδιο. Με λύπη μου βλέπω ότι ο φερόμενος ως υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αποκαλεί τον Ματέο Ρέντσι εχθρό του λαού και όργανο των καπιταλιστών. Ναι, αυτό λένε ακόμα και σήμερα για τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Απωθούν τον Ρέντσι τον μόνο ίσως σύμμαχο μας που μπορεί να έχει αυτή τη στιγμή η χώρα μας στην κόντρα που θα πρέπει να έχει και στο μέτωπο που πρέπει να έχει με τη Μέρκελ και με το Βερολίνο. Εμείς θέλουμε την συμμαχία με τον Ρέντσι και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, δεν αναζητούμε τους ιμιτασιόν Τσε Γκεβάρα για να βγάλουμε τα νεανικά μας απωθημένα.

Στόχος μας είναι να είμαστε παρόντες - πρωτεργάτες και όχι ουραγοί – επαίτες, την στιγμή που θα αποφασίζονται οι νέες προοδευτικές αρχιτεκτονικές της Ευρώπης. Γιατί η Ευρώπη δε μπορεί να συνεχίσει τον ίδιο δρόμο. Το πακέτο Γιούνκερ είναι η νέα πηγή χρηματοδότησης και ίσως μια ένδειξη ότι η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα (και όχι μόνο η Ελλάδα) χρειάζεται μεγάλες κινήσεις επεκτατικής οικονομικής πολιτικής.

Σημαντικά είναι και τα ποσά του νέου ΕΣΠΑ που ξεκινά τυπικά φέτος. Η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει μέχρι το 2020 σε ποσά της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Αρκεί, εδώ υπάρχει το μεγάλο ερωτηματικό, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με περιφερειακές προτάσεις έξυπνης εξειδίκευσης. Αυτά βέβαια είναι ψηλά γράμματα για τους πολιτικάντηδες και τους γραφειοκράτες και αν δεν δράσουμε, αν δεν υπάρξει μια οργανωμένη κυβερνητική προσπάθεια με περιφερειακή πρόταση, φοβάμαι ότι απλώς θα βλέπουμε τα κονδύλια να περνάνε και να σπαταλιούνται.

Επίσης πρέπει να πετύχουμε, να προωθήσουμε, να απαιτήσουμε την ενεργότερη ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ανοικοδόμηση της οικονομίας μας. Θα πρέπει βέβαια τα λεφτά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας να δεκαπλασιαστούν, τώρα είναι λιγότερα από 1 δις για τη χώρα μας, αν όντως θέλει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα να γίνει ένας πυλώνας ανάπτυξης που θα τραβήξει τις χώρες από τα απόνερα της χρηματοοικονομικής κρίσης και των προγραμμάτων λιτότητας.

Χρέος.

Η διευθέτηση του χρέους με μεγάλη χρονική παράταση των λήξεων, μείωση των επιτοκίων, διευθέτηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων του ΔΝΤ, πρέπει να περιλαμβάνει μια ικανή περίοδο απαλλαγής από την εξυπηρέτησή του. Μόνο τότε η οικονομία και η κοινωνία θα αποκτήσουν τη δυνατότητα και τους πόρους να ανασυνταχθούν. Το πρόβλημα του χρέους όμως δεν είναι μόνο ελληνικό και εδώ απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για να «αποσυρθεί» ένα μεγάλο μέρος του χρέους των κρατών της Ευρώπης και να επανεκκινηθεί η Ευρώπη με λιγότερα βαρίδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει επιτέλους να πει με απόλυτη ειλικρίνεια τι στάση θα κρατήσει στην διαπραγμάτευση με την Ευρώπη. Τη στάση των άλλων την ξέραμε. Πήγαιναν σκυφτοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ πώς θα πάει;

Εμείς και να το ξεκαθαρίσουμε, δεν θα διευκολύνουμε πολιτικές σύγκρουσης με την Ευρώπη για να κάνουν κάποιοι εφέ στα κομματικά τους ακροατήρια παράθυρα. Το ευρώ για μας, για το Ποτάμι, είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν θα το εγκαταλείψουμε για να κερδοσκοπήσουν οι πλιατσικολόγοι που έχουν βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό και μας ζητούν υπερηφάνεια και δραχμή.

