23 Μαΐου, 2016

Γιώργος Σκούρας: Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

Ποτάμι

Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου στην κυβέρνηση

Στις 20 Νοεμβρίου ψηφίστηκε ως ισοδύναμο μέτρο για τα προαπαιτούμενα για την καταβολή δόσης δανείου η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί.

Σας μεταφέρουμε την αγωνία, την οργή και την αμηχανία του κλάδου, ο οποίος ουδέποτε ενημερώθηκε ή ερωτήθηκε για ένα τέτοιο μέτρο. Είναι εξοργιστικό και άκρως απογοητευτικό ότι η κυβέρνηση βρήκε την «εύκολη» λύση στον κλάδο των αμπελουργών, των οινοποιών αλλά και πλήθους συναφών παραγωγικών τομέων. Σας επισημαίνουμε σχετικά:

Ένα τέτοιο μέτρο είναι οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικό. Σημειώνουμε ότι ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας σημαίνει:

 • 200.000 αμπελουργοί
 • 700 και πλέον οργανωμένα οινοποιεία
 • 20.000 εργαζόμενοι άμεσα στο χώρο της οινοποιίας
 • εκατοντάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την παραγωγή και την εμπορία οίνου: φυτώρια, επιχειρήσεις εξοπλισμού, εταιρείες προώθησης, διανομείς, εστίαση, κάβες...
 • Ειδικότερα:

  Τίθεται ζήτημα επιβίωσης του ελληνικού αμπελώνα. Η αποδυνάμωση και αποδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς θα δώσει το τελικό χτύπημα στους Έλληνες αμπελουργούς, στην ανάπτυξη της υπαίθρου αλλά και στις προσπάθειες να αναπτυχθεί η γαστρονομία.

  Όλες οι επιχειρήσεις του οινοποιητικού κλάδου, αλλά και των συναφών δραστηριοτήτων, επιβαρύνονται και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό και θα αναγκαστούν να προβούν σε περιορισμό δραστηριοτήτων, σε απολύσεις προσωπικού ή ακόμα και σε διακοπή των εργασιών τους. Στην συγκυρία της σημερινής κρίσης, τα οργανωμένα οινοποιεία και οι συνδεδεμένοι με την οινοποίηση κλάδοι έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κινούνται στα όρια της επιβίωσής τους και σε μεγάλο βαθμό καταγράφουν ζημιές.

  H επιβολή Ε.Φ.Κ. στον οίνο οδηγεί πρακτικά πολλές αν όχι τις περισσότερες από τις οινικές επιχειρήσεις σε κλείσιμο, λόγω φορολογικής αποθήκης: προκειμένου να ελεγχθεί η καταβολή του σχετικού φόρου, είναι απαραίτητη η ύπαρξη φορολογικής αποθήκης, η οποία με τη σειρά της απαιτεί σχετικές εγγυήσεις και πιστώσεις από το τραπεζικό σύστημα. Είναι βέβαιο ότι στην τρέχουσα συγκυρία η συντριπτική πλειοψηφία των οινοποιητικών επιχειρήσεων της Χώρας δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει.

  Με τον Ε.Φ.Κ. κατεδαφίζονται τα οργανωμένα οινοποιεία, εκείνα δηλαδή ακριβώς που προωθούν το σύγχρονο Στρατηγικό Σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο κλάδος για τον οίνο. Η πρότασή σας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την άοκνη προσπάθεια της ελληνικής οινοποιίας να σταθεί στα πόδια της, να κερδίσει τις αγορές του εξωτερικού και να αυξήσει τις εξαγωγές της.

  Υπονομεύεται η προσπάθεια ανάπτυξης του Τουρισμού, τόσο γενικώς όσο και ως προς τις εναλλακτικές μορφές αυτού. Η επιβάρυνση με Ε.Φ.Κ. του οίνου, εμβληματικού προϊόντος της Χωράς μας, συνιστά τροχοπέδη στον ποιοτικό Τουρισμό, ο οποίος θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για την Οικονομία μας.

  Η Ελληνική οινοποιία συμβάλλει ήδη πολλαπλώς στην προσπάθεια για την οικονομική ανόρθωση της Χώρας. Με την επιβολή Φ.Π.Α. από το 8% σταδιακά στο 23%, την υψηλή φορολόγηση επί των κερδών, τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, το συνάλλαγμα που εισάγεται από τις εξαγωγές οίνου κλπ, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόταν κανείς είναι ότι δεν θα συμβάλλαμε ήδη αρκετά στην συλλογική προσπάθεια.

