6 Νοεμβρίου, 2017

Γίνε συνδημιουργός του νέου κόμματος

Ποτάμι

Κάλεσμα προς τους πολίτες «να γίνουν συνδημιουργοί ενός νέου κόμματος, που θα αλλάξει το σκηνικό» απηύθυνε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νέα Κρήτη και στη δημοσιογράφο Νικολέτα Σφακιανάκη. Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το νέο προοδευτικό Κίνημα θα γίνει φορέας εξουσίας «αν μπορέσει να εκφράσει όλους αυτούς που δεν τους χαρίστηκε τίποτα, αυτούς που δε ζήτησαν ποτέ χάρες από το πολιτικό σύστημα, αυτούς που κράτησαν όρθια τη χώρα και προδόθηκαν από τα κόμματα εξουσίας».

Διαβάστε τις απαντήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:

1. Γιατί ο κόσμος να ψηφίσει για έναν φορέα που ακόμα δεν έχει σχηματιστεί και συνεπώς του είναι άγνωστος; Δεν είναι παράδοξο να ψηφίσει για ένα φορέα που δεν ξέρει τι θα πρεσβεύει;

Ψηφίζει για επικεφαλής, με βάση τις θέσεις του καθενός. Θα εμπιστευτεί αυτόν που κρίνει ότι μπορεί να συγκροτήσει το κόμμα που θα τον εκφράζει. Αν πηγαίναμε σε συνέδριο, θα ήταν στημένο συνέδριο μηχανισμών κι ο νέος αρχηγός θα είχε τα χέρια του δεμένα. Τα «μαγειρέματα» θα έβγαζαν αρχηγό και όχι η κοινωνία. Τώρα ο τελικός κριτής θα είναι η κοινωνία. Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να αποφασίσει.

2. Με ποιο τρόπο ο νέος χώρος που θα δημιουργηθεί θα διασφαλίσει ότι θα αποτελεί «φορέα εξουσίας» και όχι «συμπλήρωμα εξουσίας» σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Θα γίνει φορέας εξουσίας αν μπορέσει να εκφράσει όλους αυτούς που δεν τους χαρίστηκε τίποτα. Αυτούς που δε ζήτησαν ποτέ χάρες από το πολιτικό σύστημα. Αυτούς που κράτησαν όρθια τη χώρα και προδόθηκαν από τα κόμματα εξουσίας. Τον έντιμο εργαζόμενο και αγρότη που στενάζει από τους φόρους, τη μητέρα που δε βρίσκει παιδικό σταθμό για το παιδί της, τον επιχειρηματία που τον κυνηγάει η γραφειοκρατία και τον πνίγουν οι φόροι.

3. Υπάρχουν προσωπικές πολιτικές επιλογές για τις οποίες μετανιώνετε και τις οποίες δε θα επαναλάβετε στο νέο εγχείρημα;

Στην περιπέτειά μου στην πολιτική πολλές φορές έπεσα σε τοίχο, αλλά, όπως λέει και το τραγούδι, «ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό». Το ζήτημα είναι να μαθαίνεις. Να βλέπεις τι απ' όσα έχεις δοκιμάσει δουλεύει και τι όχι. Στα 3 χρόνια του Ποταμιού έμαθα πολλά και ξέρω τι πρέπει να κάνω και τι να αποφύγω. Ξέρω ότι δεν αρκούν οι καλές θέσεις. Χρειάζεται πιο συγκροτημένη δομή.

4. Γιατί οι ψηφοφόροι να έρθουν να ψηφίσουν και γιατί να επιλέξουν εσάς;

Πρέπει να έρθουν γιατί έχουν την ευκαιρία να γίνουν συνδημιουργοί ενός νέου κόμματος, που θα αλλάξει το σκηνικό. Πρέπει να επιλέξουν εμένα, γιατί πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να έχει στην πολιτική ανθρώπους που έχουν δουλέψει πολύ στη ζωή τους. Έδωσα στη δημοσιότητα 21 προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Οι προτεραιότητές μου είναι ξεκάθαρες: κατάργηση του κομματικού κράτους, μείωση της φορολογίας, πολιτικές για τη νέα γενιά.

Πηγή: Νέα Κρήτη