23 Απριλίου, 2018

«Γιατί ο Ερντογάν αιφνιδίασε με τις εκλογές; Τι έχει στο μυαλό του;»

Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Άρθρο του Γιώργου Τσιτσιλιάνου, υπευθύνου του Τομέα Άμυνας

Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός της Εθνικής Άμυνας κ. Κουβέλης μας ανήγγειλε τη χρονομίσθωση (leasing) δύο φρεγατών τύπου Fremm από την Γαλλία για πέντε χρόνια έναντι 100 εκατομμυρίων ευρώ η μία δηλαδή ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν θα αργήσει να ληφθεί η απόφαση για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε Viper, ένα πρόγραμμα που έχει υπερβολικά καθυστερήσει και είναι αναγκαίο για το αξιόμαχο της ΠΑ.

Ωστόσο, προξενεί εντύπωση - σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες - ότι η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly να δηλώνει άγνοια της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας για την παραχώρηση των δύο φρεγατών τύπου Fremm.

Οι εν λόγω φρεγάτες εφόσον τελικά παραχωρηθούν στη χώρα με χρονομίσθωση θα ενισχύσουν σημαντικά το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού τόσο στο Αιγαίο όσο και στην θαλάσσια περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου για την υπεράσπιση την κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα αφού διαθέτουν:

•Μέγιστη ταχύτητα 50 km /h με μέση ταχύτητα 28.9 km /h,
•Εμβέλεια: 6000 nmi με μέση ταχύτητα 28 km/h
•Sensors and processing systems : Herakles multi – purpose (a passive electronically scanned array)
•Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα: MDBA SYLVER A43 VLS for 16 MDBA Aster 15 missiles
•Tο πυροβόλο: Leonardo Oto Melara των 76mm
•Αντιπυραυλικό σύστημα για τα πλοία: 8 × MBDA MM -40 Exocet block 3 .
• Αντιπυραυλικό σύστημα θαλάσσης - εδάφους (Naval land – attack cruise missiles) 16- cell MDBA SYLVER 70 VLS για 16 MDBA SCALP
•Για ανθυποβρυχιακό πόλεμο: 2× double Leonardo (Wass) B-515 launcher for MU 90 torpedoes.
•Δυνατότητα μεταφοράς ενός ελικοπτέρου.

Οι εν λόγω φρεγάτες όπως αντιλαμβάνεστε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά - δυνατότητες που διαθέτουν, είναι ένα σημαντικό εργαλείο αποτροπής των επιχειρησιακών σχεδίων της Τουρκίας. Ενεργοποιεί την ενίσχυση της Γαλλο- Ελληνικής συμμαχίας και την κάλυψη των Γαλλικών συμφερόντων στην περιοχή της νοτιοανατολικής περιοχής της Μεσογείου. Συνεπώς η χρονομίσθωση των εν λόγω φρεγατών είναι ωφέλιμη για την χώρα - αφού δυστυχώς καθυστερήσαμε να πάρουμε τις ανάλογες χρονικά αποφάσεις - έχει έντονα την λογική της πολιτικής χροιάς και χρήσιμης σκοπιμότητας για τα ελληνικά συμφέροντα.

Εντούτοις, γεννώνται ερωτήματα που έρχονται σε αντίθεση με την κρισιμότητα των στιγμών, αφού θα μπορούσαμε να έχουμε προνοήσει και προλάβει με απαραίτητα μέτρα τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας, όπως:

•Γιατί δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα και υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης μεταξύ ΠΝ και των Ναυπηγείων Ελευσίνας των δύο πυραυλακάτων του ΠΝ;
•Γιατί έχει καθυστερήσει επί τριετίας η λήψη απόφασης της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 ;
•Γιατί δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αύξηση των διαθεσιμοτήτων των μέσων των ΕΔ;
•Γιατί δεν δώσαμε ζωή στην αμυντική εγχώρια βιομηχανία, όμως φροντίσαμε την περαιτέρω αποδόμησή της, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός το 2013;
•Γιατί να μην είναι έτοιμο επιχειρησιακά το ένα τουλάχιστον αεροσκάφος P-3B από την ΕΑΒ;
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι στόχος της Τουρκίας είναι:
•Η ανατροπή της συνθήκης της Λωζάνης στο Αιγαίο
•Τον αποκλεισμό της ΑΟΖ του Καστελόριζου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την συνοριακή θαλάσσια επαφή της Ελλάδας – Κύπρου
•Την ενεργειακή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κύπρου.

Ο Ερντογάν με την αιφνίδια προκήρυξη εκλογών της 14ης Ιουνίου δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς την σκοπιμότητα και τη λογική των κινήσεών του.

Μια σειρά από σοβαρούς λόγους όπως: Της ολίσθησης της τουρκικής οικονομίας, της συγκέντρωσης των υπερεξουσιών του Προέδρου, ο φόβος του μήπως μετά από ενάμιση χρόνο χάσει τις εκλογές λόγω του Κουρδικού- Συριακού προβλήματος ή άλλων αιφνίδιων καταστάσεων που έχουν σχέση με τα εσωτερικά της Τουρκίας και τέλος, η εκτίμησή του ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να θέσει σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδιά του που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Η τελευταία εκτίμηση ενισχύεται με την τελευταία ρητορική του τόσο για το Αιγαίο όσο και με τους οκτώ πραξικοπηματίες που ζητά πλέον επίμονα την ανταλλαγή τους με τους δύο δικούς μας – δεν θα κάνει πίσω λόγω του χαρακτήρα του - θα δημιουργήσει αμέσως μετά τις εκλογές ένα εκρηκτικό σκηνικό στην περιοχή μας - θέλω να πιστεύω μετά την τουριστική περίοδο - που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τα όριά του.

Το φάρμακο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ψυχραιμία και με λογικές, αποφασιστικές κινήσεις ενωμένοι όλοι οι Έλληνες, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο προκύψει.

* Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας