12 Μάρτιος, 2014

Γιατί στηρίζω Το Ποτάμι…

Guest Αρθρογράφος

Πολιτικά όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε αυτοπροσδιορίζομαι σαν left liberal, είμαι φιλελεύθερος (και όχι νεοφιλελεύθερος για όσους γνωρίζουν τις διαφορές), ο φυσικός μου πολιτικός χώρος, χωρίς ποτε όμως να είμαι μέλος έχω καταλήξει ότι είναι η Φιλελεύθερη Συμμαχία.

Ποιοι μπορεί να είναι όμως οι λόγοι και οι αιτίες που ένας καθαρόαιμος φιλελεύθερος στηρίζει Το Ποτάμι;

Η απάντηση είναι πολύ απλή για τον δικό μου τρόπο που προσεγγίζω την ζωή και την πολιτική. Πρώτα ιεραρχώ τις ανάγκες μου και σήμερα η μεγαλύτερη ανάγκη της χώρας είναι να ξεφύγουμε από τα δυο άκρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία, μεγαλύτερη ανάγκη είναι να μπορέσουμε κάποια στιγμή να περάσουμε σε συνεργασίες, μεγαλύτερη ανάγκη είναι να γκρεμίσουμε το πελατειακό σύστημα και τις συντεχνίες.

Ήδη από τις πρώτες θέσεις που άκουσα, σε δυο-τρεις διαφωνώ ιδεολογικά, αλλά βάζω τις προτεραιότητες και την ανάγκη υπεράνω της ιδεολογίας μου, άλλωστε νομίζω ότι είναι ότι πιο αγνό και πατριωτικό αυτό, το να βάζουμε την ιδεολογία μας, εάν έχουνε ωριμάσει οι συνθήκες και συντρέχουν πραγματικοί λόγοι, κάτω από έναν ανώτερο σκοπό, που είναι η σωτηρια της χώρας, που είναι δεδομένο δεν μπορεί να γίνει από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα.

Πολύ λογικά θα με ρωτήσετε εάν πιστεύω ότι έχουνε ωριμάσει οι συνθήκες και αυτό το νέο κόμμα δημιουργεί τους λόγους για να το κάνω.

Να σας απαντήσω, οι συνθήκες ασφαλώς έχουνε ωριμάσει, άλλωστε το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις ότι το ένα τρίτο των πολιτών δεν είναι ευχαριστημένο με τα υπάρχοντα κόμματα. Όσο για τους λόγους, να σας απαντήσω με μια ερώτηση. Και τι έχω να χάσω; Δεν βρίσκω κανένα ρίσκο στην επιλογή μου, εάν δεν μου βγει, τι είχα τι έχασα, αλλά εάν όμως μου βγει;

Επίσης θέλω να τονίσω, ότι εκτος του ότι γνωρίζω πια είναι η πολιτική ιδεολογική διαδρομή του Σταύρου Θεοδωράκη, μεγάλο ρόλο στην απόφασή μου έπαιξαν και οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν, τον στηρίζουν και θα αποτελέσουν το επιτελείο του και όχι μόνο.

Και πάμε τώρα στις θέσεις του κόμματος που έχει γίνει ένα μεγάλο θέμα αυτές τις μέρες και το χτυπάνε από παντού, γιατί ένα κόμμα μόλις δεκα ημερών, έτσι αυθόρμητα όπως δημιουργήθηκε, δεν έχει αναλυτικές θέσεις για όλα τα ζητήματα.

Το να παρουσιάσεις κάποιες θέσεις δεν είναι δύσκολο, αρκετά κόμματα έχουνε πολύ καλές θέσεις, μπορείς να επιλέξεις κάποιες από αυτές και να τις παρουσιάσεις και για δικες σου. Και λοιπόν;

Το δύσκολο είναι να βρεθεί το πρόσωπο που θα δημιουργήσει το αίσθημα της εμπιστοσύνης στους πολίτες, το πρόσωπο που θα μπορεί να δημιουργήσει την δυναμική για ένα κίνημα που θα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια το σημερινό πολιτικο σύστημα και να το σύρει σε μια άλλη πολιτική ηθική και σε συνεργασίες. Για εμένα αυτό είναι το πρόβλημα και από την στιγμή που σε γενικές γραμμές είμαι κοντά σε αρκετά πράγματα με Το Ποτάμι και τα στελέχη του και επειδή μου δημιουργούν μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας από τα κόμματα που βρίσκονται εντός βουλής και επειδή όπως ανέφερα παραπάνω δεν έχω να χάσω κάτι, αποφάσισα να του δώσω χρόνο και να το στηρίξω σαν ένας απλός πολιτικοποιημένος πολίτης και όχι σαν κομματικό στέλεχος.

Δεν χρειάζεται να ταυτίζομαι 100% ιδεολογικά, ούτε χρειάζεται να γίνω μέλος του κόμματος και να ταυτιστώ απόλυτα με τις θέσεις του, αλλά νιώθω ότι ανήκω πολιτικά σε ένα άλλο χώρο, αλλα χωρίς να με χωρίζει πολιτικη αβυσσος και αποφάσισα να στηρίξω τουλάχιστον στην αρχή για το καλό της χώρας ένα νέο κόμμα. Έτσι απλά. Καμια φορά η ζωή είναι απλή.

Αυτή νομίζω είναι και γενική φιλοσοφία του νέου αυτού κόμματος, δεν ζητάει πολίτες κομματόσκυλα, δεν ζητάει πολίτες φανατικούς με κάποια ιδεολογία, αλλα ζητάει διαφορετικούς πολίτες, με διαφορετικές ιδεολογίες, που όλοι μαζί θα συνεργαστούμε για να πετύχουμε την ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος και της υπάρχουσας πολιτικής ηθικής.

Θα κλείσω με κάτι που είπε ένας φίλος, ότι και εάν αποτύχει Το Ποτάμι, ακόμα και να μην είναι αυτό που ελπίζουμε, τουλάχιστον εμείς θα γνωρίζουμε ποιοι είμαστε αυτοί που θέλουμε κάτι να αλλάξουμε.

Κλόουν

o-klooun.com

διαβάστε επίσης