Ας έρθουμε όμως ξανά στο εσωτερικό. Το Ποτάμι θέτει τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση ως πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής του καθώς οι αλλαγές εκεί θα επηρεάσουν καταλυτικά όλους τους άλλους τομείς και ιδιαίτερα την οικονομία και τις επενδύσεις, την ανάπτυξη.

Τρείς είναι οι βασικοί πυλώνες αλλαγών.

  • Η βελτίωση της ποιότητας νόμων και κανόνων
  • Κυβερνητικός σχεδιασμός και συντονισμός
  • και σωστή χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου

Τα κόμματα να το πάρουν απόφαση. Αν το Ποτάμι είναι ψηλά και συμμετέχει σε μια κυβέρνηση θα πάψουν να αντιμετωπίζουν το κράτος ως λάβαρο. Όσοι ασκούν εξουσία σε γενικές γραμματείες, σε δημόσιους οργανισμούς, σε προεδρεία, σε ΔΕΚΟ, δεν μπορούν να κατέβουν υποψήφιοι σε εκλογές αν δεν περάσουν 4 χρόνια από τη λήξη της θητείας τους.

Όχι προνόμια στους πολιτικούς και τους πολιτευτές, όχι προνόμια φορολογικά και ασφαλιστικά. Και να αρχίσουμε και από μερικά εύκολα και απλά. Όχι στις αστυνομικές κουστωδίες που συνοδεύουν πλέον ακόμη και αποτυχόντες πολιτευτές αλλά πεζές περιπολίες στις γειτονιές. Ας νιώσουν και οι πολιτικοί την ανασφάλεια μέχρι οι πολίτες να νιώσουν ασφάλεια.

Αναζητούμε το νέο ήθος στην πολιτική. Ή μάλλον είμαστε εδώ για να επιβάλουμε το νέο ήθος στην πολιτική.

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι συνδυασμοί μας σε όλη την Ελλάδα. Νέα πρόσωπα θα δώσουν τη μάχη για μια διαφορετική πατρίδα. Άνθρωποι που έχουν πετύχει στη ζωή τους, που έχουν αποτελέσματα και μπορούν με αυτά τα διπλώματα της ζωής να σταθούν οδηγοί σε μια καινούργια πορεία της χώρας.

Έχουμε και τους συμμάχους μας που έχουν εμπειρία της πολιτικής, που έχουν μια θετική καταγραφή στην κοινωνία και θα δώσουν μαζί μας τη μάχη για την ανανέωση της πολιτικής. Και αυτός είναι ο στόχος μας, ο κοινός μας στόχος: Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα.
Η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους νόμους και ρυθμίσεις στον κόσμο. Ένα πολυδαίδαλο νομικό σύστημα το οποίο κανείς δεν γνωρίζει.

Μόνο την τελευταία τριετία ψηφίστηκαν 20 φορολογικοί νόμοι και το 2013 εκδόθηκαν 700 φορολογικές εγκύκλιοι. Με τέτοιο δαίδαλο θα ήταν περίεργο να μην έχουμε το κράτος που έχουμε!

Αυτή η πολυπλόκαμη γραφειοκρατία εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό της και το πολιτικό σύστημα. Όσο πιο δυσνόητη και στριφνή είναι η νομοθεσία, τόσο περισσότερο ο πολίτης χρειάζεται να απευθυνθεί στους «πολιτευτές». Έτσι ανατροφοδοτείται και διαιωνίζεται η γραφειοκρατία.

Για μας πρέπει να υπάρχει ένα μοναδικό κείμενο για τη φορολογία, ένα μοναδικό κείμενο για τα δάση, ένα μοναδικό κείμενο για το κάθε τι που ρυθμίζουμε. Όλες οι προηγούμενες διατάξεις ενσωματώνονται στο τελικό κείμενο που συγκροτείται με ευθύνη της διοίκησης ένα μήνα μετά την ψήφιση του κάθε νέου νόμου.

Μικρή παρένθεση για ένα τεράστιο θέμα: Μηχανογράφηση παντού κόντρα στις συντεχνίες που δεν τη θέλουν και ειδικά στην δικαιοσύνη και τις προμήθειες. Καταργούνται, αν το Ποτάμι είναι στα πράγματα- υφυπουργοί, καταργούνται αναπληρωτές υπουργοί και ειδικοί γραμματείς. Ένας υπουργός και ένας μοναδικός γενικός γραμματέας σε κάθε τομέα.

Παιδεία - Υγεία – Εξαγωγές – Τουρισμός και σε άλλους τομείς που θα το εκτιμήσουμε, θα πρέπει να υπάρχουν μόνιμοι Γενικούς Γραμματείς, επιλεγμένοι ει δυνατόν με οικουμενικά κριτήρια.

Παρεμπιπτόντως η χώρα πάει σε εκλογές σε συνθήκες πανικού χωρίς να διορθώσουμε το Σύνταγμα μας – με την ασυλία των υπουργών δηλαδή απείρακτη- με ένα εκλογικό νόμο έκτρωμα. Και αναρωτιόμαστε, θα τα αλλάξουμε ποτέ αυτά σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ ή τώρα που πλησιάζει στην πηγή το κόμμα σας δεν χρειαζόμαστε τις αλλαγές για τις οποίες έχει παλέψει η αριστερά σε άλλους χρόνους;

Βέβαια, εδώ υπάρχει το όψιμο ενδιαφέρον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τον αντίστροφο λόγο. Τώρα που χάνουν την εξουσία ή που φοβούνται πως χάνουν την εξουσία, να κάνουν κακούς τους όρους του παιχνιδιού για τους απέναντι. Εμείς λοιπόν, το Ποτάμι, λέμε εξ'αρχής να αλλάξουμε το Σύνταγμα, θέλουμε να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο προς όφελος των πολλών από αυτή τη στιγμή.

Η κυβέρνηση έπεσε γιατί δεν μπορέσαμε να εκλέξουμε έναν ισχυρό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως το είχαμε προτείνει. Πότε θα πει ο ΣΥΡΙΖΑ ποιον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποστηρίξει; Γιατί το κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό;

Εμείς και για την επόμενη Βουλή το λέμε από τώρα ξεκάθαρα. Πρόεδρος από την πρώτη Βουλή, από την πρώτη ψηφοφορία με 180 ψήφους. Ισχυρός Πρόεδρος και όχι Πρόεδρος με την τρίτη ψηφοφορία που μπορεί να εκλεγεί κάποιος με 100 ψήφους. Ο πλειοψηφήσας βγαίνει στην τρίτη ψηφοφορία. Το Ποτάμι δε θα συμπράξει στον εξευτελισμό των θεσμών.

Και πάμε στην οικονομία.

Το ελάχιστο μηνιάτικο - 480 ευρώ - είναι ένα προκλητικά χαμηλό ποσό. Οι μισθοί στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψουν στα προ κρίσεως επίπεδα με αυξήσεις 5% το χρόνο υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Φορολογική και τελωνειακή απλοποίηση για τους πολλούς και μεταφορά πόρων στον έλεγχο της μεγάλης φοροδιαφυγής. Η πάταξη της φοροδιαφυγής να πάψει να είναι το πιο σύντομο ελληνικό ανέκδοτο.

Να κάνουμε τη φοροδιαφυγή πολύ ακριβή και τη νομιμότητα φθηνή και ελκυστική.