  Αποδεικνύεται ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν αγγίζει το ζήτημα της χύμα διάθεσης αλκοόλης και αποσταγμάτων από την οποία προκύπτει φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή πολλαπλάσια των ισοδύναμων μέτρων που αναζητάτε (200 – 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες του ΙΟΒΕ). Υπενθυμίζουμε ότι το «νοικοκύρεμα» του συγκεκριμένου κλάδου απαιτείται:
  α) από τον ΟΟΣΑ (ο οποίος έχει εντάξει το ζήτημα στην περίφημη «εργαλειοθήκη» του, την οποία μάλιστα θα έπρεπε να είχατε υιοθετήσει στο σύνολο της, σύμφωνα με τον Ν. 4303/2015 πριν αναζητήσετε οποιαδήποτε «ισοδύναμα» μέτρα)

  β) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία με πρόσφατη αιτιολογημένη γνώμη απειλεί την Ελληνική Δημοκρατία με προσφυγή στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου λόγω των στρεβλώσεων που προκαλεί η διακίνηση χύμα αποσταγμάτων με σχεδόν μηδαμινή φορολόγηση.

  Η επιβολή Ε.Φ.Κ. στο κρασί σημαίνει σημαντική απώλεια εσόδων για το Κράτος. Η κατανάλωση κρασιού στην εγχώρια αγορά είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Η επιβολή του Ε.Φ.Κ. η οποία μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή τον αποθαρρύνει από την κατανάλωση και κατά συνέπεια υπάρχει μείωση εσόδων τόσο από τον ΦΠΑ όσο και από τον φόρο εισοδήματος των οινοποιητικών επιχειρήσεων, διανομέων κλπ.

  Ενισχύεται το φαινόμενο της λαθραίας διακίνησης οίνου. Αυτό συμβαίνει και με άλλα προϊόντα στα οποία επιβλήθηκε Ε.Φ.Κ. όπως π.χ. το τσίπουρο, με επώδυνα αποτελέσματα για τα δημοσιονομικά, την ποιότητα και την εικόνα του οίνου, ή ακόμα την δημόσια υγεία.

  Παραβλέπεται ότι το κρασί είναι τρόφιμο, κάθε μέρα επάνω στο Ελληνικό τραπέζι. Κινείται σε αντίθετη τροχιά με τα διάφορα οινοπνευματώδη – κυρίως εισαγόμενα – και τα οποία δικαίως φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

  Παραγνωρίζεται ότι το κρασί είναι τοπικό γεωργικό προϊόν. Φυσική εξέλιξη του σταφυλιού, το κρασί είναι συνυφασμένο με την ελληνική γεωργία και τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι παραλογισμός να φορολογείται με ειδικό τρόπο ένα προϊόν της Ελληνικής Γης.

  Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο το δίκαιο της Ε.Ε. προβλέπει αποκλειστικά και μόνο για τον οίνο δυνατότητα μηδενικού συντελεστή (άρθρο 5 της Οδηγίας 92/84/ΕΟΚ). Αυτό που επιτρέπει η κοινοτική νομοθεσία ως δυνατότητα για τις οινοπαραγωγικές χώρες της Ένωσης, η πρότασή σας το απεμπολεί.

  Ο Ε.Φ.Κ. κινείται αντίθετα από την πολιτική του συνόλου σχεδόν των οινοπαραγωγικών Χωρών της Ε.Ε., οι οποίες δεν επιβάλλουν Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Η Ελλάδα ως αμπελοοοινική Χώρα θα πρέπει επίσης να παραμείνει σε αυτή την θέση και να μην ακολουθήσει το παράδειγμα κρατών της Β. Ευρώπης, όπου για λόγους οικονομικού προστατευτισμού επιβάλλουν φόρο στην κατανάλωση κρασιού.

  Για όλους αυτούς τους λόγους, σας δηλώνουμε την ευθεία και καθολική αντίδρασή μας απέναντι στην ιδέα επιβολής Ε.Φ.Κ. στο κρασί.

  Ας μην γίνει η Ελλάδα αυτή η οποία, μόνη από όλα τα οινοπαραγωγά κράτη, θα ανοίξει την κερκόπορτα για την τελική άλωση ενός προϊόντος, το οποίο αυτή έφερε στον κόσμο και η οποία το προικοδότησε με τέτοιες πολιτισμικές βάσεις που σήμερα το αναδείχνουν ως παγκόσμιο πολιτιστικό μήνυμα του Μέτρου, της Υγείας, της Χαράς και ταυτόχρονα της Τοπικότητας και της Παγκοσμιότητας.

  Οποιαδήποτε υπονόμευση αυτών των αρχών μας βρίσκει απέναντι.

  Είμαστε αποφασισμένοι να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε κάθε δύναμη αυτού του τόπου που θα μας εισακούσει.

  Ο καθένας μας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

  Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου