1 Μαρτίου, 2019

Γράμμα από μία Ελληνίδα του εξωτερικού

Guest Αρθρογράφος

Περί ψήφου αποδήμων

Οι απόδημοι Έλληνες, οι τάξεις των οποίων έχουν πυκνώσει τα τελευταία χρόνια με στρατιές νέων μεταναστών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας, το οποίο δεν έχει ως σήμερα αξιοποιηθεί, όπως θα έπρεπε να αξιοποιηθεί. Εκτός του ότι οι απόδημοι είναι υποχρεωμένοι να ζουν μακριά από την αγαπημένη τους πατρίδα και τους συγγενείς και φίλους τους, σήμερα που ο κόσμος έχει γίνει ένα πλανητικό χωριό εξαιτίας των απεριορίστων δυνατοτήτων επικοινωνίας, αυτοί δεν έχουν ακόμη το δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας των στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και άρα στερούνται το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να εκφραστούν πολιτικά! Η Ελλάδα στον τομέα αυτό αποτελεί τη θλιβερή εξαίρεση μαζί με 6 άλλες χώρες από τις 45 του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η υπογράφουσα Α.Δ., έχω κάνει πρόσθετες σπουδές στη Γερμανία, και είμαι κάτοχος τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Ενηλίκων. Ζω και εργάζομαι στο Coburg της Βαυαρίας ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Τα καθήκοντά μου συνίστανται στα εξής: διοίκηση και οργάνωση, συντονισμός και εποπτεία τμήματος, διδασκαλία εξειδικευμένης ορολογίας και καλλιέργεια δεξιοτήτων σε σχέση με συγκεκριμένες επαγγελματικές ειδικότητες, εκπλήρωση καθηκόντων κοινωνικού λειτουργού και ένταξη προσφύγων στη αγορά εργασίας.

Είμαι μία από τις πολλές νέες και νέους επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία. Συναντιόμαστε συχνά για να συζητήσουμε τα προβλήματά μας και τα επίκαιρα προβλήματα της πατρίδας μας. Όλοι εμείς που αγαπούμε τόσο πολύ τη χώρα μας εκφράζουμε την ανησυχία μας για τη διαρκή αδιαφορία των κυβερνήσεων, των κομμάτων και των ιθυνόντων στη χώρα μας για το μέλλον και τα δικαιώματά μας. Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα αρμόδια Υπουργεία (Εσωτερικών και Εξωτερικών) δεν εδέησαν ακόμη να ασχοληθούν, για να επιλύσουν ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα! Πρόκειται, όπως είπαμε και πιο πάνω, για το αναφαίρετο δικαίωμά μας, το οποίο δεν έχει ακόμη γίνει πράξη, να ψηφίζουμε στις εθνικές εκλογές και ιδιαίτερα στις ευρωεκλογές, διότι αφενός η δυνατότητα ψήφου σε όλους τους ενήλικες πολίτες της χώρας προβλέπεται από το Σύνταγμα και αποτελεί βασική προϋπόθεση ουσιαστικής δημοκρατίας και αφετέρου ζούμε και εργαζόμαστε στην Ευρώπη και θέλουμε να εκφράζουμε τις θέσεις μας για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και να επηρεάζουμε τις πολιτικές αποφάσεις που καθορίζουν τη μοίρα μας ως Ευρωπαίων πολιτών. Φυσικά το δικαίωμα αυτό δεν αφορά μόνο τους επιστήμονες αλλά και όλους τους Έλληνες εργαζόμενους του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πατρίδας τους.

Επειδή είναι αδιανόητο να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει επειγόντως να ρυθμίσει το πρόβλημα αυτό, και να δώσει στους απόδημους το δικαίωμα να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές). Οιαδήποτε καθυστέρηση και αδιαφορία σ’ αυτό το ζήτημα είναι παράνομη και αδικαιολόγητη και δίνει το μέτρο της δημοκρατικής ευαισθησίας του πολιτικού μας κόσμου σε ένα ουσιαστικό δημοκρατικό ζήτημα, όπως είναι η συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Με εκτίμηση
Α.Δ.