12 Απρίλιος, 2019

Γιατί το Ποτάμι

Γιάννα Τζανιδάκη

Δε θα επαναλάβω αυτά που όλοι ξέρουμε: ότι το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα με ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ότι το Ποτάμι είναι ένα κόμμα που αναγνώρισε τη σημασία του να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο Έλληνες της Διασποράς και δη, της νέας Διασποράς, της Κρίσης. Το Ποτάμι αναγνωρίζει οτι οι Έλληνες του εξωτερικού έρχονται καθημερινά σε επαφή με άλλα συστήματα και άλλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες στις χώρες όπου ζουν, και βιώνουν με διαφορετικό τρόπο τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών, διαμορφώνοντας ετσι μία σφαιρική εικόνα τόσο για την Ευρώπη όσο και για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας.

Όμως επιτρέψτε μου να μιλήσω για τον Ελέφαντα στο δωμάτιο, όπως λένε και οι φίλοι μας οι ξένοι: το Ποτάμι είναι εκείνο που τόλμησε και τολμά να επωμίζεται το πολιτικό κόστος των πολιτικών χειρισμών και αποφάσεων που θεωρεί σωστές για τη χώρα χωρίς να προσφεύγει σε λαϊκισμούς.

Μιλά για το Μακεδονικό φυσικά. Μιλά για εκείνα τα hot σημεία της πολιτικής μας ζωής που έχουν καταστήσει το Ποτάμι το μόνο κόμμα που τελικά κινείται και ψηφίζει χωρίς τον γνώμονα της κομματικής πόλωσης.

Το Ποτάμι θεώρησε και θεωρεί ότι το μέλλον στα Βαλκάνια είναι η ειρήνη. Η ειρήνη χτίζεται επάνω σε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης και βρίσκεται μέσα στους στόχους που η Συμφωνία των Πρεσπών προσπαθεί να εδραιώσει. Αν κάποιος τελικά διαβάσει τα άρθρα της Συμφωνίας θα καταλάβει οτι τα δυο κράτη είναι υποχρεωμένα να σέβονται την εδαφική κυριαρχία το ένα του άλλου, απαγορεύουν το ένα στο άλλο να επικαλούνται ως δικές τους τις διαφορετικές πολιτιστικές κληρονομιές και τα σύμβολα αυτών. Η γλώσσα του ενός είναι σαφώς Σλαβική ενώ του άλλου Ελληνική. H Συμφωνία περιλαμβάνει την προώθηση της συνεργασίας και τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και δεν αφήνει περιθώρια για επεκτατική πολιτική.

Δεν είναι αυτό που θέλουμε όλοι στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη? Και όταν λέω όλοι, εννοώ, όλοι εμείς που γνωρίζουμε καλά ότι ο,τιδήποτε άλλο, θα μπορούσε να μας γυρίσει πίσω σε χρόνια έχθρας και εθνικιστικού παροξυσμού.

Διαβάστε όλη τη Συμφωνία για να διαμορφώσετε τη δική σας άποψη. Μην ακούτε εκείνους που δεν την έχουν ξεφυλλίσει καν.