19 Απριλίου, 2017

«Γόνιμος ρεαλισμός αντί άγονης ιδεοληψίας για να βγούμε από την κρίση»

Γιώργος Μαυρωτάς

Την εικόνα μιας διχοτομημένης, ανάμεσα σε προοδευτικούς και συντηρητικούς, Τουρκίας παρουσίασε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού ‘Εργου του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γείτονα χώρα, κατά την παρουσία του στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων με τους Βασίλη Λυριτζή και Μαρία Αναστασοπούλου, το πρωί της Τρίτης 18 Απριλίου 2017. Χαρακτήρισε έκπληξη τη μικρή διαφορά με την οποία επικράτησε το ΝΑΙ, εκτιμώντας πως το αποτέλεσμα ψαλιδίζει τα φτερά του κ. Erdoğan. Επεσήμανε πως δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, υπό το πρίσμα του Προσφυγικού αλλά και του Κυπριακού, καθώς μεγάλο ποσοστό του Τουρκικού λαού επιθυμεί μια περισσότερο κοσμοπολίτικη Τουρκία.

Ο κ. Μαυρωτάς διαπίστωσε πως υπάρχει κόστος από το καθυστερημένο κλείσιμο της αξιολόγησης τον Μάιο έναντι του Δεκεμβρίου, καθώς ο προϋπολογισμός είχε ως βάση ρυθμό ανάπτυξης 2,7% με την έγκαιρη ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, από την οποία ήδη έχουμε χάσει ένα τρίμηνο. Εκτίμησε πως στην επικείμενη σύνοδο του Δ.Ν.Τ. θα υπάρξει λευκός καπνός και θα ακολουθήσει ένα Eurogroup όπου θα κλείσει η αξιολόγηση και θα αποκατασταθεί κάπως η ρευστότητα. Ευχήθηκε οι πραγματιστές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να επικρατήσουν των ιδεοληπτικών, ώστε να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και να αντιμετωπιστεί η ιδιωτική οικονομία όχι σαν τίγρη που κατασπαράζει αλλά σαν άλογο που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, τόσο με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και με μεγάλες επενδύσεις. Προέτρεψε να ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό, καθώς έχουν περάσει έξι μήνες από τη σχετική νομοθέτηση και δίνεται η εντύπωση ότι προσπαθούμε να μην εφαρμόζουμε όσα ψηφίζονται, καθιστώντας δυσχερείς τις επενδύσεις. Για τη Δ.Ε.Η. είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το μοντέλο του Ο.Τ.Ε. και όχι του Ο.Σ.Ε. στην αναπόφευκτη ιδιωτικοποίηση μέρους της, με βάση τις νέες συνθήκες που τίθενται λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Ο βουλευτής του Ποταμιού έκρινε πως χρειάζεται αλλαγή παραδείγματος, καθώς ΠΑ.ΣΟ.Κ, Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δοκιμάστηκαν διαδοχικά και απέτυχαν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση γιατί ήθελε ο καθένας να πάρει το παιχνίδι μόνος του. Κάλεσε να τεθεί το πατριωτικό καθήκον πάνω από το κομματικό, έτσι ώστε να επιτευχθεί συνεργασία των συνθετικών δυνάμεων που διατρέχουν οριζόντια την κοινωνία και αξιοποίηση των ικανών ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου, στη βάση μιας ελάχιστης συναίνεσης μέχρι τον Αύγουστο του 2018 καθότι, ούτως ή άλλως, είναι στενό το πλαίσιο από τη συμφωνία. ‘Εκανε σαφές πως το Ποτάμι θα συνεργαστεί με αυτούς που βρίσκονται πιο κοντά στις θέσεις του.

Ο κ. Μαυρωτάς, ολοκληρώνοντας, εκτίμησε πως το μονοπώλιο ηθικής που επικαλείται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποπροσανατολίζει, καθώς αναγκαίο είναι το θεσμικό και όχι το ηθικό πλεονέκτημα. «Δεν χρειαζόμαστε φωτοστέφανα, αλλά θεσμούς» όπως είπε χαρακτηριστικά. Συμφώνησε πως πρέπει να ριχθεί άπλετο φως στις υποθέσεις που εξετάζονται στη Βουλή. Διαπίστωσε όμως πως αν και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήρθε στην εξουσία κραδαίνοντας τη ρομφαία που θα αποκεφαλίσει τη Λερναία ‘Υδρα του πελατειακού κράτους, ακολούθησε τις ίδιες πρακτικές της πελατοκρατίας και της κομματοκρατίας, τονίζοντας ότι τελικά η πόλωση θρέφει ακριβώς αυτό το πελατειακό κράτος, το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας.

Δείτε το βίντεο:

*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής