24 Μαΐου, 2019

H μη συμμετοχή μας στο RescEU οφείλεται στην αδυναμία κατάθεσης σχεδίων αντιμετώπισης κρίσεων

Μίλτος Κύρκος

O Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, στην εκπομπή "Αθήνα Σήμερα" της Νόνης Καραγιάννη στον Αθήνα 98,4.

"Είναι παρανοϊκό η Ελλάδα να μείνει εκτός του RescEU" υποστήριξε ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, στην εκπομπή "Αθήνα Σήμερα" της Νόνης Καραγιάννη στον Αθήνα 98,4. Ο εκ νέου υποψήφιος Ευρωβουλευτής του Ποταμιού επανέλαβε τα λεγόμενα του επιτρόπου κ. Στυλιανίδη ότι: "Επανειλημμένα τους έχω ζητήσει να βάλουν τα ελληνικά μέσα, αλλά δεν μπορώ να τους υποχρεώσω” και συμπλήρωσε πως το RescEU χρειάζεται διότι η Κομισιόν μπορεί να ζητήσει τα σχέδια αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. "Αρα, πιθανολογώ ότι η έλλειψη σχεδίου είναι που μας κράτησε, με δικαιολογίες τεχνικού χαρακτήρα, μακριά" κατέληξε.

Σχετικά με τον σφιχταγκαλιασμό Δημόσιας Διοίκησης και πολιτικής εξουσίας, ο Μίλτος Κύρκος επεσήμανε πω δύσκολα θα τελειώσει, "τουλάχιστον δεν έχω διαβάσει τίποτα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που να επικεντρώνεται σε αυτό" τόνισε. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως η αξιολόγηση, που κατά κόρον χρησιμοποιείται ως λέξη-φετίχ, προϋποθέτει ξεκάθαρες δομές, υπηρεσίες και περιγραφή θέσης, κάτι που δεν υπάρχει στη χώρα και "όπως όλα τα άλλα, είναι απλώς για να κοροϊδευόμαστε".

Ακούστε ο ηχητικό:

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Καλή σας ημέρα, κύριε Κύρκο.

Καλημέρα, κυρία Καραγιάννη.

Δεν ξέρω εάν συμμερίζεστε το σενάριο που λέει ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκλογές τον Ιούνιο.

Έχω πει τόσες φορές ότι μπορεί να γίνουν εκλογές “κάποια ημερομηνία” . Τώρα δεν θα πιω και αυτό το ποτήρι.

Για μένα, είναι μία ευκαιρία να αναρωτηθούμε τι στο καλό είχε στο μυαλό του ο νομοθέτης, όταν δεν έκανε ένα σταθερό εκλογικό κύκλο. Αυτό πρέπει να εξασφαλίσει ο επόμενος, γιατί δυστυχώς δεν το εξασφάλισε ο τωρινός.

Έχω την εντύπωση - για να σας κεντρίσω λιγάκι - ότι ο νομοθέτης αυτό που είχε στο μυαλό του ήταν να μην διαταράξει το πρωθυπουργικό-κεντρικό σύστημα της πολιτικής εξουσίας.

Σαφώς και δεν θα διαταρασσόταν γιατί είναι το κερασάκι στην τούρτα. Οι άλλες εξουσίες του πρωθυπουργού υπάρχουν: Μπορεί να κυβερνάει μόνο με 151 βουλευτές, χωρίς να έχει ανάγκη την αντιπολίτευση, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα όμως, να χρησιμοποιεί την απειλή των εκλογών ώστε να ρυθμίζει κάθε τι που συμβαίνει το τελευταίο χρόνο στη χώρα. Και χωρίς αυτό το κερασάκι δεν μεταλασσόμαστε σε ένα προεδρικό, ας πούμε, μοντέλο.

Αλλά το είπατε πολύ σωστά. Είναι πελατειασμός αυτό που δείχνει ο νομοθέτης. Θα έπρεπε να είχε λήξει με αυτή την κυβέρνηση που υποτίθεται ότι ήταν η καινούρια και θα άλλαζε πολλά.

Αυτό δεν έχει δημοσιονομικό κόστος για να χρειάζεται την έγκριση των πιστωτών. Είναι μία ωραία καραμέλα αυτή που λέει “ό,τι λάθη έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν επειδή τα επέβαλαν οι πιστωτές”. Δεν ασχολήθηκαν καν με τον τετραετή κύκλο των εκλογών οι πιστωτές. Αντίθετα τους ρωτούσαν: “μα δεν έχετε;”. Γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν. Και δεν καταλαβαίνω πώς μπορούμε εμείς να λαθρο-βιώνουμε με τέτοιο τρόπο. Ας τελειώνει αυτή η υπόθεση, για να μη συζητάμε πάλι σε κάποια.

Αλήθεια θεωρείτε ότι θα τελειώσει αυτή η στρέβλωση; Για να χρησιμοποιήσω λίγο πιο κομψό όρο. Θα τελειώσει αυτή η πολιτική στρέβλωση που είναι και το κεντρικό αφήγημα τελικά στη δημόσια σφαίρα;

Όχι. Γιατί δεν μιλάμε μόνο για το θέμα του τετραετούς κύκλου. Μιλάμε για την συγκρότηση της Διοίκησης με ένα τρόπο που είναι πελατειακός, εξαρτάται από την πολιτική εξουσία, αλλά και η πολιτική εξουσία και οι αποφάσεις της εξαρτώνται από την Δημόσια Διοίκηση. Αυτός ο σφιχταγκαλιασμός δεν βλέπω να τελειώνει, τουλάχιστον δεν έχω διαβάσει τίποτα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που να επικεντρώνεται σε αυτό. Γιατί η αξιολόγηση που κατά κόρον χρησιμοποιείται ως λέξη-φετίχ προϋποθέτει ξεκάθαρες δομές, υπηρεσίες και περιγραφή θέσης - τι ακριβώς κάνει ο κάθε εργαζόμενος. Δεν τα έχουμε. Όπως όλα τα άλλα, είναι απλώς για να κοροϊδευόμαστε.

Κύριε Κύρκο, επειδή συζητάμε για όλες αυτές τις στρεβλώσεις, το τελευταίο διάστημα, κι όσο πάμε προς την κάλπη, έχει αναβιώσει μία ρητορική χαμένης ψήφου. Την χρησιμοποιεί ο κύριος Μητσοτάκης. Για να μην αδικήσω τον κύριο Μητσοτάκη, είναι αυτό που χρησιμοποιεί ο αρχηγός του εκάστοτε - με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα - πρώτου κόμματος. Η λογική της χαμένης ψήφου. Δηλαδή πρέπει να ψηφίσετε μεγάλο κόμμα -δηλαδή εμένα λέει ο καθένας - και όχι τα μικρά κόμματα.

Αυτή η ρητορική που την ακούμε πολλά χρόνια, πιστεύετε ότι έχει ανταπόκριση στο εκλογικό σώμα; Δημιουργεί δηλαδή αντίβαρο κατά των μικρών κομμάτων;

Όπως το είπατε, με μία μικρή διόρθωση. Δεν είναι μόνον ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Είναι οι δύο αρχηγοί, οι οποία παίζουν πάντα την σύγκρουση “μεταξύ του φωτός και του σκότους”.

Διαφορετικοί αρχηγοί, διαφορετικά κόμματα, η σύγκρουση όμως παραμένει. Σύμφωνα με αυτή τη ρητορική, θα έπρεπε να έχουμε μία πάρα πολύ φωτισμένη χώρα, γιατί κάθε φορά κερδίζει αυτός που αντιπροσωπεύει το “φως”. Και δεν το βλέπουμε. Χάνεται κάπου. Νυχτώνει μετά.

Θα ήθελα να πω πως” όχι, αυτό δεν λειτουργεί”. Αλλά δυστυχώς λειτουργεί, πολύ σημαντικά. Η πόλωση δυναμώνει τα μεγάλα κόμματα εις βάρος των μικρότερων.

Υπάρχει όμως ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που βγαίνει από την στατιστική. Από το 1981 μέχρι και τις τελευταίες ευρωεκλογές, 12% των πολιτών κατά μέσο όρο, που θα ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές δέσμιοι του δικομματισμού, στις ευρωεκλογές θα ψηφίσουν μικρότερα κόμματα.

Όχι 12% θα ψηφίσουν μικρότερα κόμματα, γιατί είναι πολύ περισσότεροι, είναι γύρω στο 30%. 12% αυτών που θα ψηφίσουν μεγάλα κόμματα στις βουλευτικές, θα προστεθούν στις ψήφους των μικρών κομμάτων στις ευρωεκλογές. Άρα το να προσπαθείς να πολώσει τις ευρωεκλογές είναι απλώς μία πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές. Δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που θέλουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Για αυτό, το μήνυμα που θα δεις στο δημοψηφισματικό αποτέλεσμα της Κυριακής είναι ένα στρεβλό μήνυμα - και οι ίδιοι θα το ερμηνεύσουν με τελείως διαφορετικό τρόπο από τη Δευτέρα - γιατί δεν θα απεικονίζει τον πραγματικό δικομματισμό. Θα απεικονίζει τον δικομματισμό μείον 10%, 12% ή 14%. Άρα είναι ένα στρεβλό μήνυμα από τη γέννηση.

Δεν χάνουν όμως την ευκαιρία να κάνουν μία πρόβα τζενεράλε για τις εκλογές που ακολουθήσουν ή τον Ιούνιο ή τον Οκτώβρη ή κάποια στιγμή ενδιάμεσα.

Είναι κρίμα γιατί εκτός από δημοψήφισμα, θέλουμε και ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγκροτεί το κοινοβούλιο,εμείς θα διαβάζουμε μηνύματα για κάποιες επερχόμενες εκλογές. Αυτό δείχνει και την ισχύ της χώρας.

