8 Οκτωβρίου, 2019

Η δυναμική των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και οι προσδοκίες για ανταπόδοση

Γιώργος Κακλίκης

Συνεχείς τουρκικές απειλές και αναμάσηση μιας επιθετικής ρητορικής κατά  Κύπρου, Ελλάδας Αιγύπτου και Ισραήλ είναι το κλίμα που σήμερα επικρατεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.  Οι δύο προβεβλημένοι υπουργοί του κ. Ερντογάν, ο φερόμενος ως επίδοξος διάδοχός του κ. Ακάρ και ο  ΥΠΕΞ κ. Τσαούσογλου, επαναλαμβάνουν  εκτός διεθνούς νομικής λογικής επιχειρήματα και ψεύδη για δήθεν αδιάλλακτη στάση  των Ελληνοκυπρίων στο Κυπριακό,  για δήθεν μονομερή βήματα της Λευκωσίας στο ενεργειακό κατηγορώντας την ότι ωθεί τα πράγματα στη σύγκρουση. Και μαζί με αυτά, ανεβαίνει επικίνδυνα η θερμοκρασία με τις διαδοχικές NAVTEX με τις οποίες η Τουρκία δεσμεύει περιοχές στην ίδια την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η δυναμική των ελληνοαμερικανικών σχέσεων βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και πολλοί ελπίζουν ότι η ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη βελτίωσή τους θα διαμορφώσει μιας μορφής προστασία των συμφερόντων της Ελλάδας . Ιδιαίτερα τώρα που η Αθήνα έχει “τακτοποιήσει” τις σχέσεις της με τον βόρειο γείτονά της, συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα των Βαλκανίων. Στις θετικές κινήσεις της Ελλάδας στα Βαλκάνια προστίθενται οι πρωτοβουλίες της στην Α. Μεσόγειο με τις επιτυχείς συνεργασίες της με δύο ιδιαίτερης σημασίας συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Την επίσκεψη του κ. Πομπέο στη Ελλάδα θα ακολουθήσει η διμερής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Οι διευκολύνσεις της Αθήνας, όπως  εκείνες που αναφέρονται στην Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο, είναι γενναιόδωρες και η Ελλάδα προσδοκά  ανταπόδοση.  Με στήριξη των δικαίων της τα οποία απερίφραστα τίθενται υπό αμφισβήτηση από την Τουρκία.

Φεύγοντας από την Ελλάδα ο αμερικανός Υπουργός δεν αφήνει στα χέρια του έλληνα συναδέλφου  του “επιστολή εγγυήσεων” για την ασφάλεια της Ελλάδας. Αν και είναι ο μόνος εναπομείνας - πλην του Προέδρου του - ισχυρός παράγων στο χώρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ας συγκρατήσουμε ότι πολλά στερεότυπα περί Τουρκίας  εξακολουθούν να πλανώνται στην αμρικανική διοίκηση. Και αυτό, παρά την παρατεταμένη διατάραξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων που έχει οδηγήσει σε σκέψεις για τη διαμόρφωση κάποιου “Plan B” στις σχέσεις με την Άγκυρα.

Για την Αθήνα, καλό  είναι να μη επαφίεται σε υπεραισιόδοξες υποθέσεις και να εξακολουθήσει τόσο την επιτυχημένη ενίσχυση των δεσμών της με τις ΗΠΑ και άλλους όσο και τις προσπάθειές της για την επείγουσα αμυντική θωράκιση της χώρας. Όσοι απειλούν,  τη δύναμη υπολογίζουν και λίγη σημασία δίνουν στις θεωρητικές στηρίξεις έστω και αν αυτές πλαισιώνουν κάποιες συμφωνίες. Εκτός αν αυτές οι τελευταίες μετουσιωθούν σε πραγματική ασπίδα των συμφερόντων και δικαίων μας.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