Συστηματική παρακολούθηση της ροής του χρήματος και των μεταβολών της περιουσιακής κατάστασης. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να αιτιολογούν με παραστατικά αυτές τις μεταβολές. Το πόθεν έσχες να συνδέεται με τη φορολογική δήλωση και να γίνονται συνεχείς, απρόβλεπτες, τυχαίας έρευνες το πόθεν έσχες.

Αυτοτελής οργανισμός είσπραξης δημοσίων εσόδων με διοικητή επί θητεία. Οι καταθέσεις των Ελλήνων δεν είναι συμισιακές με τα κόμματα (συνεταιρικές, θα το λέγατε εσείς). Το λέμε λοιπόν προς κάθε κατεύθυνση. Μακριά από το τραπέζι οι συζητήσεις για κούρεμα καταθέσεων, πρόσθετους φόρους. Τσαμπουκάδες όχι με τα λεφτά του λαού.

Αντιθέτως πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια οι έχοντες και κατέχοντες να επιστρέψουν τα λεφτά τους στις ελληνικές Τράπεζες.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 15 δισ. ευρώ εντός Ελλάδος μαύρα και 80 με 100 δις εκτός Ελλάδας. Να προσφερθεί μια- και μόνο μια- ευκαιρία να τα νομιμοποιήσουν με εφάπαξ καταβολή 7% επί του ποσού και 1% το χρόνο για τα επόμενα δέκα χρόνια. Τα έσοδα από αυτή τη νομιμοποίηση του χρήματος που έχει παραχθεί στην Ελλάδα να πάνε στην παιδεία, τη δημιουργία πρότυπων σχολείων σε όλες τις υποβαθμισμένες περιοχές και όχι μόνο στην Αθήνα. Στη χρηματοδότηση των ειδικών σχολείων. Είναι ντροπή μας ότι τα ειδικά σχολεία στην Ελλάδα ανοίγουν το Δεκέμβρη ή το Γενάρη, γιατί μέχρι τότε δεν υπάρχει καμία φροντίδα. Και στην ενδυνάμωση της προσχολικής παιδείας.

Κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας. Κανένας δεν χάνει το σπίτι που μένει, αλλά και σε κανέναν δεν χαρίζεται το σπίτι που χρωστάει.

Άμεση επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ώστε να καλύψει όλες τις οικογένειες που πραγματικά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα πλεονάσματα αρχίζουν να μετράνε αφού πρώτα όλοι έχουν εξασφαλίσει φαγητό – στέγη - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πληρώνουν ασφάλιστρα και μετά δουλεύουν. Δουλεύουν και μετά πληρώνουν αναλογικώς τα ασφάλιστρά τους.

Η νέα γενιά έχει προτεραιότητα.

Η Ελλάδα χάνει λίγο-λίγο τα παιδιά της, την εγκαταλείπουν. Πρέπει λοιπόν να τα αλλάξουμε όλα προς όφελος των νέων. Από το εκπαιδευτικό σύστημα, ως την ενίσχυση νέων μικρών επενδύσεων από νέους, στην πληροφορική, στις σύγχρονες δυναμικές καλλιέργειες.

Η Ελλάδα πρέπει να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της με νέο παραγωγικό μοντέλο γιατί τα δανεικά δεν είναι λύση. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει μεγαλύτερο «εθνικό θέμα» από την οικονομική εξάρτηση της πατρίδας. Διότι αυτό περιορίζει τις δυνατότητες να χειριστούμε τα άλλα εθνικά θέματα πραγματικά ως εθνικά θέματα.

Οι εξαγωγές είναι η πρώτη προτεραιότητα γιατί τα δανεικά θα είναι πάντα δανεικά.
Τουρισμός -Γεωργία -Βιομηχανία.

Να ενισχύσουμε αυτούς που ήδη επενδύουν στην Ελλάδα. Οι 100 θέσεις εργασίας που έχει μια εταιρία μπορεί με κίνητρα να γίνουν άμεσα 150.

Να αξιοποιήσουμε την ελληνική γη. Να έρθουν επενδύσεις. Οι αποφάσεις για τις προτεινόμενες επενδύσεις σε όλη τη χώρα να παίρνονται άμεσα αν δημιουργούν θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες. Να επιταχύνουμε τις διαδικασίες με σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις αλλά όχι με ατέρμονες δικαστικές αποφάσεις.

Εργασία και όχι λόγια και δανεικά.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες του Ποταμιού. Αναλυτικά μπορείτε να τα δείτε στα ηλεκτρονικά μας μέσα. Τα έχουμε αναρτήσει.

Πόσες από αυτές θα γίνουν πράξη, θα εξαρτηθεί από τους πολίτες.

Όλες οι μεγάλες δημοσκοπήσεις – κρυφές και φανερές – δίνουν το Ποτάμι τρίτη δύναμη στη χώρα. Και τώρα που οι κυβερνητικές πιέσεις έχουν μειωθεί, θα έχουν ενδιαφέρον και έχουν ενδιαφέρον οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν την πραγματική δύναμη των κομμάτων. Είναι μεγάλη η ευθύνη. Είναι μεγάλη η ευθύνη της τρίτης διερευνητικής εντολής στο Ποτάμι. Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα.

Για πρώτη φορά ίσως στην νεώτερη πολιτική ιστορία μας θα κληθεί ένα Κίνημα που δεν κουβαλάει τις αρρώστιες του παλιού κομματικού συστήματος να κάνει μια κυβερνητική πρόταση στον ελληνικό λαό.

Και τότε θα δουν όλοι αυτοί των γκρίζων κομματικών γραφείων ότι η Ελλάδα έχει δυνάμεις. Όχι το Ποτάμι έχει δυνάμεις. Η Ελλάδα έχει λύσεις. Και αυτές οι λύσεις είναι οι άνθρωποι της. Με το Ποτάμι, για ένα μπορεί να είναι σίγουρη η ελληνική κοινωνία.
Στις θέσεις ευθύνης δε θα βρεθούν οι φίλοι μας, αυτοί που μπήκαν πρώτοι στο Ποτάμι. Στις θέσεις ευθύνης θα βρεθούν οι ικανοί – οι θαρραλέοι – οι μελετημένοι – οι λογικοί.

Προσπαθούν να φοβίσουν τον κόσμο. Χθες έβλεπα τους παλιούς να ωρύονται «εμείς ξέρουμε τη δουλειά- εμάς να εμπιστευθείτε - εμείς θα κυβερνήσουμε ξανά ότι και να ψηφίσει ο ελληνικός λαός». Το είπε κάποιος, ένα μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το άκουγα.

Λάθος παιδιά αυτή η χώρα δεν θα σωθεί αν συνεχίσετε να την κυβερνάτε οι ίδιοι και οι ίδιοι αλλάζοντας απλώς στρατόπεδο και αλλάζοντας ταμπέλες και αρχηγό.

Αυτή η χώρα θα κυβερνηθεί από το καινούργιο. Από τους δημιουργούς – από αυτούς που έχουν χτίσει στη ζωή τους.
Δεν έχουν προστάτες – δεν εξυπηρετούν συμφέροντα – δεν έχουν δικές τους εφημερίδες και κανάλια - αλλά πώς το λέει ο Καζαντζάκης;

«Υπάρχει στον κόσμο ένας μυστικός νόμος, σκληρός κι` απαραβίαστος - κι αν δεν υπήρχε αυτός ο νόμος, ο κόσμος θα ήταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος».

Τι λέει αυτός ο νόμος; Το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει αλλά πάντα στο τέλος νικιέται.
Σας ευχαριστώ

Και να ξέρετε, αυτό που μόνο θα καθορίσει η δράση μας δεν είναι η νίκη. Είναι το μέγεθος της νίκης. Γι' αυτό πρέπει να παλέψουμε. Για το μέγεθος της νίκης, να είναι τέτοιο που να σύρει την Ελλάδα ξανά σε μια πορεία ανάπτυξης και προοδευτικής ανασύνταξης.

Ευχαριστώ."