Έχετε δίκιο απόλυτο και είναι και η απάντηση στο γιατί πάρα πολλά πράγματα στη χώρα μας δεν προχωρούν. Γιατί παρακολουθούμε τις εξελίξεις με τεράστια καθυστέρηση. Αυτό που μόλις είπατε είναι πάρα πολύ ενδεικτικό. Μία τελευταία ερώτηση κύριε Κύρκο.

Μήπως να πούμε για το RescEU που με τρώει;

Ναι, πείτε.

Το RescEU που είναι η πολιτική που έχει ψηφιστεί και εφαρμοστεί για την παροχή μέσων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τα κράτη-μέλη, δημιουργώντας μια δική της δεξαμενή, μια δική της ομάδα μέσων ώστε να υπάρχουν και να χρησιμοποιούνται από τις χώρες χωρίς να πρέπει να δανείζεται η μία από την άλλη με έναν αργό μηχανισμό. Περισσότερα μέσα και στη διάθεση όλων. Η Ελλάδα δεν συμμετέχει. Ο επίτροπος Στυλιανίδης λέει:”Επανειλημμένα τους έχω ζητήσει να βάλουν τα ελληνικά μέσα, δεν μπορώ να τους υποχρεώσω”.

Το είχε πει και δημόσια όταν είχε έρθει πέρυσι με την ένταση των μεγάλων πυρκαγιών, κυρίως στο Μάτι.

Ακριβώς. Από τον Αύγουστο - που το είχε πει - μέχρι σήμερα πέρασε πάρα πολύ γρήγορα από την Επιτροπή, από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και έγινε το RescEU, και είναι πια λειτουργικό. Η Ελλάδα δεν έδωσε τα μέσα. Εγώ αν ήμουν υπουργός δεν θα έδινα μόνο τα πέντε αεροπλάνα που δουλεύουν αλλά θα έδινα εικοσιτρία, ας μην είναι πλήρως λειτουργικά, και θα έλεγα “Ξέρετε, δεν έχω ανταλλακτικά”. Γιατί το RescEU προβλέπει και την τεχνική υποστήριξη ώστε να είναι λειτουργικά.

Συντήρηση και υποστήριξη.

Είναι παρανοϊκό εξαιτίας κάποιων παρανοϊκών διαδικασιών ή λάθος οπτικής να μένουμε έξω. Αλλά ξέρετε τι χρειάζεται επιπλέον το RescEU; Η Κομισιόν μπορεί να ζητήσει τα σχέδια αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Αρα, πιθανολογώ ότι η έλλειψη σχεδίου είναι που μας κράτησε, με δικαιολογίες τεχνικού χαρακτήρα, μακριά. Σχέδιο; Και θα το αξιολογήσουν κιόλας;

Έχετε απόλυτο δίκιο. Αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα “γιατί δεν το κάνουμε;” Διότι δεν υπάρχει σχέδιο. Δεν υπήρχε και παρά το σοκ, την τραγωδία στο Μάτι, δεν φαίνεται να υπάρχει, δεν υπάρχει ούτε τώρα.

Κυρία Καραγιάννη, δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό που σας είπα για την Διοίκηση: Αν δεν ξεκαθαρίσεις ποιος έχει την ευθύνη, ποια υπηρεσία έχει την ευθύνη δεν το κάνουμε. Έντεκα ήταν για να σβήσουν τη φωτιά, έντεκα υπεύθυνοι που αλληλοεμπλέκονται στα πόδια ο ένας του άλλου και κανένας φυσικά δε φταίει. Άρα, τι σχέδιο να κάνεις; Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε τις αρμοδιότητες, και το απαιτούμε από τους επόμενους, δεν το λέμε απλώς. Αλλά και για τους τωρινούς, δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση να μην ξεκαθαρίσουν το Δημόσιο. Απλώς δεν ήξεραν και σε αυτό το χώρο,τι πρέπει να κάνουν.

Κύριε Κύρκο πρέπει να ολοκληρώσουμε να σας ευχηθώ καλή δύναμη. Δίνει μία μάχη πολιτικής επιβίωσης το Ποτάμι. Ο κύριος Κύρκος από τους σύμφωνα με τα διεθνή ευρωπαϊκά δεδομένα από τους πιο δραστήριους Έλληνες ευρωβουλευτές, θα έλεγα συνολικά από τους πιο δραστήριους ευρωβουλευτές είναι και πάλι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος του, με το Ποτάμι φυσικά. Να σας ευχαριστήσω πολύ.

Με το Ποτάμι.

Ναι, φυσικά με το ποτάμι. Έτσι ακριβώς κύριε Κύρκο. Καλή δύναμη, καλή επιτυχία. Λυπάμαι που κλείνω έτσι αλλά ο χρόνος που επιβάλλεται αυτές τις μέρες…

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